Nu preluați guvernarea cu ochii închiși
Revin cu o recomandare făcută încă de ieri executivului USL ce își va începe activitatea, probabil, săptămâna viitoare:
Doamnelor și Domnilor noi miniștri, începeți-vă activitatea prin comandarea unor audituri independente la ministerele pe care le preluați de la puterea portocalie:
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â ce bani s-au cheltuit, cum și cu/pentru cine;
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â ce zestre de obligații și contracte în derulare vi s-a lăsat;
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â care a fost legalitatea și oportunitatea măsurilor ce au făcut parte din pachetul guvernamental de austeritate dusă până la genocid (impozitare otova de pensii și salarii, colapsarea sistemului de sănătate, abuzurile ANAF în colectarea taxelor și impozitelor etc.);
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â în ce măsură politizarea întregii administrații cu clientela de partid s-a realizat ilegal și în disprețul profesionalismului și performanței;
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â care erau mecanismele și traseele pregătite pentru deturnarea banului public spre interese de fraudă electorală;
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â ce negocieri și planuri oculte au stat în spatele tentativelor dubioase de privatizare, ce au înregistrat un ritm accelerat odată cu instalarea guvernului MRU;
Lista de teme de lămurit ar putea continua, dar ideea principală e deja clară: memoria alegătorului e scurtă. Dacă ministerele vor fi preluate din fugă, superficial, fără un serios și mai ales documentat „proces „“ verbal de predare/primire”, foarte curând relele trecutului vor fi transferate prezentului iar la momentul judecății urnelor această confuzie se va răsfrânge negativ asupra noilor veniți.
Nu trebuie ca guvernarea Ponta să urmeze modelul „țepelor” băsesciene, cu care a fost amăgit (și apoi dezamăgit) un popor intreg dornic de revanșă prin justiție. Cum s-a văzut și în sloganurile protestelor sociale din iarna asta, nu foamea și frigul i-a scos pe răbdătorii români din case ci un sentiment de demnitate rănită, revolta față de minciuna, aroganța și natura infracțională ale puterii portocalii. Nu s-a strigat „dați-ne pensiile și salariile înapoi” ci „jos Băsescu”, „jos guvernul mafiot”.
Nu sunt adeptul vânătorii de vrăjitoare, însă dacă se va declanșa o vânătoare a devalizatorilor bugetului național (nu cu patimi răzbunătoare ci rece, ca la carte, prin justiție, cu dovezi rezultate și în urma auditurilor de care am pomenit) am convingerea că se va răspunde mult mai potrivit așteptărilor populare decât printr-o grăbită cârpire a unor salarii și pensii, ușor de încadrat de către adversari la mită electorală.
https://www.conteledesaintgermain.ro/nu-preluati-guvernarea-cu-ochii-inchisi/01-05-2012EditorialeANAF,audit,Jos Băsescu,ministere,ministri,MRU,PontaRevin cu o recomandare făcută încă de ieri executivului USL ce își va începe activitatea, probabil, săptămâna viitoare: Doamnelor și Domnilor noi miniștri, începeți-vă activitatea prin comandarea unor audituri independente la ministerele pe care le preluați de la puterea portocalie: -         ce bani s-au cheltuit, cum și cu/pentru cine; -         ce zestre...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Conte,
te inseli,nu sustin stagnarea.Din contra,vreau schimbare.Ti se pare ca dna Campeanu,altfel o figura necontroversata,aduce schimbare?Problema mea nu este cea a unei sincrazii personale,problema mea este ca PNL nu poate,iata,sa vina cu figuri proaspete.Din nou ni se inculca ideea ca intr-un domeniu sau altul,nu exista alte competente disponibile decat persoana X sau Y.Lucru evident neadevarat.
Daca-mi ceri parerea personala,dna Campeanu nu este de neinlocuit la Munca,este doar rasplatita pentru mii de ore de tocsou politic tv,in care a dat de pamant cu hidra pedelista.Trebuie sa recunosti,unde deschideai televizorul,hop!,dna Campeanu.Asa este si acum,cum se face guvern nou,hop!,dna Campeanu.
