Andrei Pleșu „“ ticuri de arhivar, sadisme de entomolog
DOMNUL Andrei Pleșu trece drept o persoană manierată, cu abilități feline în a-și gestiona interesele. Știe să toarcă atunci când este scărpinat pe burtică dar nu ezită să-și scoată ghearele din pernițe dacă e rost de cățărat, de scurmat sau de zgâriat.
Adept al grandorii monumentalistice, pune mare preț pe volume (în toate accepțiunile) și pe contemplarea care strivește. Pfoauuu „“ ce mic ești în fața statuii mele itinerante!
Dacă s-ar rezuma la propria sa degustare, ar fi de două ori în câștig: odată că s-ar delecta și apoi că s-ar recicla. Dar nu se rezumă doar la atât. Are, deseori, porniri revanșarde și chiar vampirice. Își vânează criticii ce-i nesocotesc autoritatea, îi sortează pe subspecii (inferioare, desigur) și se pornește a-i suge și a-i digera cu zeflemele țâfnoase, doar de dragul de a-și vedea acidul retoric corodând.
Pentru a nu știu câta oară i s-a pus din nou pata, tocmai acum în Hebdomas Sancta, pe „deștepții” de forumiști care nu-i acordă respectul cuvenit. Cu ticuri de arhivar și sadisme de entomolog îi fixează fără milă pe aceștia în insectarul său de efemeride. Și asta nu oriunde ci în selecta revistă Dilema Veche. Unde domnia sa este un fel de Buddha, călăuzitorul în afara samsarei.
Bosumflat că trebuie să se irosească în polemici abrutizante cu acești ageamii care-i parazitează numele, domnul Andrei Pleșu a ieșit zilele trecute la atac, renunțând la gentlemenisme. Și-a învelit măciuca de răzeș moldav în tipicul său maglavais lexical de băiat subțire și a început să împartă cu ea la cucuie în stânga și-n dreapta. Să se sature acești „anonimi complexați”, acești „singuratici frustrați”, de a-i mai da „capete-n gură” pe unde-l prind cu câte o mostră de parșivenie.
Învățat de adulatorii săi cu onoruri bătute din șale la 90 de grade, domnul Pleșu și-a pierdut deprinderea controversei. Câtă vreme în gazetăria românească nu s-au acceptat forumuri la articole, tot ce comitea domnia sa era cotat de la „superlativul absolut” în sus. Garantat 100% de bursierii de la Colegiul Noua Europă și de coechipierii întru băsism elevat de la Humanitas, ICR și EVZ, dubitația în ceea ce-l privește fusese abolită. Cârcotașii nu prea aveau cum să se apropie și să-i șoptească măscări la ureche, nici să se fudulească în văzul tuturor cum că l-ar fi prins ei pe maestru cu mâța-n sac la silogisme. Acum, de când cu democrația asta dată pe mâna proștilor ca să facă pe deștepții, un bruiaj continuu îi subminează textele înainte chiar ca acestea să fie citite până la capăt. Erezie, curată! Vade retro, satana!
Ce mai? Liber la huiduit și caragață înseamnă nasol de tot. Lipsă de protecție, lipsă de control. Ce-l înfurie cel mai tare pe domnul Pleșu la forumiști este că nu se prezintă cu buletinul. Se ascund sub anonimat, pune dânsul degetul pe rană, pentru că, bieții, nu pot invoca „isprăvi personale notabile” care să-i califice drept „interlocutori credibili, cu nume proprii”. Sunt, adică, niște terchea „“ berchea, niște caraghioși care dau la gioale de după perdea pentru că nu sunt în stare să facă față unei confruntări curate, după legile palmaresului și cavalerismului.
Eu, ce să zic? Lovit în plex de măciuca maestrului, m-am simțit din prima clipă cu musca pe căciulă și m-am introspectat cu maximă ostilitate. Corespund descrierii?
Până la un punct, cu certitudine. Forumist, forumist; pseudonim, pseudonim; critici la maestru, critici la maestru. M-am împotmolit însă în celelalte tușe. Cărți publicate, cărți publicate; doctorat în străinătate, doctorat în străinătate; profesor la facultăți prestigioase, profesor la facultăți prestigioase. Nu vi se pare că maestrul m-a scăpat puțin din peniță?!
