Despre „providențialul disimulaților”
Mă bucur că „Între asumare și disimulare” a stârnit atâtea reacții. Ca la comanda „soldatul Bulă un pas înainte”, nu unul singur din formație (cum m-aș fi așteptat) ci mai mulți, o întreagă linie de front, transformând prenumele în nume de familie, au reacționat.
Semn că diagnosticul cu disimularea nu doar li s-a potrivit dar i-a și curentat pe la deghizamente prin rostirea sa în public. Ce să-i faci, d-ale reflexologiei. Aud Traian, le tresaltă inima ; aud Crin, le crește adrenalina, îsi aud propriul nume, pledează „nevinovat”.
Dăruirea de la natură a președintelui Băsescu cu atâtea calități, de necontestat pentru lumea intoarsă în care trăim, a născut un nou comportament printre adulatori, de tipul: da, dar…
Minte TB de îngheață apele? Da, dar… CA e locvace.
A compromis TB relațiile României cu Franța și Germania? Da, dar… CA s-a aliat cu Felix.
Își depășește TB repetat și din interese personale și de partid atribuțiile stabilite constituțional, înlocuind rolul de arbitru cu cel de jucător? Da, dar… CA e leneș.
Este TB un președinte nefast pentru România? Da, dar…
„Vreti schimbare? Ok si eu vreau, dar aduceti omul potrivit, care sa reprezinte schimbarea””¦
Această din urmă replică (aparținând cuiva care vrea să pară altcineva) este chintezența ipocriziei pro-băsiste din această primăvară de avarie. În traducere liberă ar suna cam așa: știu că drogurile distrug sănătatea! Vreți să ne lăsăm de droguri? OK, și eu vreau, dar invențati ceva în schimb, nu acele medicamente grețoase. Inventați un drog revoluționar, care să fie și pe gustul meu și să nu facă nici rău…
Faceți adică imposibilul! Iar până reușiți, eu vă doresc succes; mai vorbim peste câțiva ani, să vedem ce progrese ați făcut. Până atunci, offff, Â n-avem încotro, trebuie să mergem mai departe tot așa. Că doar n-o să ne împingem de bună voie în sevraj, ca să ne facă Porumbacu binele cu forța. Viața e atât de scurtă…
Cine mimează a nu înțelege că apariția unui nou candidat, „providențialul disimulaților”, este, în condiții normale, imposibilă până la primele alegeri prezidențiale, nu beneficiază din partea mea de prezumția de naivitate. A striga azi, în gura mare „și eu vreau schimbarea dar aduceți omul potrivit” este echivalent cu „până-n 2015 tot Băsescu-i omul meu”.
Meciul a fost deja anunțat, afișele tipărite: între Băsescu și Antonescu. Orice tentativă de a adăuga în acest moment în discuție interpuși fără notorietate politică pare a fi pură diversiune.
Și apoi, chiar presupunând că s-ar scoate din joben „personajul aureolat”. Ce credeți c-ar face aparatul de propagandă al puterii: judecăți obiective de valoare și recunoașteri reverențioase sau scotoceli de urgență prin dosare? Amintiți-vă cum s-a reacționat la propunerea „Johannis premier”?
Pentru ei nici Isus nu ar fi imaculat dacă s-ar contrapune Băsescului.
https://www.conteledesaintgermain.ro/despre-%e2%80%9cprovidentialul-disimulatilor%e2%80%9d/10-05-2011EditorialeBasescu,Crin Antonescu,Isus,Johannis premier,omul providentialMă bucur că 'Între asumare și disimulare' a stârnit atâtea reacții. Ca la comanda 'soldatul Bulă un pas înainte', nu unul singur din formație (cum m-aș fi așteptat) ci mai mulți, o întreagă linie de front, transformând prenumele în nume de familie, au reacționat. Semn că diagnosticul cu disimularea nu...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@Excelsior „“ dupa cum scrii, se vede ca ai trecut prin multe „¦ dupa perioada Iliescu, credeam ca am deposit niste etape pentru totdeauna, dar ne-am inselat . ..
@Niels „“ scuze daca sunt prea balistic, dar chestiile „dreapta „“ stanga” mi se par bombastice si desuete. In ceea ce priveste Jos Basescu-SusAntonescu, ai dreptate, dar politicienii aia nu fac NUMAI ce vor ei. Mai e totusi si un electorat. Care trebuie sa invete sa-si ceara drepturile, nu doar sa ofteze ca e sedus si abandonat. Sunt si eu ingrijorat de soarta oamenilor, dar din scurt nu cred ca se pot face multe, indiferent de anvergura liderului.
Ma bucur ca s-a ajuns la calmarea spiritelor. In definitiv, ne dorim acelasi lucru: sa fie bine pentru toti.
@Piticul Prono: Intru totul de acord.
@Corina: Si eu multumesc. InimaRea facea aluzie la un deliciu de carte: „Ghidul lenesului”. Citeste-o, daca nu ai facut-o deja. (Si scuze, in acest caz!) Si are dreptate: intra pe blogurile celor trei scriitori (pe care ii admir). Merita.
Este OK, sa fie liniste si sa fie bine pentru toti, dar nu cu orice pret . Nu vreau dictatura nimanui, nu vreau ca 9 oameni sa decide viata noastra, pentru ca nu au fost alese de noi.
Domnule CSG, exagerezi – „nu te-am făcut” așa și pe dincolo ci am spus că unele afirmații sînt gogomănii etc. Orice om poate avea momente rele, asta nu-nseamnă că-i gogoman tot timpul, doar uneori. Mie mi se-ntîmplă mai des decît mi-aș dori-o dar asta nu mi-a schimbat părerea despre mine, doar mi-a nuanțat-o cumva.
