Analistul echidistant – un inamic comun
Întărâtă-i, drace! Asta e reţeta magică a celor ahtiaţi după vizualizări şi audienţe. Reţetă vizibilă şi la televiziuni şi la ziarişti şi la influencerii altfel indexaţi.
La marile evenimente de scandal ţara se împarte instant în trei categorii de chibiţi: pro, contra, indecişi.
Analiştii care se poziţionează net pro sau contra preiau instant şi complet procentele categoriei respective. Cei care, însă, îşi propun să rămână obiectivi nu capitalizează, după aceeaşi formulă, procentele indecişilor. “Omu’ o scaldă” – vor zice aceştia derutaţi de amestecul de plusuri şi minusuri alocate fiecărei părţi din dispută.
Deci, din start, avantaj mare la numărul de urmăritori pentru analiştii înrolaţi, a căror poziţionare o dezluşeşti după primele pronunţări. Poate şi asta este o explicaţie a împuţinării comentariilor echilibrate, a abundenţei istericalelor şi a perspectivelor îngustate cu ochelari de cal.
În disputa naţională a momentului între Călin Georgescu şi instituţiile statului român care au contribuit la anularea alegerilor prezidenţiale, taberele despre care vorbesc s-au constituit după o disciplină şi cu o cadenţă aproape cazone: Antena 3, Digi24, CTP şi o mulţime de nume de rang 2 împotriva lui Călin Georgescu, Realitatea, RTV, Ion Cristoiu, Marius Tucă şi destui rebeli însetaţi de grabnică măreţie revoluţionară de partea respectivului.
Eu nu alerg după audienţă. Cum am declarat în mai multe rânduri, ceea ce urmăresc prin articolele mele este să fiu cât se poate de sincer cu mine însumi şi cu cititorii mei. Să le spun cu totală onestitate acestora ce cred, şi nu neapărat ce aşteaptă ei să le spun sau ce bănuiesc eu că le-ar face plăcere să audă.
Cazul Georgescu este unul încurcat. Cu multe emoţii, capcane şi umbre care duc la orbiri de percepţie.
Anca Alexandrescu este o jurnalistă curajoasă, dar pătimaşă şi partizană ca o leoaică zburlită care-şi apără necondiţionat puiul. Toţi invitaţii ei sunt aleşi să-i cânte în strună, să o aprobe sau să-i ridice la fileu. Opiniile contrare nu sunt admise decât dacă sunt urmate de “erate”, iar dacă vreunul dintre interlocutori îndrăzneşte să se încăpăţâneze pe vreo contră este repezit cu asprime şi eliminat, pentru viitor, de pe listă. Astfel incât nu are cine să-i echilibreze prin mici paranteze de ebiectivizare luările de poziţie uneori de-a dreptul idolatre.
Să recunoaştem, nici domnul Georgescu nu e perfect. Şi ar trebui, pentru binele emisiunii şi chiar pentru binele domniei sale, să fie cineva care să-i mai şi rostească defectele. Căci e evident că omul se mai şi contrazice, mai şi minte şi, când i se pun probe indubitabile în faţă, o scaldă destul de stângaci sau o întoarce ca la Ploieşti referitor la afirmaţii cel puţin bizare pe care le-a făcut în trecut.
Am asistat în ultimele zile la numeroase eschive şi cosmetizări în care invocă scoaterea din context a ziselor sale anterioare (uneori adevărată, alteori nu) sau prin care încearcă să anuleze veninul/ficţiunea acestora, contrapunându-le alte afirmaţii mai blânde sau contrarii, făcute tot de domnia sa, cu alte ocazii. Mie mi se pare că s-a pregătit anume în acest sens înregistrând de rezervă nişte interviuri “reparatoare” în care declară exact contrarul. Pe acestea le prezintă acum ca adevărata sa poziţie. De exemplu, ca să îndulcească declaraţiile sale mai vechi despre incapacitatea femeii de a face faţă politicii înalte, ne prezintă acum o înregistrare mai recentă în care elogiază femeia aproape sanctificând-o. Astfel de trucuri de comunicare ar trebui semnalate într-o relatare jurnalistică obiectivă, deoarece spuse sau nespuse deschis ele tot sunt sesizate până la urmă, iar încercarea de ascundere a lor se întoarce ca un bumerang împotriva persoanei în cauză.