De fapt, tot articolul lui Andrei Pleșu intitulat „Feluri de a fi deștept” nu este decât o răsuflată rățoială extraargumentativă făcută la nervi, un mic rateu cacofonic după modelul „nu știu, Maria, dar țiganca asta împuțită merita să primească o lecție”.
Când ai o carieră consolidată într-o anumită disciplină și, în paralel, episodic, îți permiți mici evadări, de hobby sau de conștiință, într-o altă disciplină, fără multe legături cu prima, poate că nu vrei să amesteci planurile și publicul. Poate te gândești că un astfel de amestec în loc de a potența, diluează. Și atunci alegi compartimentarea. Numele real pentru cariera de bază, pseudonimul pentru pasiunea secundară. Este neobișnuit? Este condamnabil? Este un motiv de descalificare?
Domnul Pleșu, cu părere de rău trebuie s-o spun, a fost în acest articol grosolan cu premeditare la adresa forumiștilor anonimi critici. Stilul aparent simandicos nu-i poate escamota bădărănia. O mănușă trasă peste boxul metalic, să-l ascundă privirilor, tot lipsă de fairplay se cheamă.
Să nu știe, Andrei Pleșu, câte mari personalități au folosit în diverse momente ale vieții lor pseudonimul? Fiecare având pentru această alegere explicații cât se poate de onorabile?
Eminescu „“ Harțag, Censor; Caragiale „“ Car și Palicar; Dan Barbilian „“ Ion Barbu etc. etc. etc.
Îndemn neconvinșii și spre următorul articol de pe Internet: http://metropotam.ro/La-zi/10-scriitori-faimosi-care-au-folosit-si-pseudonime-art4422718745/
În realitate, Andrei Pleșu deplânge criticile sub pseudonim pentru că domniei sale îi place să combată la autor, nu la subiect. Pentru domnia sa, declinarea identității de către cel care-l huiduie, ar reprezenta pentru acela un factor de risc, un posibil factor de presiune, o frână. De-asta o dorește. Când a fost ciupit într-un editorial de către Ovidiu Simonca, redactor la Observatorul Cultural, ce-a făcut primul lucru Andrei Pleșu? L-a întrebat pe acela de operă. „Ce operă ai tu ca să mă critici pe mine”? Despre fondul criticii, mai nimic.
E, totuși, ceva de reținut din articolul despre „deștepți”publicat de Andrei Pleșu în ultimul număr al Dilema Veche. O frază care pare a fi inspirată din experiența proprie: „A fi „ždeștept” mai poate fi și a te bucura de „žnaivitatea” altora, a-ți face treaba fraierindu-ți concetățenii”.
Aferim! Cam asta practică Andrei Pleșu în ultima vreme. Crede că, dacă jignește erudit, lumea o să-l creadă bine crescut și că, dacă minte prin silogisme șchioape, lumea o să-i accepte concluziile contrafăcute.
Pentru mine, descifrarea în beneficiul cititorilor a acestor manipulări comise cu bună știință și cu rea credință este un motiv suficient de a mă mai plasa din când în când în trena lui Andrei Pleșu. Să-l mai calc răutăcios pe trenă, sub pavăza anonimatului meu, și să-l mai las în fundul gol între două articole bombastice în care ne explică ce rău a fost Băsescu dar ce bun a fost băsismul. Ori viceversa!
Comentarii prin Facebook:
Foarte frumos raspuns, excelent gandit. Poate prea frumos pentru ce’ar merita Maistru Plesu.
Articolul Contelui m’a inspirat, si pentru ca’mi realizez nivelul, mi’am luat un interlocutor tot telectual, dar de’un basism in schimbare, oricum mai mare basismul, dar mai mic decat Maistru Plesu.
Asa ca as pune si eu de’un off topic cu un raspuns la ultimul articol al lui Andrei Cornea(acela care facea organigrama si disectia basismului in cele 3 componente fundamentale:)). Chiar ultimul articol, mai ales prima parte, cea cu intrebari m’a intrigat. Cred ca articolul merita citit, macar pentru onestitatea intrebarilor. Pe mine m’au uns la inima.
S’acum offtopicul:
Domnule Cornea,
Nu cred ca va va place cele ce le vi le voi scrie, insa vreau sa incep adresanu’va felicitari pentru onestitatea din prima parte a articolului, cea cu intrebari, in care in mod foarte usor puteati pune un „carlig”(gen au avut dreptate Antenele cand spuneau ca Voiculescu a fost nevinovat condamnat?) de care sa va folositi pentru a raspunde la intrebarea generala.