Luc, am învățat lecția: cu tine nu se poate încheia o polemică decât dacă ai ultimul cuvânt. Argumentele sunt doar decorative, la orice formă de DA se poate construi o formă de NU. Prin urmare, pe tema dezbătută, asta e ultima mea replică. Când ai un mandat limitat la 6 luni nu te apuci să pui la cale proiecte pe 4 ani sau mai mulți. E și un gest de responsabilitate și unul prin care probezi că ai simțul măsurii și că ai înțeles exact ce se așteaptă de la tine. Este exact ceea ce, cu infatuare și metabolism de arbore milenar, nu a făcut MRU atunci când, în dizertațiile sale pe la televiziuni, vorbea și gândea de parcă urma să conducă guvernul până la sfârșitul lumii.
Ideea de a instala, pentru această misiune scurtă, oameni necontroversați, care au parcurs deja ABC-ul administrației mari și care pot intra imediat în complicatul mecanism al guvernării, mi se pare de salutat. Tu ai fi vrut figuri proaspete (eventual precum no name-urile din guvernul MRU)? Este opțiunea ta. Ea, însă, trădează, că vrei sau nu, că e adevărat sau fals, un sentiment de frustrare, o formă de a constata realitatea fără să o accepți, un discurs gen Elena Udrea care se încuraja încercând să ne descurajeze: „peste 6 luni veti regreta guvernul PDL”.
@piticul
Amice – ma complexezi ! N-am putut trece cu lectura de momentul „PSD & tovarasii au exterminat PNTCD”.
Ai ceva detalii ? 😀
Mai tii minte cum erau linsati media PNCTD-istii pentru ca „luau spaga” 500 sau 800 de euro ? Iar despre „tovarasii” care i-au executat, unii din ei erau in partid, altii in afara. Cred ca actualul presedinte se califica.
Si ai dreptate, postul seaman a dizertatie la SNSPA. Doar copy-paste!
Asteptarile sunt mari, opozitia trebuie sa carpeasca aproape sase ani de sotron politic.
Dincolo de guvernarea imdeiata, viitorul e greu pentru opozitie.
Trebuie sa scape in mod elegant de Traian Basescu. Palierul politic popular trebui umplut cu un partid decent: PSD & tovarasii au exterminat PNTCD, partid de un parlamentarism ireprosabil si cu ADN democratic, primind in schimb presedintele jucator, care era cat pe ce sa reformeze statul cu serviciile. E o lectie grea, pe care sper ca au invatat-o!
PSD este el insusi sub tensiune. Nu am vazut optiunile de vot, dar acum cativa ani era inca preferatul varstnicilor si bugetarilor. Cum si unul si celalt segment electoral urmeaza sa se subtieze sensibil pe viitor, partidul trebuie sa faca o miscare si de imagine si de autodefinire. Venirea lui John Major e un pas. Oricum este de admirat identificarea cu tarile nordice si laburistii sau democratii americani in locul unor foarte periculoase accente nostalgice.
Si cel mai greu, trebuie reformat partidul insasi. Asta ar fi trebuit sa se intample in opozitie, insa in statul reformat de Basescu partidele trebuie distruse, nu reformate. Trebuie sa tii cu dinti de loiali, chiar daca sunt din vechea garda si au probleme seriose de imagine si probleme inerente de integritate. Pana si tinerii nu sunt neaparat la inaltime, vezi gafele lui Sova si circul sexi cu Mazare, Banicioiu si Negoita. Cu aceeas oameni pe aceleas pozitii de ani de zile, unii din ei serios compromisi, progresul nu are cum sa vina de la sine, la un moment dat vor incepe sa fie atacati eficient in fiefurile lor daca nu se reformeaza intr-un fel.
Ar fi trebuit sa se intampla ce a propus Nastase: o corecta evaluare a istoriei recente a PSD-ului, cu bune si rele. Privind obiectiv si fara patima, nu este partidul satanic pe care il descriu dusmanii, dar nici partid social democrat nordic nu este.
La capitolul doctrina, PSD este aproape la fel ca PDL-ul. Aparent, a imbratisat total principiile liberale, spre disperarea batranului Iliescu. Singurul element social-democrat este introducerea pe usa din dos a impozitului progresiv.
Nici liberalii nu stau mai bine. La ei procesul de transformare a inceput mai de mult. Segmentul pe care il reprezenta Tariceanu, oamenii educati, au taxat dur partidul pentru alianta cu PSD. Au asteptat, prada unui idealism proportional cu nivelul cultural, un lider impecabil si niste miscari politice aproape mitologice. Poate asteptarile lor sunt exagerate, insa din alianta cu PSD, PNL a iesit terfelit. Si din pacate si prin gafe, gen topaiala cu Geoana.