Iar primitivismul psihic – o expresie cel puțin dubioasă, totuși, cu care n-am a mă mîndri – se referea strict la maniheism, generator de ură – din sălbatică – așa cred – pornire exclusivistă.
În fine, îmi pare rău c-am fost brutal, cînd puteam fi doar tăios. Sau nu puteam și așa mi-a ieșit.
Acum, sper că putem vorbi liniștit despre „exasperare” – nu că eu aș resimți-o, la mine-i numai neliniște, deocamdată, dar destul de rea și aceea căci generatore de nesiguranță.
În guvernare, măsurile Puterii vin pe trei țevi – administrativă, economică, politică (în ordinea inversă efectului pe termen lung, dar într-una a facilității aplicării).
Măsurile politice presupun un climat politic normal, în care „teza politică” să fie rezultatul unei subtile dar și veritabile alchimii între doctrină, realitate politică și context politic supranațional. Dac-o fi nevoie, detaliez de ce, acum e de-ajuns a spune că, la noi, e imposibil de luat măsuri politice, viața politică n-o permite nicidecum.
Măsurile economice sînt – teoretic – aplicări ale celor politice, „ale politicilor” cum le place analiștilor să vorbească pe nas. În lipsa măsurilor politice, cele economice n-au aer – așa că sînt arătate ca niște baloane colorate care-a putea și zbura vreodată, cînd o fi aer pentru ele.
Rămîn măsurile administrative – controale, amenzi, urmăriri penale, concedieri, „diminuări ale cheltuielilor publice” – veniturilor, adică; bineînțeles completate cu creșteri ale taxelor și impozitelor. E ceea ce practică, azi, guvernarea Băsescu prin interfața Guvernului Boc. După mine, politica asta aduce a urgență medicală – ca după un groaznic accident: i se amputează pacientului diverse, pentru a putea rămîne-n viață. Miza iureșului chirurgical este decuplarea de la aparate – FMI, BM – deși creșterea dependenței de „aparate” nu asta ar sugera. Cred că FMI și BM se simt bine la noi, le-am dat pe mînă un ideal material experimental. Oricum – cu noi în comă ori mari mutilați dar viabili și-așa – experimentul lor va intra-n teoria economică. Eventual, sub titlul „Eutanasierea economică. Bazele eugeniei viitorului. Un experiment românesc”
E normal să te-ntrebi de ce fac asta actualii guvernanți – din antiromânism, din prostie ori din inconștiență? Sau poate că – așa cum susține Boc – din patriotism, din eroismul de a evita catastrofa care se putea abate asupra țării.
Rămîne pentru altădată „de ce”-ul. Deocamdată, doar răspunsul sec: Fiindcă altfel nu pot.
„¦ in orice perioada de criza, prima masura este sa reduci cheltuielile, indiferent ca vorbim de familie, companie, sau stat si masura asta o veti intalni oriunde in lume”¦ o analiza financiara competenta poate defini caile posibile de reducere a cheltuielilor in asa fel incat entitatea (fie ca e vorba de o companie, sau de un stat) sa ramana viabila si functionala”¦ evident reducerea cheltuielilor, reprezinta, pentru o categorie foarte larga, un regres major in viata de zi cu zi”¦cand criza este adanca si prelungita, apare situatia in care cheltuielile depasesc in continuare veniturile, chiar dupa eliminarea tuturor cheltuielilor considerate de prisos si ca urmare entitatea poate intra in insolvabilitate, daca nu ia masuri suplimentare”¦ in acest moment se impune necesitatea completarii fondurilor”¦este exact ce a facut guvernul Romaniei”¦ a inceput sa completeze cu imprumuturi de la FMI”¦ FMI-ul fiind un organism eminamente economico-financiar (si nu caritabil), deci care lucreaza pentru profit, isi vrea banii si profitul inapoi in conditii de siguranta maxima si ca atare impune conditii dure, care sunt percepute dureros de populatia tarii respective”¦ programe de austeritate, taxe suplimentare pe o populatie si asa saracita, programe de ajustare structurala si asa mai departe, fara mila, fara compasiune fata de tara respectiva”¦ este ca si in cazul unui individ care ia imprumut de la banca si nu mai poate plati ratele”¦ banca ii ia casa fara sa clipeasca”¦
„¦Argentina in 2001 a suferit o criza economica definita ca si catastrofala, care a fost generata dupa parerea multor experti chiar de FMI, cu conditiile impuse de restrictionarea bugetului”¦ nu este de mirare ca populatia in Grecia s-a opus din rasputeri planului de imprumut,la fel si Portugalia, la fel si alte state aflate in conditii economice mai precare”¦ Spania lupta din greu sa nu ajunga acolo”¦
„¦ intrebarile care se pun dupa parerea mea si pe care cred ca ar trebui sa le puna toti cei din opozitie, sunt:
-se putea fara FMI, in cazul Romaniei?
-s-au analizat masurile de reducerea cheltuielilor si s-au redus cheltuielile intr-adevar acolo unde trebuia?
-nu cumva categorii largi ale populatiei au fost sacrificate, tocmai pentru a justifica „necesitatea” unui imprumut FMI, care de fapt nu era necesar?
-daca totusi un imprumut era necesar, s-au folosit banii in scopul in care au fost imprumutati, sau s-au „topit” in alte directii?
-masurile de austeritate impuse nu pun in pericol dreptul la viata al cetatenilor?… una e sa reduci niste cheltuieli nu neaparat necesare si alta e sa mori de foame, sau de lipsa de ingrijire medicala etc”¦
…la intrebarile astea ar trebui sa raspunda oricine se afla la putere…
…m-am referit doar la aspectul financiar-administrativ… pe cel politic nu l-am abordat inca…
Mulțumesc pentru revenire și pentru mesaj. Mă simt mai împăcat acum.
