Mesajul USL către UDMR: „acum ori niciodată”!
(Comentariu postat la editorialul lui Calin Hera din EVZ intitulat ” UDMR nu isi vinde tara”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-udmr-nu-isi-vinde-tara-922005.html)
Recunosc că nu știu mare lucru despre Călin Hera. L-am văzut o dată la televizor și mi s-a părut ezitant, mulabil după interlocutori, cu ochii mai mult eschivându-se de la întâlniri decât scrutând. Dacă astăzi mă opresc la editorialul său este pentru că acest editorial se plasează, contrar aparențelor autorului, în zona certitudinilor. Și nu a certitudinilor deductive, pe argumente infailibile, ci a celor inductive, cu un rol modelator prestabilit.
Să reținem sentința: „Indiferent cine va câștiga șefia Uniunii, UDMR va rămâne în actuala coaliție guvernamentală”. Poate domnul Hera știe ceva ce noi nu știm, pentru că doar afirmația că „Emil Boc are argumente palpabile” de a păstra UDMR-ul alături, mi se pare insuficientă, improvizată, ma de grabă cu rol de alibi.
Eu contrapun acestei certitudini psihologiste sau fundamentată pe detalii de culise, următorul calcul rece:
a)Â Â Â Â Â Dacă UDMR se alătură USL are următoarele repere ferme și garanții:
a.      La prima moțiune de cenzură guvernul Boc cade și el va fi înlocuit de un guvern USL în care UDMR-ul va reveni la putere într-o structură cel puțin echivalentă celei de acum;
b.     Conform protocolului cu USL, UDMR își va putea continua participarea la guvernare cel puțin până în 2015 (alegeri prezidențiale), foarte probabil până în 2019;
c.      Conform aceluiaș protocol va putea obține menținerea Legii Educației în forma actuală.
b)Â Â Â Â Â Dacă UDMR rămâne alături de PDL, își asumă următoarele riscuri:
a.       După trecerea PDL în opoziție (lucru care se poate întâmpla chiar și în aprilie 2011 dar, sigur, după alegerile din 2012), UDMR va rata trenul menținerii în echipa puterii pentru cel puțin 7 ani;
b.     Odată cu venirea USL la putere, un UDMR înfrățit cu PDL își va vedea amenințată Legea Educației în forma actuală și toate legile favorabile ce le va fi obținut prin șantajarea PDL (gen Legea Minorităților, reducerea pragului electoral etc.);
c.      Postura UDMR de părtaș, pe-o mână cu PDL, la dezastrul țării și la sărăcirea fără precedent a populației, îi va scădea credibilitatea generală și susținerea populației maghiare la un nivel ce poate însemna dispariția sa ca partid parlamentar la următoarele alegeri.
Ce rațiuni i-ar putea determina pe udemeriști ca, în pofida evaluărilor de mai sus, să opteze pentru varianta a)?
- Obținerea de la PDL a unor avantaje rapide și greu anulabile retroactiv cum ar fi, de pildă, poziția de Prim Ministru sau mai multe portofolii ministeriale decât acum, alocarea unor bugete spectaculos preferențiale de investiții pentru județele conduse pe maghiari, reducerea pragului electoral la 3% combinat cu retragerea sprijinului prezidențial pentru partidul lui Lasla Tokes etc.;
- Dorința expresă a Budapestei ca la conducerea României să rămână această putere BB, care dezagregă, pur și simplu, toate amicițiile istorice și relațiile privilegiate ale țării cu pilonii de stabilitate ai UE;
- Convingerea că liderii actuali ai USL sunt atât de slabi și manevrabili încât, în orice moment UDMR ar decide să părăsească PDL pentru a se alătura USL, aceștia ar ceda și i-ar primi fără probleme în barca lor.