Mihai Gâdea este exemplul de partizanat fanatic din tabăra anti Georgescu. Şi el este un jurnalist al cărui curaj a fost verificat şi răsverificat în multele războaie purtate cu Traian Băsescu şi cu regimul acestuia nu de puţine ori criminal. Deci nu e vorba la el de lipsă de curaj ci de altceva.
În cazul Călin Georgescu Mihai Gâdea a fost şi este în continuare de nerecunoscut. De la potemkiniada aşa ziselor dezbateri parlamentare de la Casa Poporului unde a încercat să imite grandioase regii electorale de tip american şi a reuşit să ducă în penibil hilara noastră menajerie politică, până la înfierările aberante din ultimele emisiuni – tribunal “Sinteza zilei”, Mihai Gâdea îşi arată cu obstinaţie o faţă pe care nu aş fi vrut să o aibă şi să i-o văd. Şi la el, ca şi la Anca Alexandrescu, toţi invitaţii sunt aleşi să recite acelaşi text cu mesaj unidirecţional şi nimeni nu are voie să mişte în front. Construcţia lui argumentativă este centrată pe reducerea discuţiei fundamentale la pro – ruşi, anti – ruşi. Propagandistic vorbind poate fi o alegere eficientă deoarece mulţi privitori – ţintă pot fi convinşi mai uşor să înţeleagă şi să accepte o astfel de simplificare a problemei decât să se încurce în ipotezele reale de lucru, mult mai complexe. Propagandistic, poate. Dar jurnalistic cred că este o opţiune descalificantă.
Teza conform căreia a-l alege pe Georgescu este echivalent cu a ceda ţara ruşilor mi se pare o prostie asumată de unii care o provoacă dinadins pentru a o folosi pe post de sperietoare. Această susţinere extremă a “pro-europenilor” este la fel de iresponsabilă ca şi aceea a lui Călin Georgescu conform căreia dacă nu va fi el ales preşedinte România va fi atrasă în război pentru a se prelungi astfel mandatul lui Biden la Casa Albă.
Enormităţi de ambele părţi într-o luptă care se duce din ce în ce mai mult cu mijloace de maidan.
Acum, după atâtea exemple şi contraexemple de om bun – om rău, după atâtea probe scoase de la naftalină sau mistificate pur şi simplu cu tehnicile de comunicare moderne, după atâtea acţiuni de linşaj mediatic şi de ascundere a unor adevăruri pe după plop, mie mi se pare că personajul Călin Georgescu s-a ales cu o statuie gigantică de tip balon, pe care unii o tot gonflează pompând în ea preaplinul lor de nemulţumire iar alţii o vânează cu proiectile de tot felul, doar – doar o vor exploda înainte de viitoarele alegeri.
Sunt conştient că după un astfel de articol în care mi-am permis să critic ambele tabere şi să nu mă solidarizez cu niciuna voi deveni inamicul lor comun. Acest lucru, repet, nu mă deranjează atâta vreme cât nu urmăresc cu orice preţ creşterea numărului de vizualizări ci vreau doar să comunic, onest, ceea ce cred.
Dacă metafora mea cu balonul funcţionează atunci, în ritmul actual de amplificare a presiunilor dintr-o parte şi din cealaltă, balonul se va sparge inevitabil. Fie de prea mult entuziasm pompat în el, fie de la vreo săgeată care-l va atinge decisiv.