Doctrina per se, iata o mare necunoscuta „¦ am mai scris ca in trecut, liberalii era destul de apropiati de stanga, desigur nu au fost niciodata socialisti sau social democrati. Si in trecut au fost protectionisti, ceea ce contravine cu liberalismul „¦ In prezent adera la ALDE, dar ambitia politica este sa devina „partidul de dreapta”. Asta e un contra trendului european, unde popularii sunt „partidul de dreapta”,si as zice chiar societatea romaneasca este destul de conservatoare (biserica, familie, slujba, etc) ca sa nu se ridice niste semne de intrebare asupra consistentei lor doctrinare. Pe termen scurt masurile trebuie sa fie, desigur, pragmatic, dar pana si in Ro pe termen lung doctrina va face sens. Un mare semn de intrebare pluteste „¦
Liderul lor liberal si-a cam pierdut charisma. Indiscutabil, poarta cicatricile razboiului in care lupta sa a fost cea mia grea. Insa trebuie sa faca ceva, epoca atitudinii de pittbul politic se apropie de sfarsit. O sa ajungem in situatie in care partidul are mai multe procente decat liderul, ceea ce ar fi ciudat si periculos pentru stabilitatea partidului.
Nici PNL nu este prea plin de tineri. E o problema, politica romaneasca nu atrage, continua sa fie perceputa ca fiind intre un gehseft si o mocirleala. Este o problema serioasa pentru tara, nu trebuie sa iti lasi jobul si sa devii consilier la primarie, dar daca te lauzi cu faptul ca esti apolitic sau chiar ca nu ai votat, e foarte rau. Piata Universitatii a dat un semnal clar si nu prea bun clasei politice: se casca o prapastie care trebuie umpluta rapid, iar PNL nu sta mai bine.
Despre caliutatea media a activistului liberal, quelle tristesse! Oare la nivel local este vreo diferenta intre partide? Iar procentele relativ reduse de pana acum nu reflecta doar aderenta romanilor la liberalism sau maturitatea lor politica, ci si starea filialelor. Hotarat lucru, au mare nevoie de un Blaga la centru si de un Ionescu Quintus in fiecare regiune
Foarte mult de lucru pana sa se ajunga unde trebuie.
Nu mi-e clar,piticule:cine-i Opozitia pentru tine?
Daca te referi la USL,desi ei reprezinta deja Puterea,nu uita ca din cei sase ani si jumatate de „sotron politic”,vreo 2 au fost liberalii la putere pe fata si PSD-ul pe dos si un an,2009,PSD si PDL.
Daca prin opozitia actuala intelegi Basescu,atunci nu sunt 6 ani,ci 8 ani de „sotron politic”.Oricum,ai dreptate,viitorul luminos al USL depinde decisiv de figurile politice propulsate acum pe scena politica.Daca PSD-ul vine cu Nica si cu Dragnea,iar PNL-ul cu Campeanu si Nicolaescu,atunci discursul lui Antonescu despre un alt mod de a administra tara este tandari.
Pai vezi cum esti, Luc, cand te enervezi? Acum ti-a casunat pe dna. Campeanu. Ce ti-o fi facut? Desi, daca ma gandesc mai bine, cine o admira pe Elena Udrea sau pe Roberta Anastase, e cam greu sa aiba criterii favorabile pentru dna. Campeanu.
Conte,cui nu-i place Mariana Campeanu,nu trebuie in mod necesar sa-i placa Udrea sau Anastase.Nu-mi aduc aminte sa-ti fi facut declaratii despre simpatia mea pentru respectivele doamne pedeliste.Daca ma intrebi,am sa-ti raspund cinstit.Doar intreaba-ma,inainte de a specula inutil si nefondat.
Si nu sunt nervos deloc,dar deloc.Este un guvern interesant,din punctul meu de vedere,fara ca asta sa insemne bun sau rau.
Bine, bine, dar cand iei una dintre cele mai necontroversate persoane si o pui la index pentru ca nu-ti place tie, inseamna ca relativizezi totul. Asa poti contesta pe oricine si nicio discutie cu argumente nu poate deveni constructiva. A pretinde idealul este echivalent cu a nega orice schimbare pe motiv ca nu atinge acest ideal. Asa nici Messi nu e perfect. Daca cineva vrea sa-l transfere, vii tu, cu genul asta de argumentatie, si te arati sceptic. Poate fi o buna metoda de a nega,cu aparente de obiectivitate, orice schimbare, sustinand astfel indirect ce? Stagnarea.