Scorul acestui articol
[Total: 82 voturi. Media: 4.3]

 

Românii interesați de politică, cei care constituie grosul audienței televiziunilor de È™tiri, cei care merg la vot dar È™i aceia care preferă urnelor protestele de stradă, nu se pot plânge de plictiseală atâta vreme cât sunt incă aici, în țăriÈ™oară, cu viața lor de zi cu zi.  

Această viață li s-a transformat de-o vreme într-o neîncetată confruntare de tabere. Aproape că a dispărut starea de pace, starea considerată obligatorie pentru orice națiune care vrea să se dezvolte. Mereu se întâmplă câte ceva, mereu explodează bombe È™i de-o parte È™i de alta a baricadei, punțile de legătură, câte au mai rămas, sunt rând pe rând aruncate în aer cu un entuziasm de practicant de războaie virtuale, cu joystick-ul, în care sângele È™i ruinele nu se revarsă niciodată dincolo de bariera ecranului.

Doar că din ce în ce mai des, de partea reală a ecranului (cea cu oamenii adevărați care populează  oraÈ™e È™i sate adevărate) reuÈ™esc să pătrundă, venind din virtualul cu sânge È™i ruine, ura, intoleranța È™i o insațiabilă sete de distrugere. Care se manifestă prin evenimente zilnice, mai mari sau mai mici, ce-È™i propun să zădărnicească orice-ar construi, rău sau bun, cei din tabăra opusă.

În aceste condiții este o adevărată minune când, totuÈ™i, un proiect grandios apucă să fie dus la bun sfârÈ™it.

E greu de definit grandiosul. Una dintre particularitățile sale distinctive ar fi, după mine, durabilitatea. Rezistența sa la erodarea timpului, dimpreună cu durata sa de supraviețuire în memoria socială.

Marea Unire împlineÈ™te 100 de ani. Acesta este considerat, pe bună dreptate, un proiect grandios la scara țării È™i poporului român, un proiect grandios împlinit cu brio de înaintaÈ™ii noÈ™tri.

Pentru ideea de unire È™i unitate națională ei au făcut, iată, ceva. Noi, în prezent, ce facem?

Noi dezbinăm!

De la preÈ™edinția lui Traian Băsescu încoace, ne-am specializat în dezbinare. Dezbinare pe care actualul preÈ™edinte vrea cu tot dinadinsul să o ridice la rang de artă. Arta războiului civil!

Este de mirare, de aceea, cum în acest climat otrăvit a putut fi adusă la stadiul actual, È™i sfințită, Catedrala Neamului. Sigur, nu este încă finalizată. Dar ce s-a făcut până acum, ce-am văzut ieri, la marea ceremonie de sfințire, pe mine unul m-a impresionat È™i m-a reîncărcat pozitiv. Felicitări Patriarhului Daniel pentru tenacitate, spirit antreprenorial È™i, mai ales, pentru măiestria sa de a naviga în ape tulburi. Mulți (printre care mă număr) l-au considerat pe Patriarhul Daniel prea … teluric pentru o demnitate atât de spiritualizată. Iată că, fiind astfel, a reuÈ™it, totuÈ™i (sau tocmai de aceea), ceva remarcabil.

Cred că sfințirea Catedralei Neamului ține de actulitatea mare. De actualitatea care, într-o ofensivă dementă a dezbinării, transmite un puternic mesaj unificator.

Actualitatea mică, însă, face tot posibilul  să strice momentul de armonie. Căci se anunță tot mai zgomotos, tot mai agresiv, tot mai provocator, tot mai antinațional, un mare miting haÈ™tagian în chiar ziua aniversară de 1 decembrie.

Zeci de mii de oameni paÈ™nici (dacă nu chiar sute de mii) dintre votanții actualei puteri, care, an de an îÈ™i iau copiii de mână È™i participă cu entuziasm È™i mândrie națională la defilarea de 1 decembrie din marile oraÈ™e ale țării, vor fi descurajați de perspectiva acestui miting amenințător să mai iasă la paradă. Căci, dac-ar ieÈ™i, È™i în jurul lor unii ar începe să huiduiască sau să arunce cu pietre în jandarmi, ei, oamenii paÈ™nici ce ar trebui să facă? Să se încaiere cu ceilalți? Să rămână pasivi, ca niÈ™te laÈ™i?

E necesar ca autoritățile să facă acum un lucru pe care, la mitingul din 10 august, nu l-au făcut. Ar trebui să anunțe, public, tare È™i răspicat, niÈ™te reguli stricte de urmat. De exemplu:

  • Regula 1. Participanții la miting vor trebui să stea în limite spațiale clar delimitate de garduri È™i benzi indicatoare. În cazul depăÈ™irii acestor limite stabilite de organele de securitate, forțele de ordine vor da avertismente sonore de intervenție iminentă iar dacă manifestanții nu se vor retrage în spațiile rezervate lor, jandarmii vor interveni cu mijloacele tehnice legale din dotare pentru restabilirea ordinii;
  • Regula 2. Dacă unii participanți la miting vor iniția acțiuni violente, ceilalți participanți, care au venit să protesteze paÈ™nic, se vor delimita de primii È™i se vor retrage, în maximum 3 minute, din zona violențelor. După scurgerea celor 3 minute jandarmii vor putea interveni în forță pentru anihilarea acțiunilor violente;
  • Regula 3. În cazul în care, pe durata protestului, s-au generat pagube materiale imputabile participanților la miting (incendieri, devastări etc.), vor fi făcute răspunzătore pentru aceste pagube organizațiile care au mobilizat È™i au organizat protestatarii prin Internet pentru a participa la un miting neautorizat.

Astfel de anunțuri ar evita afectarea de către intervențiile în forță ale jandarmilor a participanților cu adevărat paÈ™nici È™i i-ar avertiza, totodată, pe aceÈ™tia, asupra riscurilor asociate unei eventuale pactizări cu agresorii. În plus i-ar responsabiliza pe cei care în prezent îÈ™i permit, fără niciun fel de consecințe legale, să incite la violențe È™i la acțiuni nelegale È™i antisociale.

Ce contrast între actualitatea mare È™i actualitatea mică. Exact contrastul dintre luminoÈ™ii ctitori ai unirii È™i È™i oarbele cârtițe ale dezbinării.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2018/11/unirea-500x333.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2018/11/unirea-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeAlba Iulia,Catedrala Neamului,hastagieni,jandarmi,Patriarhul Daniel,pescuitori in ape tulburi,proteste Piata Victoriei,unire 100 ani  Românii interesați de politică, cei care constituie grosul audienței televiziunilor de È™tiri, cei care merg la vot dar È™i aceia care preferă urnelor protestele de stradă, nu se pot plânge de plictiseală atâta vreme cât sunt incă aici, în țăriÈ™oară, cu viața lor de zi cu zi.   Această viață...Blog politic si polemic