Scorul acestui articol
[Total: 83 voturi. Media: 4.9]

Intransigenţa preşedintelui Volodimir Zelenski privind eventuale soluţii de pace în războiul din Ukraina irită din ce în ce mai multă lume. Domnul Zelenski dă ordine tuturor, mustră pe cine vrea, cum vrea, pune condiţii aberante pentru începerea negocierilor cu Rusia, pe scurt vrea război generalizat.

Pe de altă parte americanii, suspectaţi de toată lumea că inflamează deliberat conflictul ruso – ukrainean pentru a-i slăbi pe ruşi până la punctul de a-i face marginali în marile decizii geo – strategice, au devenit în ultimele zile, la vedere, foarte activi în plan diplomatic.

William Burns, şeful CIA şi fost ambasador al Statelor Unite la Moscova (detaliu extrem de important în context) a fost împins în faţă, contrar naturii postului său, să-şi asume roluri. Întâi a avut la Ankara o întâlnire cu omologul său rus Serghei Narîşkin, şeful serviciului de spionaj al Moscovei. Apoi, a doua zi, s-a deplasat la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. După care şi-a încheiat turneul cu o întâlnire, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrej Duda.

În paralel cu demersurile lui Burns preşedintele Biden s-a deplasat în insulele Bali din Indonezia, pentru reuniunea G20. Acolo s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping iar în urma discuţiilor purtate cu acesta, care au durat nu mai puţin de trei ore, au rezultat nişte concluzii aproape cordiale.

Aş reţine două fragmente, care mi se par esenţiale, din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe chinez:

  • “În circumstanţele actuale, China şi SUA împărtăşesc mai multe, nu mai puţine, interese comune”, i-a spus preşedintele Xi preşedintelui Biden;
  • „China a fost întotdeauna de partea păcii şi va continua să încurajeze negocierile de pace”, a declarat liderul chinez. „Noi susţinem şi aşteptăm cu nerăbdare reluarea negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina”, a adăugat preşedintele Xi Jinping.

Semne evidente, din partea SUA, că lucrează intens în direcţia “reluării negocierilor de pace” amintite, deloc întâmplător, în comunicatul chinez.

Nu e nicio contradicţie între alimentarea războiului de către americani prin sprijinirea Ukrainei cu armament de ultimă generaţie şi căutarea, în paralel, a unor soluţii de pace convenabile lor. E foarte probabil ca SUA să considere că după eşecurile militare ale ruşilor din ultima vreme, culminând cu pierderea Hersonului, acum ar fi un bun moment pentru obţinerea unui maxim de beneficii în negocierile de pace cu Putin.

Din contră, preşedintelui Zelenski nu-i convine deloc o îngheţare a conflictului acum, pe fondul succeselor militare ale armatei sale. Pentru că asta ar însemna şi concesii teritoriale din partea sa, concesii pe care nu vrea cu niciun chip să le facă Rusiei.

Incidentul produs prin căderea unei rachete de fabricaţie rusească pe teritoriul Poloniei cu uciderea a două persoane a generat, pe lângă multă emoţie, şi anumite reacţii ce par a indica un context nou, neaşteptat, în relaţiile dintre participanţii la conflict.

Pe de o parte SUA şi NATO (posesoarele celor mai performante servicii de intelligence din lume) declară că racheta căzută în Polonia provine de la artileria antiaeriană a Ukrainei, pe de altă parte Zelenski, cu retorica sa teatrală, le contrazice aproape bătându-le obrazul, afirmând că e sigur că racheta în cauză e a ruşilor: “Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră„.

O eroare uriaşă a lui Zelenski aceasta declaratie – astfel comentează la nici 24 de ore toţi analiştii politici importanţi şi toate televiziunile de ştiri care contează. Mai ales după ce preşedintele Biden, abia întors în SUA, i-a dat replica scurt şi răspicat: “nu asta spun dovezile”.

Şi acum să ne întoarcem puţin la fapte:

  • La începutul lunii octombrie, când pe diverse canale (Turcia în special) prindeau contur unele iniţiative de aducere a Rusiei la masa negocierilor de pace, s-a produs, “ca din senin”, avarierea conductelor Nord Stream. Din cauza acelui incident insolit discuţiile cu Rusia s-au întrerupt brusc, nivelul de alertă şi beligeranţă între părţile în conflict crescând la cote îngrijorătoare;
  • La jumătatea lunii noiembrie, când SUA, prin William Burns, iniţia dialoguri esenţiale la Istambul, cu Narîşchin, la Kiev cu Zelenski şi la Varşovia cu preşedintele polonez Andrej Duda, când preşedintele Biden participa la reuniunea G20 şi avea un dialog încurajator de 3 ore cu preşedintele chinez Xi Jinping, dialog care lăsa să se întrevadă o evoluţie spre calmarea conflictului din Ukraina, apare incidentul cu racheta căzută în Polonia.