https://www.conteledesaintgermain.ro/analistul-echidistant-un-inamic-comun/12-12-2024https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/12/balon.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/12/balon-150x150.pngEditorialeanalisti politici,Anca Alexandrescu,Calin Georgescu,Mihai Gadea,televiziuni partizane,ziaristi partizaniÎntărâtă-i, drace! Asta e reţeta magică a celor ahtiaţi după vizualizări şi audienţe. Reţetă vizibilă şi la televiziuni şi la ziarişti şi la influencerii altfel indexaţi. La marile evenimente de scandal ţara se împarte instant în trei categorii de chibiţi: pro, contra, indecişi. Analiştii care se poziţionează net pro sau contra...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Conform previziunii lansate de Maestrul C in discursul video postat pe blogul personal, acum, la 8.01.2025,mai avem 12 zile pana la izbucnirea celui de-al III-lea Razboi mondial. Ce spune Maestrul C :
1. Pentru ca e avida de Putere dar si pentru a fi laudata din nou de Presedintele Biden, Maia Sandu va da ordin armatei moldovene sa cucereasca fulger Transnistria, apreciind ea ca e un moment potrivit, inainte de instalarea la Casa Alba a lui Trump. Bine inteles, Putin va trimite imediat armata rusa sa recucereasca Transnistria de la moldoveni.
2. La presiunea opiniei publice romanesti, dar si pentru ca îi convine de minune, ca tocmai
d-aia a tinut mortis sa mai stea la Cotroceni, Iohannis trimite armata romana sa lupte alaturi de cea moldoveana contra armatei ruse.
3. Fiind deci vorba de un razboi direct intre Romania ca tara NATO si Rusia, Biden va declara stare de urgenta in SUA, ceea ce va avea ca efect amanarea pe termen nedefinit a predarii Puterii catre Trump.
4. Conform art. 5 al Tratatului NATO, in razboi vor intra imediat toate statele NATO. Vom avea
deci in cateva zile al III-lea Razboi mondial, din cauza ambitiei Maiei Sandude a se afirma ca vedeta mondiala.
Pe ce se bazeaza Maestrul C : pe afirmatiile d-lui Calin Georgescu, despre care zice ca e conectat la surse de informatii de cel mai inalt nivel.
Geu la deal cu boii mici!
Ca mai mereu, apreciez sinceritatea – precum ați și mărturisit – cu care vă expuneți punctul de vedere, domnule @Conte. Ați atins mai multe subiecte, deși tema centrală a fost poziționarile antagonice jurnalistice. O să încerc să mă exprim și eu, după părerea personală, pe tema aceasta întâi și apoi să punctez, poate, câte ceva despre subiectele pe care le-ați mai atins.
Eu văd lucrurile cam așa: atunci când lepezi ontologicul (datul firesc) al unui lucru, aici, în speță, o lucrare, o ocupație profesională, jurnalismul, în sub-speță, obiectivismul etic care ar fi trebuit să-l definească, vei naște anomalii/mutații. Asta s-a întâmplat de mai mult timp, dar ceva îmi spune că s-a polarizat grozav de după episodul pandemie/vaccin. Un sociolog al cărui nume nu mi-l mai aduc aminte enunța o teorie a echilibrării automate a societății după o lege de compensare pentru echilibrare, care face ca mereu o extremă/o deviație de dreapta sau de stânga liniei ideale de echilibru să nască, firesc, automat, o deviație exact opusă, pentru compensare. Mereu va fi așa, în orice, inclusiv jurnalismul evocat de dumneavoastră.
Dar soluția e întoarcerea tot mai mult, a tuturor părților, spre echilibru, linia aia ideală, care, simt eu, e totuna cu cea a Adevărului-Persoană, căci nu e o linie matematică, ci una dinamică… E ce ați intuit și dumneavoastră, deci da, domnii jurnaliști să nu se plângă, căci ei fac, -fiecare-, parte dintr-o lucrare de reechilibrare, în care nici nu se mai știe care a fost exponentul primei deviații, precum teoria cu oul și găina.