Tata avea o vorbă: „când vorbesc, găuresc”. Se pare că la asta l-am moștenit, din moment ce reușesc să supăr atâta lume când deschid gura. Noroc cu ceața asta a virtualului, care mă scutește să mi se vadă jena după ce comit câte una. În fine…
Eu chiar sunt exasperat. Funcționez mult pe bază de empatie și, probabil, nivelul de suferință din jurul meu a atins o cotă la care balamalele au început să-mi scârțâie. Nu te gândi că „cei din jurul meu” înseamnă familia, prietenii apropiați, „cămașa”. Aceștia, câți au mai rămas, nu sunt, slavă Domnului, în prima linie a afectaților direct. Eu, cu atât mai puțin.
Intru însă destul de des în contact cu oameni triști. Unii se defulează: înjură, blestemă, sunt încă vitali. Nu ăștia mă impresionează cel mai tare. Par a mai avea energie cât să supraviețuiască. Alții însă, din ce în ce mai mulți, sunt învinși. Au capitulat. Așteaptă să li se-ntâmple. Ai văzut vreodată un câine otrăvit, în agonia dintre două accese? Privirea aia de „să se termine odată”?
Nu vreau să fiu patetic dar vegetalizarea programată a acestor , încă, ființe umane mă revoltă. Cinismul guvernanților, de a tăia un amărât de ajutor social unor tuberculoși (doi pensionari ce au lucrat în cocserie) care, în loc de medicamente pentru care nu mai au bani, mai trăiesc doar grație unui sudor care le aduce pe șest acasă butelii de oxigen pe jumătate goale „“ și ăsta e doar un exemplu din mii, poate sute de mii de drame asemănătoare „“ în vreme ce ei risipesc pe săli de sport încredințate clientelei miliarde de euro pe care le vor plăti copiii noștri, mă indignează.
De-aici mon esprit guerrier. De-aici excesele mele de opinie, de limbaj.
Sunt conștient că pentru cineva cu o natură mai reflexivă , mai înclinat spre fatalism, poate mai sănătos la cap decât mine, luările mele de poziție pot părea uneori isterico „“ detestabile. Eu însă mă simt mai împăcat cu mine așa. Am iluzia că, măcar de complicitate la genocid, nu pot fi acuzat.
Iată la ce confesiuni m-ai provocat. Ajunge pentru azi. Mai avem timp și mâine să ne melancolizăm.
Cred ca am trecut cu totii printr-o sedinta de terapie de grup, sper ca s-au mai lecuit din sechele comunismului. Incapatanarea, violenta in exprimare, lipsa de respect pentru partener pot distruge ceva la care in definitiv tinem toti. Iar scanteia nu a fost optiunea politica (nu cred ca luc, inima rea sau Excelsior sunt pdl-isti devotati) ci modul de exprimare si dialog in chestiunile politice. Acesta e blog POLTIC, nu de CRITICA DE ARTA. Unii din noi sunt sincer ingrijorati de ce se intampla, la modul cel mai concret. Oare am distrus viitorul copilului meu ramanand in Romania? Oare voi avea servici? V-ati gandit macar un moment ca unii din cei ce scriu pe blog au avut probleme CONCRETE SI PERSONALE din cauza politicii curente? Poate au fost concediati, si-au pierdut casa, au avut parinti sau copii tratati prost in spitale ? Cum atunci sa aiba apetit la o conversatie pretioasa si alambicata ?
Luc, Excelsior, Inima rea, practica scepticismului e sanatoasa, dar excesul (la fel ca sarea, zaharul si grasimile) duneaza grav sanatatii psihice, politice si sociale. Normal, lucrurile nu sunt alb si negru, dar trebuie sa iei decizii concrete, rafinamentul argumentatiei sau frumusetea parabolei sunt putin importanta cand o crestere de taxe au cadere de curs risca sa te lase fara casa. Apreciez educatia si stilul, dar „¦
Oana, si mie imi place Crin Antonescu. Am incredere in moralitatea lui .Dar mai presus de Crin Antonescu este lupta dintre „partida liberala” si „partida autoritara”. Moartea comunismului nu e anti comunismul, ci democratia. Nu Traian Basescu ne impiedica sa vorbim intre noi, ci educatia si modul nostru de gandire. Crin poate ajuta, dar nu e Mesia. Fara noi, restul popporului roman, nu se va intampla nimic. Trebuie sa ne facem si noi insine, ca niste cetateni responsabili, bucata noastra de efort. Sa incercam sa ne elevam. Sa nu mai urlam unii la altii, si sa ne pese de parerea celuilalt, ca bugetul public e al tuturor!
Niels, esti obsedat. Nu am o problema fundamentala cu optiunea ta de stanga, daca e reala, dar simpatia ta fata de un amarat persecutat nu are de a face cu „stanga”, ci cu o minima decent si bun simt. Este un abuz de limbaj.TOATE spectrele politice trebuie sa aduca cat mai multa fericire si bogatie LA CAT MAI MULTI OAMENI. Si toate au pretentia ca sunt cinstite! Iar compasiunea, sau mila a fost inventata cu mult inaintea socialismului, care de fapt e nivelare economica, nicidecum egalitarism sau corectitudine.
Conte, a tine un blog politic si polemic la un nivel decent in conditiile Romaniei actuale e un proiect foarte greu si foarte necesar. Este o onoare pentru mine sa fiu numit, fie si in deradere „locotenentul” dvs.
Piticule Prono, de acord cu cele spuse de tine, cu un singur amendament, sau de fapt o completare…reiau un pasaj de-al tau…
„Unii din noi sunt sincer ingrijorati de ce se intampla, la modul cel mai concret. Oare am distrus viitorul copilului meu ramanand in Romania? Oare voi avea servici? V-ati gandit macar un moment ca unii din cei ce scriu pe blog au avut probleme CONCRETE SI PERSONALE din cauza politicii curente? Poate au fost concediati, si-au pierdut casa, au avut parinti sau copii tratati prost in spitale ? Cum atunci sa aiba apetit la o conversatie pretioasa si alambicata ?”
