Aventurierii de la Casa Albă
În ultimii ani lumea on-line a preluat controlul. Din cauza vitezelor de necontrolat cu care evoluează fenomenele din interiorul ei, puterea de adaptare a celor ce o frecventează a fost complet depăşită. Oamenii intră normali si liberi în această lume şi, brusc, se trezesc captivi. Nu mai pot să iasă. Şi nici măcar nu realizează asta. Au iluzia că este alegerea lor.
Odată intraţi acolo sunt supuşi unui proces de luare în posesie. Le sunt identificate preferinţele, slăbiciunile, profilul psihic şi se injectează masiv în ei exact ce le place să audă şi să vadă. Reţeta perfectă de a crea dependenţă şi de a sădi certitudini otrăvite. Spiritul critic sănătos dispare şi locul lui este luat de idei impuse subversiv de la un centru de comandă. Este luat de intoleranţă şi fanatism. Catifelarea nuanţelor cedează locul colţuroaselor soluţii din topor şi astfel se ajunge la alegerea ca preşedinte al celei mai puternice ţări de pe planetă a unui aventurier de talia lui Donald Trump.
Faptul că o majoritate locală (totuşi) a ajuns să impună un astfel de personaj egocentric şi impredictibil la comanda întregii planete este cel mai clar semn de victorie a lumii on-line asupra ideii clasice de democraţie.
Atunci când un uriaş fenomen de iluzionare socială, comparabil cu hipnoza în masă, pune stăpânire pe minţile oamenilor comandându-le acestora pe cine să voteze, nu se mai poate vorbi de democraţie. Ci doar de folosirea ideii de democraţie pentru propria sa compromitere.
Ce a reuşit până acum să îndeplinească Donald Trump din tot ce a promis în hipnotizanta lui campanie că va face în prima lună / săptămână / zi imediat după ce va prelua puterea?
Să aducă pacea în Ukraina? Nu.
Să calmeze conflictele din Orientul Mijlociu? Nu.
Să îi deporteze pe imigranţii ilegali din SUA? Nu.
Să rezolve problema taxelor vamale? Nu.
Pot adăuga şi altele. Dar nu o listă completă este importantă acum ci sublinierea miezului sec al hipnozei. O gargară cu clăbuci pe nişte teme grandioase. Care să facă falii şi să creeze curente. Să ambaleze la maximum, adică, motoarele lumii on-line aducătoare de voturi.
Dar nu e totul! Căci, de când a ajuns la butoane, DT nu a avut doar rateuri ci şi rezultate. În stilul său.
A încurajat Rusia în atitudinea ei războinică.
Şi-a ostilizat Europa.
A fragilizat NATO, desfiinţându-i, practic, aura de umbrelă de securitate.
A pus un mare semn de întrebare pe ataşamentul real al SUA faţă de conceptul de respectare a frontierelor actuale. Doar vrea Groenlanda, vrea Canada …
Şi, bomboana pe coliva marilor realizări ale acestui început de administrare trumpistă: şi-a construit o echipă halucinantă de aventurieri în vederea atingerii triumfului total:
- Tupeistul J. D. Vance cu celebra sa diatribă antieuropeană, cu jignirea în direct a lui Zelenski şi cu confruntarea Papei chiar în preziua morţii acestuia;
- Infantilul Elon Musk cu gesticulaţiile lui de războinic apaş, cu preferinţele lui extremiste şi cu certurile neîntrerupte cu colegii săi de echipă (Marco Rubio, Scott Bessent Sean Duffy, Peter Navarro);
- Pete Hegseth, şeful Pentagonului cu mesajele secrete scăpate în social media;
- Şi alţii… În fiecare zi apar noi scandaluri generate de ţâfnoşii irepresibili din echipa lui Trump.
De ce se întâmplă asta? Pentru că DT şi-a ales colaboratorii după chipul şi asemănarea sa: impredictibili, impulsivi, lipsiţi de diplomaţie, deloc empatici, gata să jignească şi să sară la bătaie cu oricine îşi permite să-i contrazică.
Aceşti “lideri” acţionează ca nişte aventurieri: sunt brutali, bat cu pumnul în masă, jignesc, ameninţă, şantajează, îşi permit să anunţe azi o măsură care dă întrega lume peste cap, pentru ca mâine să revină asupra ei cu nonşalanţă, fără scuze şi fără să dea socoteală pentru consecinţe.