Nu știu cât de prietenoși și-au propus să fie cu gazdele, la Congresul UDMR, domnii Antonescu și Ponta. Â Ceea ce știu sigur însă este că, în lipsa unui avertisment, de catifea dar ferm, al acestora de tipul „acum sau niciodată”, riscul ca punctul 3 de mai sus să capete o pondere majoră în decizia privind comportamentul UDMR-ului după congres crește dramatic.
https://www.conteledesaintgermain.ro/mesajul-usl-catre-udmr-%e2%80%9cacum-ori-niciodata%e2%80%9d/22-02-2011Crochiul de martiPolemiceAntonescu,Calin Hera,Congresul UDMR,editorial EVZ,Ponta,USL(Comentariu postat la editorialul lui Calin Hera din EVZ intitulat ' UDMR nu isi vinde tara', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-udmr-nu-isi-vinde-tara-922005.html) Recunosc că nu știu mare lucru despre Călin Hera. L-am văzut o dată la televizor și mi s-a părut ezitant, mulabil după interlocutori, cu ochii mai...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
UDMR nu va iesi de la guvernare. Nu de alta, dar USL nu poate sa ii ofere o guvernare – ar trebui sa o rastoarne pe actuala, pazita cu grija de presedinte, dovedit mare maestru sforar in stare sa intoarca o minoritate de la groapa. Unii gasesc chestia asta minunata, mie mi se cam pare o deturnare a vointei urnelor. In plus, e clar ca alianta e fragila. Doctrinar vorbind, nu sunt compatibili, iar istorie recenta nu e prea fericita. In plus, lupii flamanzi din PSD vor dori la un moment dat totul, asemanator cu comportamentul PD-ului din 2004-2005 (adica de unde a inceput dihonia PNL-PDL). Deci slabe sanse. Doar daca batrinul Hrebe a ademenit o masa critica de UNPR-isti, ceea ce ma indoiesc, fiindca PDL are painea si cutitul bugetar. Oare unde credeti ca sunt banii de pensii si salarii bugetare? In racolarea palamentarilor nehotariti! UDMR e tarfa de lux, se vinde pe bani multi si cui e mai solvabil. In plus, maghiarii sunt foarte favorabili lui Basescu, el le-a dat drepturi. O miscare anti Basescu e contra perceptiei propriului electorat. iar Basescu e pregatit sa le fragmenteze electoratul in caz de tradare, prin asociere cu concurenta (consiliul secuiesc, etc). Deh, asa e presedintele tuturor romanilor: respira pentru voturile celor din republica Moldova, ale ungurilor, ale celor din diaspora care nu stiu cum sta treaba in tara. Conte felicitari pentru nivelul discutiilor. Precum vedeti, sunt anti, dar remarcile”oranjgutani”,”probasei” nu fac bine. Nu ura lipseste din spatiul public, ci ratiunea. Omul asta se hraneste din ura. Cand devii rational si constructiv, puterea lui dispare.
Inteleg jocul practicat de UDMR, cu multiple schimbari: CDR, PSDR, Alianta DA(suspendare Basescu), PDL, toate executate atat de natural de catre ei, incat sunt confundate cu pragmatismul. Insa pragmatismul dupa cate stiu cere rezultate.
Ceea ce nu inteleg este aceasta ciudata fixatie pe Legea Educatiei, probabil si pe alte legi pe care udmeristii spera sa le smulga de la un PDL altfel total dependent de ei. Nu inteleg avantajul UDMRului de a avea niste legi votate pentru o perioada de maxim 1 an jumatate. Pentru ca atat de pragmatici precum se cred udemeristii ar trebui sa inteleaga ca asa cum ei aleg interesul de grup contra marii majoritati a cetatenilor romani (peste 80% nemultumiti de guvernare), la fel de bine avantajele tocmai obtinute prin santajarea PDLului se pot pierde cel tarziu in 2012.
Mi se pare cu mult mai pragmatic sa te asiguri ca legile respective vor avea o viata destul de lunga.
Si atunci unde este pragmatismul?
Nu este un an si jumatate. Santajul UDMR va continua cu urmatoarea formatiune politica. As fi foarte surprins daca nu s-ar afla si in urmatorul guvern. In sfarsit, miscarea USL este un semnal dat lui Basescu, nu neaparat ce va fi pe buletinele de vot. S-au rasturnat mult pre des sitatiile in ultimii ani, e spectaculos dar nu e bine pentru reconstructia tarii. Sondajele nu sunt relevante, va mai curge multa apa pe Cibin, Mures, Tisa si Dambovita pana la alegeri, sa vedem atunci ce se va intimpla.