… nu numai ca m-am gandit, dar am si trecut prin asta… in tara mi-am pierdut locul de munca, in timp ce-mi pregateam teza de doctorat – e drept nu din cauza politicii Basesciene, ci a celei Iliesciene – iar casa pe care am avut-o de la bunicii mei (inainte de decesul lor am stat cu chirie la bloc) am vandut-o cam pe doi lei, inainte de plecarea mea din tara… pe aeroport stateam cu familia (sotia si copiii) si ma intrebam cam ce fac, unde ma duc si cum o sa ma descurc… dar am facut-o pentru copii… si prietenii inainte de plecare imi spuneau ca am mare curaj ca plec, iar eu le spuneam ca poate ei au mai mare curaj ca raman in tara… si aici mi-am pierdut de doua ori job-ul din cauza crizei si am reusit de fiecare data sa-mi gasesc altul si la plecare am lasat in tara dupa cum ii spuneam si Corinei o mama si o sora, pensionare, cu pensii extrem de mici… in fine, ai prins ideea, nu teoretizam doar de dragul de-a o face si nu am stat intotdeauna intr-un turn de fildes, emitand platitudini pretioase… in rest nimic de adaugat la cele spuse de tine… total de acord, dupa cum spuneam la inceput…
Obsedat?! Am facut o prapadita de glumita… 😉
Si, ca sa incercam sa mai iesim din capcana asta perversa cu „Jos Basescu!” v. „Sus Antonescu!”, nu vi se pare ca prea a crescut, al naibii de ingrijorator, rata sinuciderilor in Romania?! Si cea a arestarilor nejustificate de Codul penal?! Daca nu apare mintenas un lider adevarat, macar un… embrion de Dalai Lama sau Mahatma Gandhi, care sa ne uneasca, sa ne stimuleze ca popor si sa scoata la lumina ce-i mai bun din noi – adica viceversa decat a facut-o Base Voda & Cie, suntem condamnati… Daca nu la ceva imediat… letal sau la vreun vesnic… univers concentrationar, atunci la supravietuire strict individuala/tribala, fiecare in „pestera” lui, cu ciozvarta lui scumpa si/sau cu gandul la ciozvarta vecinului din pestera vecina, fiecare cu gradul personal de agresivitate, mai mult sau mai putin eficienta… Fiecare singur impotriva tuturor, asa cum, zice-se, a fost, este si va fi Base Voda si tribu’ lui personal…
Imi pare rau ca trebuie sa… silabisesc: nu-i lider adevarat ala care nu vede cum se sting zilele astea atatia disperati, atatea… scantei ale adevarate revolutii (morale)! Inca mai cred ca fiecare dintre noi detine „votul de aur”, dar multi nu sunt lasati sa constientizeze asta… Iar politicienii nostri, deja… intrati in borcan sau cu un picior inauntru, isi imagineaza ca borcanul ala al lor aurit ar fi indestructibil si transmisibil succesoral… Sau ca ar exista mai multe borcane, cate unul pentru fiecare partid, eventual functionand dupa principiul vaselor comunicante… 😀
…draga Conte, am vrut sa fac cateva precizari si am trimis un mesaj (e drept un pic mai lung) dar se pare ca s-a pierdut in neant… poti sa-mi spui daca a ajuns pe undeva, poate pe la spamuri?… nu trebuie neaparat sa-l publici, daca nu crezi de cuviinta, dar macar sa stiu sa nu-l mai trimit…
„Amicus Plato, sed magis amica veritas”… sunt cateva persoane pe acest blog, incepand cu creatorul blogului si incluzand alte persoane, carora li se potriveste foarte bine adagiul mentionat mai sus… chiar daca este un blog partizan si e foarte bine ca exista bloguri partizane, cum de altfel e bine sa existe intotdeauna o opozitie puternica in politica, consider ca adevarul trebuie sa primeze, daca esti de buna credinta…
… ca atare in aceasta postare am sa adresez cateva vorbe unor persoane pe care ii consider amicii adevarului…
@Corina
…foarte sincer, crezi cu adevarat ca vin aici, pe acest blog, cu dorinta, nemarturisita public, de-a discredita un nume sau de-a ridica in slavi un alt nume?… ai avut vreodata senzatia ca am intrat incaltat in bocanci, in parerile cuiva, sau ca am incercat sa impun cuiva un punct de vedere, care-mi apartine mie?… crezi ca sunt atat de redus intelectual incat sa vin aici cu speranta desarta ca as putea castiga ceva prozeliti pentru o cauza secreta?… nu stiu cine sunt „Contele de Saint Germain”, „Corina”, „piticul prono”, sau „Niels Schmecker” in realitate si voi nu stiti cine este „excelsior” in realitate… in lumea asta virtuala, suntem doar idei si pareri personale, pe care le expunem fiecare cum ne pricepem… crezi tu, Corina, ca eu prin ideile exprimate, pot sa influentez, dupa o lupta surda de luni de zile, un vot sau doua in favoarea unuia sau altuia dintre politicieni?… cand am raspuns cu referire directa la nume a fost pentru ca am fost intrebat direct… daca ai avea timpul sau curiozitatea sa urmaresti mai multe dintre postarile mele „“ nu numai de aici dar si de pe forum – ai vedea ca am sustinut intotdeauna ideea unei monarhii constitutionale, cu mult inaintea altora care-si fac un titlu de glorie recent din asta, am sustinut intotdeauna ideea revizuirii Constitutiei, care e deplorabila, am sustinut intotdeauna ideea raspunderii si tragerii la raspundere a tuturor, indiferent din ce partid vin, celor care dispun de banii publici… am dat tare de tot in puterea actuala, ori de cate ori am fost indignat de ceea ce se intampla dar, la fel, am amendat orice glisaje sau derapaje, care mi s-au parut distonante venind din partea opozitiei…