Niciunul dintre aceste două evenimente nu poate fi pus pe seama întâmplării. Mai mult, amândouă au anumite elemente în comun: momentul în care au fost generate (în preajma unor decizii importante ale greilor lumii) şi tendinţa lor evidentă de a-i stârni pe aceşti grei ai lumii împotriva Rusiei lui Putin.

Neobişnuit să facă paşi înapoi şi nici să-şi recunoască tranşant eventualele greşeli, Zelenski, după gafa declaraţiei sale în răspărul “dovezilor” la care făcea referire Biden, recurge la o eschivă şi la un gest de forţă. Eschiva constă într-o nuanţare a spuselor sale anterioare despre racheta căzută în Polonia  (”Nu știu cu exactitate – cred că nimeni în lume nu știe 100% ce s-a întâmplat. Nu putem spune cu siguranță că a fost o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene”) iar gestul de forţă, menit a muta discuţia spre un subiect mai convenabil lui este declanşarea unui atac furibund al Ukrainei asupra bazelor militare ruseşti din Crimeea.

Acest gest de forţă este, insa, în opinia mea, o a doua gafă majoră a lui Zelenski, menită să-mi confirme o teorie: aliaţii au declanşat operaţiunea “Zelenski out”! Căci gafele lui Zelenski pomenite mai sus nu par deloc a fi fost spontane ci, dimpotrivă, par a fi fost provocate dinadins şi cu subtilitate ca să-l discrediteze.

Adevărul este că lumea a cam obosit să plătească zi de zi, lună de lună întreţinerea acestui război anacronic. Preţul devine exorbitant iar provocările de genul rachetei căzute în Polonia pot oricând declanşa o tragedie planetară. Lucrurile trebuie oprite înainte de a fi prea târziu. E nevoie de negocieri reale şi eficiente de pace, nu de declanşarea unui nou război mondial. În acest context inflexibilul Zelenski trebuie fie înmuiat, fie îndepărtat.

Americanii au dat în ultimele săptămâni semnale puternice în direcţia găsirii unui compromis care să încheie războiul. Ei au scos la vedere discuţiile şi tratativele din ce în ce mai consistente pe care le poartă cu partera roşie a baricadei (Rusia, Chima) în vederea formalizării unei înţelegeri acceptate de către ambele părţi.

Se pare că în momentul acesta principalul obstacol în calea realizării planului dorit de americani  este preşedintele Zelenski. Căruia nici măcar o întoarcere la situaţia de dinaintea izbucnirii războiului nu-i mai convine. El vrea să recupereze şi Crimeea. Ceea ce pe aliaţi îi calcă pe nervi iar  pentru Putin ar fi inacceptabil.

Teoria mea este următoarea: turneul lui William Burns a fost crucial. Întâi domnul Burns a stabilit, împreună cu omologul său rus Serghei Narîşkin bornele unui pact cadru de încetare a focului în Ukraina. Apoi, domnul Burns s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski pentru a obţine acordul lui pentru acest pact. Domnul Zelenski l-a refuzat ritos, acuzând o înţelegere pe la spatele său între SUA şi Rusia. După care au mai apărut şi concluziile comune ale întâlnirii Biden – Xi, acestea insistând asupra necesităţii reluării cât mai rapide a negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina.

Au urmat, la interval de nici 24 de ore, cele două erori comise de preşedintele Zelenski. Care, repet, cred că au fost provocate intenţionat de profesionişti ai genului, întru slăbirea poziţiei acestuia şi obţinerea unei atitudini mai flexibile din partea sa. Iar, dacă nu, out!

Zelenski nu poate rezista la putere nici măcar o zi dacă americanii îl vor considera indezirabil. Vom vedea, în aceste condiţii, la ce ţine mai mult: la mitul său sau la scaunul său!

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/11/biden-zelenski.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2022/11/biden-zelenski-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialediscutii Biden - Xi,negocieri de pace,provocari Zelenski,racheta cazuta in Polonia,turneu William Burns,Zelenski minteIntransigenţa preşedintelui Volodimir Zelenski privind eventuale soluţii de pace în războiul din Ukraina irită din ce în ce mai multă lume. Domnul Zelenski dă ordine tuturor, mustră pe cine vrea, cum vrea, pune condiţii aberante pentru începerea negocierilor cu Rusia, pe scurt vrea război generalizat. Pe de altă parte americanii,...Blog politic si polemic