Cu privire la celelalte sub-teme:
– cei de dreapta (jurnaliștii) mereu vor juca mai după reguli, părerea mea, decât cei de stânga, pentru simplu fapt că ei reprezintă morala, pe când ceilalți sunt nihiliști, ei nu au așa ceva, deși, ca să nu fie excluși din start dintr-o atenție colectivă, vor zice că au și ei un ”cod de onoare” – situația socială de azi din America, unde experimentul stângii extreme e în plină floare, arată asta, poate mai mult ca la noi – la noi încă e, parcă, simt eu, o brumă de firimitură lăsată în urmă pentru întoarcerea la firesc și îmi place să cred că Dumnezeu n-a îngăduit să ne pierdem mințile de tot, cum pare a fi situația de acolo – și deși e alt subiect, menționez, mai ales în sfera tinerilor TFL-iști, căci ultimele ieșiri din stradă arată și la noi câte ceva – dar vai, pare a fi nimic mai puțin decât un experiment social, pară-se că voit, care să golească de orice conținut noile generații, ca să-i programeze cineva cu ce vor unii, puțini, care ȘTIU ce fac (ura fiind primul ”conținut” vectorial, spre orice temă cu care vor fi scoși la ordin) – mai vede cineva lucrurile astea sau nu avem voie să le numim din cauza nenorocirii care se numește corectitudine politică ?!… Am divagat un pic ! –
– spuneți că jurnaliștii obiectivi vor fi văzuți ca oscilanți, deci atribuindu-li-se o etichetă negativă în acest sens, dar asta se întâmplă, părerea mea, numai din partea oamenilor deja polarizați, adică programați, adică cei care, din nefericite pricini, și-au pierdut, – sper, temporar-, complet busola distingerii între bine și rău, sau a propriei raționări- și aici și asta eu o atribui ca și cauzalitate mutantă tot stricării jurnalismului dintru obiectivitatea care trebuie să-l definească.
– da, balonul se va sparge, precum spuneți, dar nu vor pierde ambele tabere ci numai cei ce au pompat prea mult din proprie imaginație – iar poziționările lor, sunt nuanțate poate, mai ales la cei încă nepomeniți de dumneavoastră, nu știu, alte exemple, căci alții precum Gâdea, e clar că și-au cam ars drumul de întoarcere de când primesc în plic, pară-mi-se, și subiectele și concluziile de la zeii-CNN cu care se laudă -. Aici, vor câștiga cei ce au pariat pe ceva mai aproape de Adevărul pe care nu-l putem cuprinde niciunul dintre noi, complet.
Ideea e că cineva, de la pandemie încoace, a băgat sămânța zâzaniei și de atunci s-au format forțe antagonice, iar acestea sunt profetice, sunt ușor de explicat teologic, prin ceea ce, -consider eu-, definește foarte bine luările de poziție, chiar și prea-oscilante ale unora – adică starea sufletească a fiecăruia -.
De aici înainte, lucrurile cel mult se vor estompa temporar, dar mișcarea asta, aparent browniană, nu se va mai opri, căci, iarăși, profetic vorbind – și îmi vor da dreptate cei ce vor pune lupa pe cuante mai mari de timp și vor căuta mai la adâncimea fenomenelor, iar nu la superficialitatea grosolană a aparenței lor – , e vremea separării oilor de capre – ceea ce, fără să par patetic teologic, anunță o Judecată… !
Iertați-mă, am scris mai mult și sfârșesc prin a spune că, peste tot, și oricând, Învățătura spune că dreapta cumpănă, e cea mai bună, cea pe care Sfinții Învățători ai Bisericii (Sfinții Părinți) o numesc, coroana virtuților, dacă nu mă înșel.
Doresc tuturor, și mie, și celor de aici, și tuturor, această Mare virtute, și probabil că cei ce o țintesc, sau o doresc, mai devreme sau mai târziu, o vor câștiga, căci ea nu e dată, direct, nici de vârstă (că nu ți-e garantată o bătrânețe în înțelepciune) și nici de osteneală (că te poți osteni în deșert, dacă mințea ți-e strâmbă), ci de o combinație între gândurile cu care te însoțești, viața pe care o duci și/sau dorința de a o dobândi.
Mulțumesc celor ce au citit până aici și chiar sper ca măcar o idee, să aducă un gând cu folos, căci uneori nu mi-e ușor să scriu niște gânduri la prima vedere – vedeți dumneavoastră, dragi colegi de discuții, ce o fi ieșit mai sus ! Gânduri bune, căci, zice că ți-e viața așa cum gândești (Pr Tadei, de la Mănăstirea Vitovnica din Serbia: „Viața ta este cum îți sunt gândurile. Dacă îți schimbi gândurile, îți vei schimba viața.”) !