@piticul prono
…dupa cum am mentionat si in alta postare, te consider campion la promovarea dialogului civilizat si al polemicii constructive, deci vreau doar sa clarific cate ceva la „portretul robot” cum i-ai spus… in primul rand nu cred ca poti crea un portret robot, pentru ca nu vei gasi pe nimeni, in nici o tara din lume care sa se suprapuna perfect peste portret… …cand am facut referire la capacitatea de diagnoza asta include capacitatea de-a alege consilieri si a intelege experti, dar nu este deloc deplasata ideea cu diagnostica… poti pune un diagnostic corect (si tu ai putea) fara sa pretinzi ca stii si caile de-a remedia situatia, dar nu poti remedia situatia (in speta de-a alege oamenii potriviti) fara sa o poti defini in primul rand…
… influentarea opiniei publice…mda probabil ca nu am fost foarte clar… ma refeream la faptul ca multi incearca influentarea opiniei publice prin incercarea prezentarii albului ca fiind negru, sau negrului ca fiind gri… daca vrei inlocuieste influentarea cu manipularea … nu trebuie si nu e moral sa incerci sa manipulezi opinia publica, prezentand false justificari…
…petele de imagine… de acord intra la PR dar este foarte important cum se prezinta candidatul… de acord sa inlocuim cu un bun comunicator, dar sa includem si bun exemplu care include si standardele morale clare de la mentiunea ta urmatoare…
…legat de adaugirea ta „ capacitatea de a crea o viziune sintetica dar cuprinzatoare a realitatii” eu am inclus-o la capacitatea de diagnoza, deci de acord”¦
…ca o ultima remarca, as insista, daca vom mai avea ocazia sa „dialogam” sa renunti la pronumele de reverenta, cand mi te adresezi… si Contele a mentionat lucrul asta in trecut si sunt de acord… daca-mi respecti parerile, asa cum ti le respect eu, consider ca imi acorzi politetea necesara dialogului, fara a mi te adresa cu dumneavoastra…
@Niels Schmecker
… nu stiu daca iti mai aduci aminte, dar intre noi doi au existat vreo cateva frecusuri 🙂 la scurt timp dupa ce am aparut eu pe acest blog … probabil ca am interpretat eu gresit anumite amanunte, nou venit fiind si a intervenit o anumita neintelegere… de atunci insa, in ce ma priveste, mi-am revizuit punctul de vedere si am vazut in tine partenerul de dialog cu care poti schimba pareri si idei, chiar daca sunt opuse uneori, pentru ca esti omul care isi pastreaza luciditatea in aprecierea unei situatii si nu judeci apriori un fapt…
Last but not least @Conte de Saint Germain
„¦intre noi nu cred ca exista neintelegeri sau nevoia de justificari, de orice natura”¦ de multe ori am fost de acord, de multe ori nu, dar totul a fost fair-play si in limitele perfectului respect pentru oponent… de cele mai multe ori dezacordul dintre noi s-a datorat pur si simplu perceptiei diferite asupra anumitor aspecte, perceptie influentata de faptul ca tu traiesti acolo, iar eu aici si este normal sa percepem si sa fim influentati diferit …
…de data asta am simtit imperativ nevoia sa fac aceste precizari, pentru ca s-a ajuns in ultimele zile la o situatie incendiara, care dupa parerea mea nu face bine nimanui, indiferent cine ce sustine, iar cei mentionati mai sus, sunt sigur ca pot mentine o atmosfera calma si destinsa, in care sa putem dialoga benefic… sau pur si simplu sa putem dialoga…
Excelsior, eu nu m-am referit la raspunsul tau – ar fi culmea sa te acuz cand chiar eu ti-am cerut precizari – ci, mai gandindu-ma un pic, la postarea ta initiala (11.05 – 15:31), in care incercai un portret de presedinte ideal, apoi il analizai pe Antonescu si strecurai, sub titulatura „astea sunt chestii personale, nu importa”, acuzele parsive ale opozantilor lui Antonescu – anul repetat din facultate – ca de ce – si viata personala. Mi s-a parut suspect si n-as da inapoi asa usor. Nu ma lua cu „ce as castiga, pot eu sa influentez etc”. Exista diversiune si dorinta de a influenta opinia publica pe net din belsug, si daca exista si inca se cheltuieste atata energie, inseamna ca s-a demonstrat ca ea conteaza.
Vorbind de viata lui personala, cred ca e infinit mai pura decat a majoritatii oamenilor. A iubit foarte mult o femeie care apoi a murit. S-a insurat mai incolo cu o alta care, dupa intuitia mea (supusa greselii), ii e mai mult prietena si s-a casatorit cu ea de nevoie, ca nu dadea bine sa fie burlac daca voia presedintia tarii. In fine, nu-l urmaresc de mult, ca nu ma uit la tv, ma bazez pe impresii din trecut.
Ca veni vorba: ai sustine trecerea la monarhie constitutionala si in prezent, cu protagonistii de azi, anume Regele Mihai si, in perspectiva, Principesa Margareta? Asta zi-mi. Am o banuiala ca esti dintre monarhistii cu „da, dar…”.