Din pacate, si eu sunt convins ca UDMR nu va iesi in viitorul foarte apropiat de la guvernare. Scenariul pe care il prevad eu este urmatorul: UDMR va incerca sa smulga cat mai multe chestii santajand PDL-ul, si in acelasi timp va urmari sondajele anul asta si mai ales anul viitor. Si cand si daca vor vedea ca e groasa, atunci vor hotari sa se alature USL, dar nu pur si simplu, ci invocand cine stie ce nentelegeri cu PDL asupra vreunor principii fundamentale :). De ce sunt ei siguri ca USL ii va primi cu bratele deschise? Nu din motivul 3) invocat de dumneavoastra, ci din altul: singurul lucru de care se poate teme USL la alegerile din 2012 este fraudarea alegerilor (mai ales prin votul prin corespondenta). Ori, si cu cateva luni inainte de alegeri daca USL ar prelua guvernul cu sprijinul UDMR, atunci, prin anularea legii votului prin corespondenta, USL ar fi 100% sigura ca va castiga alegerile cu peste 50% si cu siguranta liderii ei nu ar putea refuza aceasta oportunitate. La drept vorbind, eu chiar ma gandesc ca ar fi mult mai bine pentru sansele USL la alegeri ca exact acest scenariu sa se intample, si nu o venire imediata la putere prin atragerea UDMR, caci o guvernare de aproape doi ani in conditii totusi dificile ar putea eroda USL destul de rau.
In ce-l priveste pe dl. Hera, nu m-am prins exact cat de portocaliu este, in orice caz in comparatie cu specimenele cunoscute de la evz poate fi considerat un monument de decenta 🙂
CSG, felicitari pentru exercitiul logic. Este insa o licitatie pentru UDMR in care USL nu are avantaj. Traian Basescu va face totul pentru actuala coalitie, ca doar e a lui. Si poate face multe. In plus, a convins maghiarimea ca el le-a dat drepturi – UDMR va avea de explicat electoratului de ce a parasit pe marele binefacator al etniei. In plus, politicienii versati din UDMR nu pot fi ademeniti de o constructie politica destul de subreda gen USL. Dar viitorul va arata cum sta treaba. Si despre Tariceanu se credea ca e un papagal, dar a fost printre cei mai buni prim ministrii ai tarii. Vom vedea, multe lucruri se pot schimba. Remember, Domnu’ Hera, cum isi injura pe sticla domnul Basescu cuscrul lui de pe vremea aia, nea Hrebe, in timp ce negocia in secret cu el? Iar toti agerii analisti bombaneau pe Tariceanu, ca minte ca „duduie economia” si ca e arogant, nu popular ca Basescu …. ne meritam criza. Am fost prostiti in fata, si strigam ca mai vrem.
Vă alintați.
Unii ar spune că forumul Evz (care suportă orice…) e un astfel de loc.
Revenind la chestiune: „žcertitudinile” mele se bazează pe oaresce informatii si, fireste, pe o intuitie verificată în timp. Am dat si gres, ca tot omul. Acum cred că am dreptate. Ceea ce nici nu mă bucură, nici nu mă întristează.
Oricum, politica din România e, parcă, ceva din ce în ce mai mărunt.
Cu atât mai tristă e concentratia mare de înjurături. Dacă autorii ar fi niste roboti, ar fi OK, se mai descarcă si masinile. Dar postacii, portocalii sau uselisti (asta sună ca dracu!) sunt si ei oameni…
Asta e de-a dreptul recidiva! Ca ati fost o data, se putea considera din greseala, dar a doua oara… 🙂
Tare as fi curios sa stiu daca si in ce fel, comentariile de pe forum la articolele dv. va influenteaza.