Se invocă in ultimile saptamâni enorm Democratia. Am purces a mă documenta…și uite ce am descoperit:
DEMOCRATIE (conf. DEX) Formă de guvernare în care Supremația aparține Poporului.
Doar că in Democratii de-a lungul vremilor Suprematia era ( este) în fapt:
– Sclavagistă exercitată de stăpânii de sclavi
-Socialistă exercitata de Partidul Unic
-Capitalistă exercitată de un Parlament care constituie o acoperire a dominației clasei capitaliste asupra oamenilor muncii(nu zic eu, zice Dex)
– Suprematie Financiară exercitată prin Masmedia ,Facebok, Tik Tok si altele (zic eu din ce se vede, nu zice dex)
Concluzia : Forma de guvernare in care Suprematia apartine Poporului este UTOPIE ….adică Fantezie Irealizabilă.
Prin urmare (scrie la manual) nu trebuie asteptat de la Stat o bună Consttuție care nu va fi respectată ci mai degrabă trebuie plecat de la o Bună Educatie care să genereze o Formare Morala Solidă a Poporului….după care democratia reală va veni de la sine.
Pe moment avem nevoie de Calm ….si de ceva Furnizori de Optimism…. vin Sărbatorile!
Crăciun Liniștit!
1.Analist echidistant?
De peste 50 de ani de cand sunt fan rugby ( cand am devenit coleg, intr-o uzina, cu campioni , unii si internationali, care invingeau Franta la Bucuresti; de doua ori!) -urmarind jocul uneori pe mari stadioane, dar mai ales in ultimii ani pe net- ma pot considera oareshcum cunoscator. Si fac analize, pentru mine insumi,in cunostinta de cauza, cat mai obiectiv posibil. Doar ca, atunci cand joaca favorita mea- England-, inevitabil ii exagerez reusitele si-i diminuez ne-urile; ba, uneori, ma trezesc ca contest( cu juma’ de gand, ca-i blasfemie!) deciziile arbitrului!. Nu acelasi lucru mi se-ntampla cand analizez, la rece, Ireland vs Wales, par ex.
Nu cred ca exista „analist” neatasat- chiar si in afunduri- unor idei politice pe care sa le lipeasca-la un moment dat- unei fortze politice, indiferent de ce interese il determina (pecuniare, intelectuale, etc.). Cum potzi iesi din aceasta dihotomie: si cu burta plina, si cu shunca-n pod?
2. De ce urmarim cu aviditate acesti „mari analisti”, cand ii simtim deveniti- peste noapte- niste jalnice slugi propagandistice? Asteptam sa ne „valideze” propriile pareri? Da’ de ce? N-avem incredere destula in ale noastre? Cu ce ne sunt ei superiori in judecati? Doar cu faptu’ ca detzin mai multa informatie? Eu ash zice ca NU, atata timp cat o manipuleaza grosier; zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa ( cum zicea un clasic cu barba;…si barbi)
Conte, poziționarea pro sau contra, față de un anumit subiect, politic sau nu, o face fiecare din interes, a se înțelege bani. Umflarea acestui subiect până la explozie …. asta se poate face numai din prostie. Și, din păcate, mulți fac abuz de așa ceva. Restul…. sunt comentarii cretine făcute de oameni idioți.
Ar trebui să ne intereseze mai mult faptele si afirmațiile lui Călin Georgescu și nu istericalele Ancăi Alexandrescu si ale lui Mihai Gâdea.
Avem creiere și putem deduce de unii singuri că domnul Georgescu este un mare mincinos, dovadă fiind aparițiile sale televizate, în care, referitor la același subiect, azi spune ceva, iar mâine spune cu totul altceva.
Ultimele lui minciuni:
– prima dată, spune ca nu-l cunoaște pe Horațiu Potra, apoi, recunoaște că, totuși, îl cunoaște.
– întâi, neagă vehement că a fost la întâlnirea de la ferma Ciolpani, iar după câteva zile, recunoaște că a fost acolo.