Chiar onestitatea intrebarilor imi permite sa dau si eu un raspuns. Iar acela este DA.
De ce?
Pentru ca asa cum observam acum, „basismul” nu a fost vreun proiect de reformare a tarii, mai ales a luptei anti-coruptie, ci un proiect de Corupere a Justitiei si a luptei anti-coruptie. Dumneavoastra prin cele ce le scrieti astazi nu sunteti „basist” (e un termen peiorativ ce inglobeaza fariseismul aceluia), puteti spune ca sunteti un aparator al suprematiei legii, deziderat cu care Basescu nu a avut si nu are nimic in comun.
Noi astazi aflam ca dosarul fratelui sau (supranumit Zgarciu mic) a fost musamalizat din 2011(procurorul Iacobescu) pentru a deveni cunoscut doar datorita inregistrarilor tiganesti. Valurile de autodenunturi de astazi se refera la fapte din perioada 2008-2012. Cam singura perioada in care guvernul nu statea cu coruptia la masa, dupa spusele lui Basescu.
Daca ne aducem aminte, pe timpul guvernului Tariceanu se anchetau ministrii liberali „fara numar”(doar coruptia statea la masa guvernului), pe timpul guvernului Boc nu se ancheta nici un ministru(deh toti erau atunci cinstiti). Pe timpul lui Ponta, ministrii pesedisti, iar anchetati „fara numar”. Departe de mine sa spun ca toti acestia(sau vreunul) ar fi fost nevinovati(chiar nu stiu), insa e evidenta coruperea luptei anti-coruptie, prin musamalizarea tuturor furturilor din banul public, pe timpul taierilor de salarii, furturi ce astazi ne sunt relevate de anchetele DNA. Pe timpul portocaliilor lui Basescu.
Da, DNA si justitia sunt astazi mult mai credibile pentru ca ancheteaza de peste tot cu oamenii lui Basescu. Insa credibilitatea nu i se datoreaza in nici un caz lui Basescu, celui ce a corupt lupta anti-coruptie, ci poate celui ce nu a perpetuat practicile lui Basescu, practica calaririi liderilor din justitie, practica musamalizarii furturilor camarilei prezidentiale.
Sunt credibile… pe dracu’.
Cand am solicitat interceptarile cu pricina la ICCJ, doamna Kovesi mi-a reprosat ca ar fi trebuit sa informez in prealabil.
… CSM-ul care l-a pensionat pe Iacobescu e tot acolo, demis… în funcție.
Spălați-vă pe cap cu găÈ™tile astea securiste… sulfuroase.
mai draga Scrie opinia ta says,
ce talmes-balmes este in capul tau daca poti sa spui; „Da, DNA si justitia sunt astazi mult mai credibile pentru ca ancheteaza de peste tot cu oamenii lui Basescu. Insa credibilitatea nu i se datoreaza in nici un caz lui Basescu, celui ce a corupt lupta anti-coruptie, ci poate celui ce nu a perpetuat practicile lui Basescu, practica calaririi liderilor din justitie, practica musamalizarii furturilor camarilei prezidentiale.”
cum ganditi oameni buni? care o fi perceptia voastra asupra realitatii? cum va selectati informatiile? din doi in doi? sau poate auziti doar informatia care va place pentru ca aceea ce nu va place este imperceptibila pentru voi? macar va trece prin cap, asa, ca un firicel de vant, ca sunteti usor manipulabili?
@Draga Conte
Boala dlui Plesu nu este „singulara”. Este cam „boala” intregului grup din care face parte, Grup de prieteni sau de amici cu „bibliografie babana”.
Cum stiu ca dlui Plesu nu-i plac deloc „dublu standardele” (oare?) ma intreb de ce nu cere dansul „buletinul” si de la cei care ii cumpara cartile. Sau „aia” nu sunt importanti pt ca doar ii „educa”?
Din pacate dl Plesu a trecut foarte usor si repede peste „felurile de a fi prost”. Daca ar fi prezentat cele doua „laturi” cu aceeasi sinceritate si „dedicatie” l-as fi aplaudat. Stiu era „riscant”, puteam recunoaste „personajele” si mai usor eventual din „cercul sau de prieteni”.