Poate că experimentul MAGA o fi bun pentru americani (deşi şi acolo se semnalează tot mai dese reacţii de nemulţumire). Pentru noi – românii, şi pentru noi – europenii nu este însă deloc aşa. Fluctuaţiile burselor ne afectează şi pe noi. Uriaşele cheltuieli pentru înarmare care se prefigurează accentuează grav stabilitatea noastră economică. Şi, peste toate acestea, suntem obligaţi să facem o echilibristică geo – politică la care, cu 6 luni în urmă, nu s-ar fi gândit nimeni: să găsim formule de a împăca şi capra şi varza, pentru că nu ne putem lipsi nici de una nici de alta.
SUA a declarat război Europei (deocamdată doar economic) iar România e prinsă la mijloc.
Cuvântul “aventurier” are multe definiţii, “şi mai bune şi mai rele” – vorba cântecului.
Cea mai bună, puteţi verifica, este următoarea:
Aventurier – Iubitor de aventuri, om care cutreieră lumea și întreprinde de toate.
Vă propun ca, deocamdată, să ne oprim cu îngăduinţă la aceasta pentru a da un sens mai precis titlului.
În funcţie, însă, de cum vor evolua evenimentele vom decide singuri dacă se impune o altă formă de definiţie.
În încheiere, o plecăciune adâncă în faţa marii conştiinţe care a fost Papa Francisc. Chiar cu o zi înainte de marea plecare acesta a găsit forţa de a spune, când J.D. Vance era la Vatican, că represiunea administrației Trump împotriva imigrației este o „rușine” şi că „ceea ce este construit pe baza forței, și nu pe adevărul despre demnitatea egală a fiecărei ființe umane, începe prost și se va termina prost”.
Nu vi se pare că sună a premoniţie?
https://www.conteledesaintgermain.ro/aventurierii-de-la-casa-alba/25-04-2025https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/04/Aventurierul.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/04/Aventurierul-150x150.pngEditorialeaventurieri,Donald Trump impredictibil,fenomenul MAGA,hipnoza in masa,lumea on-line,pace in Ukraina,Papa FranciscÎn ultimii ani lumea on-line a preluat controlul. Din cauza vitezelor de necontrolat cu care evoluează fenomenele din interiorul ei, puterea de adaptare a celor ce o frecventează a fost complet depăşită. Oamenii intră normali si liberi în această lume şi, brusc, se trezesc captivi. Nu mai pot să...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
1. “Faptul că o majoritate locală (totuşi) a ajuns să impună un astfel de personaj egocentric şi impredictibil la comanda întregii planete este cel mai clar semn de victorie a lumii on-line asupra ideii clasice de democraţie.”
– Cum adica: “(totusi)”? Da’ ce majoritate, alta decat cea locala, trebuia sa…?
2. “Atunci când un uriaş fenomen de iluzionare socială, comparabil cu hipnoza în masă, pune stăpânire pe minţile oamenilor comandându-le acestora pe cine să voteze, nu se mai poate vorbi de democraţie. Ci doar de folosirea ideii de democraţie pentru propria sa compromitere.”
– Sa privim impreuna in ce conditii de grava incalcare – de catre chiar CCR – a legii s-a anulat T1 al alegerilor in Romania zilelor noastre, apartinand UE, in aplauzele, practic, a tuturor “democratiilor consolidate ” ale acesteia din urma:
„Legea 370/2004 – Art.52. -Stabilirea rezultatului alegerilor –
(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.”
Ne-a ofuscat punerea la coltz de catre noua Administratie a SUA? E mai bine sa intervina “democratia militanta” ca sa apere democratia asa cum o cunoastem, cu normele ei stabilite de secole? Si daca, cumva, pentru acesti oameni “hipnotizati in masa” e mai favorabil – pana la proba contrara- un alt tip de regim decat cel democratic? Vrem , cumva, sa-i obligam pe chinezi sa renunte- evident, pentru binele lor(?!)- la “dictatura” comunista practicata de regimul lui Xi?!
3. “Ce a reuşit până acum să îndeplinească Donald Trump din tot ce a promis în hipnotizanta lui campanie că va face în prima lună / săptămână / zi imediat după ce va prelua puterea?”