…raspuns strict la ultima intrebare: da si fara nici un dar…
…sa explic pe scurt de ce… in 1947 regele Mihai a fost obligat sa abdice iar comunistii au venit la putere prin masluirea alegerilor… puterea lor, care s-a perpetuat pana in ’89 sub forma de republica prezidentiala nu a fost validata de popor prin votarea libera a unei Constitutii care sa instituie noua forma de guvernamant… deci practic gaura neagra din istoria tarii este nula, din punct de vedere Constitutional… guvernarea tarii ar fi trebuit sa fie reluata de unde a fost intrerupta in mod abuziv, neconstitutional… deci nu ar fi vorba de trecerea la monarhie, ci de continuarea ei… daca ar fi dorita sau nu in perspectiva de majoritate asta s-ar face tot prin vot universal
…si acum raspuns la ideea dinainte, la care ai spus ca nu renunti usor, iar eu nu ma dau in laturi sa ma explic… tocmai asta am vrut sa subliniez… ideea de viata personala si viata publica… viata personala este a fiecaruia si nimeni nu e indreptatit sa o judece, pentru ca nimeni nu stie exact care este adevarul, inafara de persoana in cauza… am subliniat, nu odata, ca nu trebuie amestecat un aspect cu altul… am retinut parerea ta, legata de viata lui personala si atat… nu comentez mai mult pentru ca nu cunosc dar chiar daca as cunoaste nu as comenta pentru ca nu e de interes public…
…in al doilea rand normal ca exista diversiuni si exista oriunde in lume unde sunt mize in joc, de orice natura… intrebarea mea, care facea apel la abordarea logica era de fapt „nu crezi ca daca as incerca sa manipulez, sau sa influentez, m-as duce, mai degraba, undeva mai unde este mai usor de manipulat, cu lume mai multa si mai putin discernamant?”… rezultatele ar fi fost mai bune si efortul mai mic… aici, pe blogul asta, cei mai multi din cei care posteaza au idei si pareri bine definite si sustinute de argumente logice, deci ce sanse as avea eu „provocatorul” sa castig adepti?
… in al treilea rand, nu se poate sa nu te intrebi, ce as avea de castigat… eu sunt aici, voi acolo, eu nu sunt inscris in nici un partid, nu am votat de la plecarea din tara si nici nu voi vota… singurul meu „castig” ar fi sa-mi stiu mama si sora, singurele rude pe care le mai am in tara, in siguranta… tinand cont de faptul ca si mama si sora mea sunt pensionare, ca pensia lor este spre pragul minim, de ce crezi ca as sustine un om care a lovit in pensionari, implicit in mama si sora mea, tare de tot?… iar de plecat, am plecat din tara din cauza Iliescului…
…cam asta ar fi Corina, raspunsul, pe scurt, la potentiala mea parsivenie… ca nu accept limbajul suburban al unui Hendrix este o alta poveste…
Excelsior, atunci n-ar trebui sa pierzi din vedere ca Antonescu e singurul prezidentiabil care s-a declarat monarhist. Sub presedintia lui, daca va mai fi nevoie de inca un mandat de presedinte pentru Romania, ar fi garantata pregatirea si organizarea in conditii corecte a unui referendum – si spun garantata nu pentru ca el personal e monarhist, ci pentru ca e cinstit si nu tine sa ne impuna nimic.
Cat despre hotararea ta de a ignora viata personala a unui om cu functie politica importanta, am mai auzit-o sustinuta cu mandrie de prieteni emigrati. Asa au vazut in Occident si s-au patruns de principiul asta: nu conteaza viata personala, nu conteaza convingerile religioase etc. La noi, la romani, mai conteaza, si cred ca nu e raul cel dintai… Nu degeaba se face paralela intre conducerea unei familii si cea a unei tari, poate.
…nu Corina, nu pierd din vedere aspectul si i-am apreciat declaratia in care si-a expus preferinta…
… legat de „dezinteresul” din lumea occidentala fata de viata personala este adevarat ca aici se acorda o foarte mare importanta dreptului la „privacy”… de asemenea fiind o societate multiculturala fiecare recunoaste celuilalt dreptul la convingerile religioase, sau politice… sa nu crezi totusi ca este ignorarea vecinului, sau a colegului de munca, sau a omului de pe strada… este doar neamestecul in problemele lui personale, dar poti sa gasesti, in cazul in care ai nevoie si cauti si compasiune si ajutor…
…poate e mai bine asa, poate nu, dar de obicei o vorba, indiferent cum e spusa, poate fi interpretata si orice situatie personala, indiferent de ce natura, poate fi judecata, asa ca cei de aici considera ca este mai bine sa nu se amestece in viata personala a celuilalt, decat daca i se solicita…
Am uitat ceva… Sa va recomand, dragi politicieni de duminica, un film incitant, in care un carismatic „Gica de la scularie”, se trezeste ca are in posesie un „Vot de aur”:
http://filmehd.net/swing-vote-2008-filme-online-gratis.html
😉
Conte, perfect de acord ca alde basestii au un talent indiscutabil: sunt capabili sa umple de zoaie si un inger, sau pot s-o arunce in puscarie pe insasi Maica Tereza… Basca sa mai fie si laudati pentru intransigenta si incoruptibilitate, de niscai microbisti ca Tismaneanu & Cie… Da’ nici cu opozitia asta nu mi-e rusine, ca prea-si imagineaza ca va putea face la fel ca astia, cand va ajunge la putere… Am o veste proasta pentru Opozitia de azi: in stilul asta, molau si conformist cu puternicii zilei, dar dur si intransigent cu propriii posibili sustinatori, nu va ajunge in veci sa-si vaza visu’ cu ochii… Nu-i vorba, ca si visu’ ala s-ar putea dovedi un adevarat cosmar! Doar inconstient sa fii ca sa-ti mai doresti sa guvernezi o tara peste care au trecut lacustele pediste, devorand nu doar recolta trecuta si prezenta, ci si pe cele viitoare…
