Scorul acestui articol
[Total: 18 voturi. Media: 4.5]

Presa de după aceste alegeri este copleşită mai mult de sentimente decât de informaţii. Mirarea, stupoarea, perplexitatea şi-au pierdut cota de piaţă prin expunere excesivă. Exclamaţii, ochi ieşiţi din orbite, chiuituri tarzanice, disperare sau triumf afişate fără perdea, toate acestea demonstrează o nevoie uriaşă de descărcare emoţională, în detrimentul nevoii de a înţelege de ce şi cum.

Televiziunile şi presa scrisă şi-au scos la înaintare analiştii cei mai de preţ, de toate speţele şi calibrele, şi au declanşat prin intermediul lor un tzunami de previziuni. Oriunde ai naviga cu telecomanda te pândeşte câte un părerolog garantat de titluri care să-ţi suspende îndoielile, expert (cum altfel?) în geopolitică, în geostrategie, în citit în stele, hotărât să-ţi lămurească dilemele fundamentale ale momentului.

Una dintre aceste dileme este dacă, după alegerea lui Donald Trump, pentru România va fi mai bine sau mai rău. Aici constatăm un cor pe mai multe voci.

Tenorii (“răsfăţaţii corului”) sunt cei cu analizele optimiste. Vocea lor este vibranţă şi urmează linia melodică principală. Aria din care aceştia sunt recrutaţi este cea politică. De unde, până ieri, Trump reprezenta un vis urât, iată că, brusc, după alegerea lui, acesta a devenit o sursă de mari oportunităţi pentru ţară. Toţi declară (evident!) că Trump a fost favoritul lor şi că astrele ne-au fost favorabile.

Sopranele, cu înaltele pe care le ating doar ele, cârcotesc atunci când alte voci, mai puţin penetrante, par a le acoperi. “Hmm, să vedem dacă chiar rămânem la fel de protejaţi sau dacă va trebui să ne scărmănăm prin buzunare pentru a mai adăuga un procent din PIB la bugetul pentru apărare. Hmm, UE nu e SUA… Hmm, hmm, hmm…”.

Altiştii sunt cei nonconformişti. Lor le place pe contrasens, adoră să şocheze. Merg la extreme. Vor să demonstreze că, în afară de ei, toţi ceilalţi falsează. Ei susţin fie că-l detestă din toţi rărunchii pe Trump şi că ne aşteaptă dezastrul, fie că suntem prea neînsemnaţi pentru a ne atinge vreo schimbare majoră.

Cred că toate analizele din aceste zile privind consecinţele alegerii lui Trump au un viciu fundamental: nu iau în considerare culisele fenomenului. Pentru că nu le cunosc. Toate aceste analize se bazează pe informaţii publice şi pe interpretarea aproximativă a acestora. Mai mult sau mai puţin corectă. Dar marile secrete, legate, în principal, de abordarea războaielor în desfăşurare, sunt închise în seifuri supersecurizate, departe de publicul larg. Acolo se află adevăratele răspunsuri legate de “ce va fi”.

În aceste zile, pur şi simplu, nu mai pot privi amplele şi doctele dezbateri din studiouri despre viitorul planetei şi al ţărişoarei noastre în noua eră Trump. Mi se pare o pierdere de vreme şi o încărcare emoţională inutilă.

Azi, niciun analist politic nu are acces la informaţiile cheie pe acest subiect şi nu poate previziona ce urmează. Pentru că, în descifrarea acestor enigme, ceea ce ce nu ştim atârnă mult mai greu decât ceea ce ştim.

Perioada asta de campanii electorale furibunde şi de alegeri cu nemiluita, peste tot, nu face decât să îndepărteze populaţia de problemele ei reale şi să o transfere într-o lume a minciunilor deşănţate şi a falselor speranţe pentru cei mai naivi dintre noi.

De-abia aştept să se termine odată anul acesta de alegeri, să vedem cu ce preşedinte şi cu ce parlament ne vom pricopsi şi să înceteze insuportabilul bruiaj electoral care ne-a ameţit de tot, neicusorule, puicusorule, cu hodoronca tronca tronca lui.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/11/Trump.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2024/11/Trump-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialealegerea presedintelui,alegeri SUA,campanii electorale,SUA si UE,TrumpPresa de după aceste alegeri este copleşită mai mult de sentimente decât de informaţii. Mirarea, stupoarea, perplexitatea şi-au pierdut cota de piaţă prin expunere excesivă. Exclamaţii, ochi ieşiţi din orbite, chiuituri tarzanice, disperare sau triumf afişate fără perdea, toate acestea demonstrează o nevoie uriaşă de descărcare emoţională, în detrimentul...Blog politic si polemic