– Nimic din cele enumerate. Doar ceva ce mi se pare mult mai important: a ridicat valul ipocriziei pe care l-au asternut de peste 3 ani USA(Biden) + UE peste razboiul din Ucraina; starnit de prima si continuat a fi atzatzat de ambele intr-o grava inconstientza fata de consecinte: pierderi de vieti omenesti, stramutari de populatie, distrugeri materiale, economii ( inclusiv ale tarilor UE) aflate in declin accentuat, etc, etc.Toate cu costuri de sute de miliarde de $. Ca si cum vre-o minte lucida ar fi crezut, inca de la inceput, ca toate astea vor conduce la infrangerea Rusiei!?
4. “Aceşti “lideri” acţionează ca nişte aventurieri: sunt brutali, bat cu pumnul în masă, jignesc, ameninţă, şantajează, îşi permit să anunţe azi o măsură care dă întrega lume peste cap, pentru ca mâine să revină asupra ei cu nonşalanţă, fără scuze şi fără să dea socoteală pentru consecinţe.”
– Cine le impiedica pe “democratiile consolidate” , shifonate de astfel de comportamente, sa le dea replica meritata acestor “aventurieri”? Le-o veni mai greu dupa ce-au trait anishori buni aparatzi pe banii neneacii?
– Nu m-ash hazarda sa compar ce fac “aventurierii” citati cu “darea (lumii UE) peste cap” pe care o practica- de ani buni – distinsii birocrati de la Bruxelles, cu manierele lor alese si bla, bla-urile lor jenante. Iar daca primii dau socoteala o data la 4 ani, “ai nostri” isi perpetueaza, nestingheriti,timp de decenii, aberatiile.
Imi reiterez parerea de a privi mai detasat comportamentul “aventurierilor”, cu convingerea personala ca vom avea ceva surprize in timp. Pe toate domeniile enumerate.
Draga Adrian,
Sunt dezamăgit de reacţia ta. Pare, mai degraba, pornita dintr-o voluptate a contrazicerii decat din bună credinţă.
1. O majoritate locala vrea sa impună, cu forţa, aproape intregii planete, vointa ei care nu este si a majorităţii planetare. Ti se pare corectă această atitudine dictatorială?
2. Votul oamenilor hipnotizaţi in masă nu reprezintă voinţa lor ci a hipnotizatorilor. Ce e greu de înţeles? Dacă ţie îţi convine această situaţie e OK! Dar recunoaşte că e o formă de fraudă votul dat in stare de hipnoză, indiferent dacă poate produce şi efecte pozitive.
3. DT a ridicat vălul ipocriziei nesocotind toate acordurile şi promisiunile lui Biden şi aducând Europa într-o criză uriaşă ca pedeapsă că a fost fidelă angajamentelor asumate faţă de SUA lui Biden.
4. Asta cu “aparati pe banii neneacii” e o probă de naivitate extremă. Adică tu ai impresia că pentru protectoratul său America nu a primit de la aliaţii săi uriaşe avantaje economice, militare şi geostrategice în compensaţie?
Te-am simţit mereu, în comentarii, echilibrat şi cu simţul umorului. Acum, brusc, punctul meu de vedere mai tranşant te-a radicalizat. Pari a fi un critic acerb al UE şi un avocat pătimaş al lui Trump. Sunt, repet, dezamăgit. România, în momentul de faţă şi cu situaţia ei economică precară, nu se poate ţine singură pe picioare, nu îşi poate permite riscul de a-şi face ostilă UE. Dacă, ajutat de atitudinea complice a lui Trump, Putin cucereşte Ukraina şi invadează Moldova şi dacă România intră în incapacitate de plată, americanilor le va păsa de noi exact aşa cum a dovedit-o, în mod repetat, istoria.
Conte ai spus un mare adevar. Poate pe americani ii ajuta. Pai de ce ar trebui sa fie interesat presedintele Americii de soarta romanilor? Daca ne omoara bursele occidentale de ce nu ne indreptam si spre alte piete? De ce stam cu nasul in fundul UE si asteptam sa ni se dea? Daca matale ti se pare ca Bruxellesul este un model atunci te-ai indepartat mult de ce erai odata!