Incredibil ce abrupt a evoluat dialogul pe aici! Bine ca am lipsit, ca, poate, as fi turnat gaz peste foc… Acuma, sincer, mi se pare ca „stilul” asta agresivo-basist, primitiv si fanatico-microbist de a „face politica” ne-a schimbat pe toti, de abia de ne mai recunoaste oglinda din baie, daca ne mai si aia si nu se sparge de-a dreptu’… Eu n-am mai vazut atata intrigaraie, insulte, barfa de cea mai joasa speta, atacuri abjecte la persoana etc, intre politienii „de duminica”, asa, ca noi… hat hat, de pe vremea comunei primitive! Incep sa cred ca Basescu asta este un adevarat blestem pe capu’ romanilor… Da’ ce zic eu blestem, un adevarat (etern?) Purgatoriu! Ce-a facut individu’ asta cu noi, de ne-am uratit in asemenea hal?! Si eu imi pierd de multe ori rabdarea, dar apoi experienta imi sufla ca razbunarea impotriva ticalosilor nu este arma prostilor, ci a celor cu sange mai degraba rece si cu minte extrem de lucida…
Nu mi-a dat niciodata politica bani de mancare si de benzina, nu am de gand sa candidez la ceva sau sa accept vreo fonctie de… elector zuprem, nu am nici o ruda care sa fie nevoita sa cerseasca voturi, iar la orice amenintari, fie si subliminale, din partea puterii sau faptelor acesteia, in general – din partea oricui, reactionez foarte… personal: imi programez razbunarea, cu sange de reptila… Nu simt nici o amenintare din partea actualei Opozitii, in afara de momentele in care justifica ticalosiile actualei puteri… Astazi m-a intors pe dos arestarea unui amarat de muncitor necalificat in constructii, pentru ca a acceptat sa munceasca la „negru”. A fost prins „coruptul” deceniului si Opozitia nu sufla un cuvant?! Macar sa laude actuala putere pentru respectarea la litera a unei legi tembele – noul Cod al muncii basiste… 😀
P.S. Liber la injurat ca am cotit-o spre marxism, stangism, lupta de clasa! :)))))
@Niels Se pare ca in lipsa ta spiritele s-au mai incins, dar cred ca ai ajuns cam pe la spartul targului. Ca si la postarea precedenta gazul a fost pus pe foc de agentii portocalii @inima rea si @excelsior, camuflati in ,,neutri” care insa nu-l au deloc la suflet pe Crin. La postarea precedenta m-am abtinut din greu sa nu intervin, dar vazand ca@inima rea nu se potoleste si scrie ce a scris alaltaieri la ora 12.19 am luat foc! CSG a fost mai diplomat ca mine( aplaudat cu 19-3!), eu fiind mult mai direct cu inimaroiu(scor 10-7). Mai lisea din peisaj doar excelsior si a inceput canonada! Eu cred ca @inima rea este si masochist, dupa ce comentariul sau a fost notat cu 5-13! Un om normal n-ar mai agita spiritele asa cum o face el, dar el continua neabatut ca un vajnic tovaras ce este.
Nu stiu ce este cu arestarea individului prins lucrand la negru. Mi se pare exagerat, mai exact o DIVERSIUNE portocalie! Vezi ce simlu se creeaza un nou subiect de tocat pentru presa? Sa stii totusi ca in Occident legile sunt extrem de dure cu munca la negru, avand de suferit atat patronii cat si angajatii. Nu ti se pare normal?
De ce sa „iei foc” pentru a apara un individ care nu ti-e ruda sau prieten apropiat?! Nici eu nu vad vreun adevarat lider printre cei din asa zisa Opozitie… Poate doar Andrei Marga, atat cat am apucat sa vad din el, s-ar califica la categoria asta sau pare mai apropiat de conceptul de lider… Cat despre asa-zisa „charisma”, ea e minunata, e sublima, dar lipseste cu desavarsire, la oricine, in functie de ochiul care priveste! Nu-i frumos ce e frumos, ci-i frumos ce-i place fiecaruia… Sau beauty is in the eye of the beholder… N-o sa vada vreun politician de la mine un „coup de foudre” sau o pasiune navalnica si/sau statornica, ci doar o evaluare la rece, de parca ar fi un virtual candidat, la un interviu de angajare… Deformatie profesionala, deh!
Si nu, nu mi se pare normal sa tratezi un „bastinas” ca si cum ar fi un… prapadit de imigrant, fara drept de munca, in propria tara! Specificu’ national, deh! Si eu am fost, de mai multe ori si in fel si chip, lucrator „la negru”, in propria tara si, te asigur, chiar nu am avut de ales… Sau puteam alege sa mor de foame, dar cu demnitate si intransigent cu propriul stomac?! 😀
@Oana Ratiunea ta iti spune ca doar Crin Antonescu este ,,singurul capabil sa ii infrunte pe Basescu si ai lui. (Asa cum, de altfel, a facut-o dl. Tariceanu cat a fost premier.)”. Perfect de acord cu tine! Ceea ce ne deosebeste este faptul ca eu il admir pe Crin Antonescu si ca OM, lucru care nu este valabil si in cazul tau:,,Nu sunt fana niciunui politician roman”. Poate ca ar trebui sa il asculti cu mai mare atentie. Alaltaieri seara, de exemplu, pe A3, Crin Antonescu a fost din nou fermecator, scanteietor. Charisma lui nu este doar una de fatada, superficiala, chiar este un OM fantastic. De ce crezi ca il URASC atat portocaliii? Pentru simplul fapt ca acest om este capabil sa coaguleze in jurul lui o adevarata forta politica care sa mature cu pedeleprele esichierul politic.