PS. desteptaciunea ca si prostia este relativa. Depinde de fiecare unde pune „originea”.
Domnu Conte cu cariera consolidata la Paris si intors in Romania ptr a va exersa hobby-ul literar si de constiinta la fundul interlopilor autointitulati politicieni, deci mare atentie domne!
Vedeti ca cu antelectoalii humanisti e grele.
Mai ales cu aia anticomunisti.
Bisericutele si sectele este fuarte, fuarte, fuarte deci esentiale.
Si felu cum sa formeaza ele este da neintales ptr muritorii da rand, mai ptr ales aia care sa ocupa cu cacaturi inferioare: inginerie, matematica, fizica (mai putin Patapievici).
Nimic nu sa compara cu filosofia, literatura, poezia si batutu apei in piua pa diverse teme dilematice, sau da politica inalta, da dreapta neocon bugetara.
Tocmai iti luasei o apreciere da peste Ocean, sa umflase inima in tine ca cimpoiu.
Acu ce te-a apucat? Vrei sa te da afara dan Panteon?
Nu stii ca neica da peste Ocean are o slabiciune ptr dom Plesu?
Chiar daca pupa la Basescu mai scarbos decat Liceeanu, Plesu e bun, e tabu, e vaca sfanta.
Deci ai grja cu compunerile astea, ca ramai fara diploma de scriitor.
Sau lasa-te de cariera ta stralucita si ocupa-te doar de meseria aia cu diploma la Paris.
A, cariera nu e asa banoasa ca pupatu interlopilor in cur.
Ok, dar ai grija cum si ce pupi, caci viata este greu.
Sa te public? Sa nu te public? Fie, de data asta! Sa vina si la tine iepurasul. Sa stii, insa, ca chiar ma mahneste insistenta cu care sustii ca as scrie ce scriu pe blog in slujba cuiva si pentru bani. Ambele sustineri sunt, crede-ma, total false. Iar tu, cititor vechi al meu, sigur ti-ai dat seama de asta.Iti place insa sa jignesti. Ti se pare o forma de independenta.
Plesu si Liiceanu au fost doi carturari cu care ne-am fi putut mandri astazi, daca ei nu s-ar fi prostituat timp de un deceniu cu atata nerusinare, exhibandu-si caracterul infect si marea abilitate de a se pozitiona „polically corect”, recte (!), in mod cat mai confortabil pentru pupat cu sete fundul jupanului! Adica un fel de Paunescu si Vadim in oglinda anului 1989, corespondentii contemporani ai detestatelor personaje, inzestrate cu talent si har, pe care s-au straduit sa-l fructifice cat mai profitabil in beneficiul personal, inrolandu-se ca „mercenari ai vorbelor” in slujba unui regim criminal. Aceeasi branza buna, pusa, vai! in burduf de caine! Rubicondul barbos, in plus, ca tot romanul impartial, a incercat sa-l linga in dos si pe titanul Carpatilor, in timp ce bardul de la Barca si tribunul de la Tebea au evitat, totusi, ploconirea la picioarele lui „Zeus”. Sintagma „intelectualii lui Basescu” va fi nicovala etern atarnata de gatul acestor jalnici „tinichigii de dreapta”, cea care-i va scufunda acolo unde le este locul, adica pe fundul vidanjei. Spre deosebire de Havel si Michnik, care chiar au insemnat ceva in istoria tarilor lor, starnind admiratia si respectul semenilor, Plesu si Liiceanu, acesti linge-blide oplositi in cotetul aurit al talharului national, ce lasa in urma lor? Acesti corifei ai basismului vor fi repede dati uitarii , pentru ca, desi ar fi putut sa construiasca ceva folositor natiei, au ales rafuiala pustiitoare, preferand umflarea matzului personal trudei cu tampla pentru mai binele general. Ce altceva lasa in urma lor? Numai paduchi si o duhoare pestilentiala, ce va mai pluti, o vreme, deasupra Romaniei…
Bun, dar Plesu ce opera are, ca n-am auzit, decat despre cevasi descantece gen Arsenie Boca la dansul?
cred ca plesu a comandat special articolul ca era prea de tot ,maestru,filozof.si geniu al literelor desteptul desteptilor zic postacii sai si atunci pentru a nu fi acuzat de cultul personalitatii si-a comandat un articol [rautacios]