@CSG Deductii logice din fapte concrete? Insira-le! Nu de alta, dar sa te pot intelege. As fi preferat sa-mi vii cu niste ,,argumente infailibile” care sa te fi condus la astfel de ,,certitudinil deductive”. Compris?
Recunosc ca am gresit, catalogandu-l ,,dobitoc” pe hera in ceea ce priveste visul lui ( pentru peste 60% din oameni un adevarat COSMAR) ca udemeristii sa fie lana pedelepre panna la alegerile din 2012. M-a enervat folosirea incorecta a termenului ,,deadline-ul”, mi s-a parut o pretiozitate tipica unui telectual basescian. Am o intrebare: daca retrag acel apelativ, il lasi sa apara?
Nu pot sa le insir, din doua motive:
– fiind deductii ar trebui sa dezvolt niste demonstratii pentru a arata ca sunt si logice, ceea ce nu-mi propun in acest moment;
– invocarea in demonstratie a unor reflexe istorice atat ale maghiarilor cat si ale romanilor ne-ar introduce pe un teren al dialecticii relative, ceea ce ar conduce la o nesfarsita serie de contraziceri.
Asa ca ia-o ca pe „parerea mea subiectiva”.
Nu, nu-l pot posta, pentru ca e plin de referiri jignitoare. Daca tii cu tot dinadinsul la el, de ce nu-l postezi pe EVZ unde se accepta orice?
@CSG Mi-a placut analiza ta, ai punctat bine atat motivele cat si cele contra unei apropieri a udemeristilor de USL. Oferi argumente corecte si nu ,,certitudini inductive” precum tovarasul portocaliu hera! Apropos de trepadusul asta, chiar te simti onorat de vizita lui? Eu unul n-as crede!
Ca sa-ti dau un raspuns direct, cred ca varianta 3 este cea mai apropiata de adevar. Cred ca udemeristii RISCA enorm jucand la doua capete. Orice om cu mintea intreaga s-ar gandi extrem de bine ce ar face pe viitor, daca ar tine cont de argumentele prezentate de tine la a) si b). Un singur lucru n-am inteles: de ce insisti atata cu ,,dorinta Budapestei”, ai vreun argument palpabil in acest sens?
Draga Hendrix, ma bucur ca exact pe tema asta cu UDMR-ul, unde am avut ceva controverse, am gasit si puncte comune. Argumentele mele „palpabile” cu Budapesta sunt niste deductii logice din fapte concrete.
Mesajul pe care l-ai adresat domnului Hera nu ti-l pot accepta spre postare pentru cel putin un motiv si anume: nu este frumos pentru o gazda sa permita ca la el in casa un oaspete sa fie jignit. Ai posibilitatea sa iti postezi mesajul direct pe forumul EVZ, la articolul domnului Hera, daca tii neaparat sa-i transmiti ce i-ai transmis. Te rog sa ma intelegi si sa accepti ca nu e vorba de cenzura ci de ospitalitate. Multumesc.
Recunosc că nici eu nu stiu mare lucru despre dumneata, nici măcar la teve nu te-am văzut ;), nici numele nu ti-l cunosc.
Dar ăsta e doar un amănunt minor.
Referitor la analiză: mi se pare corectă. Însă: cred sincer că UDMR îÈ™i permite să joace la tragere de timp si că USL nu poate impune, realist vorbind, termene. Mireasa UDMR e, încă, în pozitia din care poate alege. Cât timp va mai avea această putere nu stiu. Ceea ce stiu e că va trece în cealaltă tabără exact atunci când îsi va da seama că, un minut mai târziu, va fi prea târziu. Dacă ar face altfel, ar fi neobisnuit.
Onorat de vizita. Cam neobisnuit dar… un astfel de gest impune respect si, pana la un punct, dezarmeaza. Previn insa: cam riscant pentru un editorialist de la EVZ sa umble prin bloguri rau famate ca acesta, avand in vedere cat de mult ii laud, saptamana de saptamana, pe domnii Cartarescu si Mihaies.
Cat despre UDMR… daca cele scrise sunt credinta dv. sincera si nu … certitudini inductive 🙂 , atunci va admir ca puteti avea atata fermitate in afirmatii.