Conte, despre atenționarea lui Călin Georgescu „conform căreia, dacă nu va fi el ales preşedinte, România va fi atrasă în război, pentru a se prelungi astfel mandatul lui Biden la Casa Albă”, am mai discutat…
Ea nu va putea fi dovedită sau nu, așa cum credeți dv., până la sfârșitul anului, ca cea mai mare si gravă minciună, pentru că în ianuarie, distinsul domn Georgescu va veni cu altă minciună prin care să justifice de ce s-a anulat începerea războiului prezis. Pariu!
Eu nu țin nici cu Anca Alexandrescu, nici cu Mihai Gâdea, dar, mai ales, nu țin cu un mare mincinos, care dorește să-mi fie președinte.
Lasă boss ca prompterista are caracter și nu are nici o legătură cu hienele din pandemie!
Ai uitat izoletele și morții din saci de plastic?
Ai avut niște comentarii curate( după mine) după care ai tras o Bisisica mare cât contul din bancă al lui vladut!
Asta e! Romanul trăiește din breaking News! Memoria lui de lungă durată este perturbată de sunetul onomatopeelor scoase atunci când gândește!
De departe de a lua apărarea cuiva, aici, Călin Georgescu, amintesc că noi, românii – apropo și de comentariul colegului de replica, @Pharisees, și cu memoria de scurtă durată – avem o tare păguboasă – dp meu de vedere- cutumă: suntem mesianici-în-așteptare, dacă vreți – căci nu știu cum s-o definesc-, căci mereu afirmăm că vrem perfecțiunea de la un om politic – acum întreb, presupunând că nu sunteți dintre cei 40+% care încă nu votează DELOC, dintr-un motiv sau altul: ați întânit vreodată un om politic din care a emanat ”Adevărul”, ca ceva ontologic-firesc ?
Apropo de CG, ironia face că în timp ce el e acuzat de a fi mesianic (deși credința lui, aș spune, cine e în măsură sa o judece ?! eu nu aș îndrăzni, căci, la o adică mi-e și drag din acest punct de vedere, căci idealismul e un motor latent, o putere care așteaptă să fie pusă în practică) noi suntem mesianici-în-așteptare, și totuși, straniu, nu ne întânim la jumătate de drum – să fie două ”mesianisme” diferite, adică unul poate izvorât din aroganță iar altul din sinceritate/fanatism ?!…
UM DIGI:
F Negruțiu
L Ioniță
L Mîndruță
Securiștii care oprobă securiștii.
Bleah! cum zic „maldavanii”(moldovenii de dincolo de Prut).
Eu nu știu ce curaj au dar dacă lucrurile nu vor fi cum vor ei unde îi vom găsi?
În gaură de șarpe?
Conte,vrei să fii imparțial, ei bine nu fă pe elvețianul (neutru) și mai ales fă și tu o căsuță din piatră nu din paie.
Non si sa mai !
Si totusi conte…am dori sa incercati o analiza (obiectiva) a ceea ce se petrece si daca va incumetati sa identificati directia in care vom merge! Mulțumesc.
Florin – decembrie 12
Mie mi se pare grav ca, in orice directie vom merge, o vom face stapaniti( si condusi) de frica. Inceputa prin 2008 cu teama de a mai putea trai decent- dupa taierile masive de salarii in conditiile turbulentelor financiare externe si continuata la scara extinsa cu pandemia. Apoi cu teama de atacurile la familie si educatia copiilor promovate de UE, de razboiu’ din UA., de invazia R). de catre rusi, de imigrantii arabi, de iredentistii maghiari, de comerciantii chinezi, etc. Mai nou, fatza de un alt val, venit pe canalele TV, cu extremistii de dreapta, legionarii, mercenarii gen Wagner gata sa tulbure linistea instaurata la Catedrala Mantuirii Neamtzului ( aka Palatu’ Cotroceni)…
Fara a crede in forte oculte care o provoaca, „se non e vero, e ben trovato”.
Foarte bună analiză. În sfârșit un om cu scaun la cap.