Din pacate Romania politica de dupa lovilutia din decembrie 89 a ramas ancorata in tarele comunismului. Modelul comunist este totalitar, antidemocratic prin definitie si presupune existenta unui TATUC PROVIDENTIAL, unui om care avea puteri discretionare. Romanii au intr-un fel nevoie de un sef cu mana forte, de un dictator chiar, sta in firea lor asta. Asa se explica apetenta noastra in 90 pentru un comunist resapat ca ilici in 90 si 92, adoratia pentru un securistul de la Anvers in 2004 si partial 2009( datorita furtului masiv al voturilor in noaptea alegerilor din 6 decembrie 2009). Dupa crunta experienta fesenista iliesciana a urmat in 96 Emil Constantinescu. A fost el un lider charismatic? Nu! A fost un colac de salvare al unei populatii distruse de fesenisti. A fost solutia unei tari la drama din 1996. Romanii n-au invatat nimic si peste 4 ani l-au reales pe …ilici! Suntem un popor masochist au ba?
Asa cum in anii 90 fesenistii erau intr-un fel de PSIHOZA IN MASA( mai tii minte scandari de genul: iliescu apare/soarele rasare!), aceiasi fesenisti dar imbatraniti cu 10 ani il aclamau pe ba-secu! Diferentele dintre ilici din anii 90 si ba-secu de dupa 2007 sunt minime, te asigur. Nu stiu ce varsta ai, dar daca erai majora in 90 n-ai cum sa nu-mi dai dreptate.
Crin este PREDESTINAT sa conduca tara asta. Este chiar obligat! Multi il vor vota din tot sufletul, cu convingere, ca si mine. Altii il vor vota rational, ca fiind solutia optima, preum tine. Important este ca acest COSMAR interminabil sa se termine odata!
Stii cum vad eu solutionarea acestei probleme a presedintelui Romaniei? Simplu, prin schimbarea Constitutiei in sensul adoptarii unei REPUBLICI PARLAMENTARE, in care presedintele sa aiba atributii formale. Precum in toate democratiile occidentale, cu exceptia Frantei. Precum in toate monarhiile constitutionale cu democratie autentica. Dupa abuzurile inimaginabile comise de ba-secu trebuie facut ceva astfel ca NICIODATA vreun nebun ajuns la Cotroceni sa nu poata repeta ce a facut monstrul asta securist. Ideea nu-mi apartine, dar o sustin din toata inima. Apartine PNL si a fost un obectiv al democratizaii tarii inca din 1990!!! Adica de pe vremea cand Coposu si Ratiu se luptau cu fesenistii lui ilici, iar ba-secu era in guvernul lui petre roman, patronat de ilici…
Hendrix, si eu il admir pe liderul PNL ca om. Sunt foarte putini oameni printre politicieni. Majoritatea sunt niste fiinte de cauciuc lipsite de compasiune, de a caror decizie ma tem. Oricate slabiciuni ar avea Crin, am incredere ca optiunile lui vor fi intotdeauna in favoarea omului de rand, a demnitatii umane in general. El e ca noi.
Zici ca ai fost si Al Pacino? Iaca-ta cand ne-am mai intalnit toti trei, cu InimaRea.
http://old.cotidianul.ro/un_contracandidat_pentru_basescu-75516.html
Erai la fel de neincrezator in sinceritatea discutiei noastre.
@Corina Ai retinut foarte bine faptul ca inainte semnam in Coti cu nick-ul Al Pacino! Sincer, am citit cu multa emotie cele scrise de mine atunci in 2009 si nu ma dezic de niciun cuvintel. Meciul meu cu @inima rea arata pentru oricine cat ii URA atunci pe liberali, ca si acum dealtfel. Tu atunci semnai @corinne si incercai sa fii oarecum neutra in dialogul meu cu disimulatul […] portocaliu. Am avut gura cam bogata in ce te priveste, dar asta doar pentru ca ii dadeai apa la moara lui @inima rea! Se pare ca nu s-a schimbat nimic intre timp, toti trei am ramas cam la fel…
As ruga-o pe @Oana sa se uite un pic pe acest articol din Coti si sa vada pozitia mea consecventa in favoarea unei republici parlamentare si argumentele prezentate de mine atunci, in 2009. Daca si CSG s-ar uita pe articol poate ca m-ar intelege mult mai bine. Si ar intelege si el de ce nu l-am la suflet pe inimaroiu( caci asa i se zicea lui @inima rea in blogosfera).
Dragă Corina – sper să nu te supere accesul sentimental – eu chiar am vorbit serios despre leneși, chit că „gazda noastră” – dimpreună cu cei cărora le dă tonul – n-a-nțeles că eu nu-l prigoneam pe idoul lor, îl înțelegeam frățește.
Chestia cu blogul a rămas – așa – o eventualitate. Cînd chiar o fi nevoie, asta va fi! Dar, nesilit, nu mă bag în așa muncă neagră – fiindcă eu așa o văd: Ești la mîna corespondenților dacă te-a pus dracu’ să-ți faci blog. Or, eu am o problemă – responsabilitatea, da-o-aș dracu’, că mi-a mîncat zilele! Am calculat – sanchi! Doar mi-am imginat ce-ar putea ieși – că n-aș mai avea timp de altele, că mi-aș pune mintea să … una-alta. Or, de cînd îmi pun eu mintea să, ici-olo, bag seama că la nimic – aproape – nu folosește, de ce să nu recunosc?
Poate că nu-nțelegi, mi se pare normal. Hai să-ți spun: Am ajuns să trăiesc fără program. E minunat, asta mi-am dorit în toată viața mea trăită după un program făcut de alții. De ce mama supărării mi-aș face acum un program? Dacă veau să particip la ceva discuții pe net, particip – dacă nu, nu. E mișto!
Bine, „am și-o vîrstă”. Or, dacă nici la vîrsta asta n-ajung a trăi cum îmi convine, cînd să – într-o altă viață? Nț, ce-i în mînă, nu-i minciună!
InimaRea, eu iti inteleg bine si lenea, si teama de responsabilitati in plus. Dar nu uita ca nu orice blog tre’ sa fie cu moderare. Lasi lumea sa povesteasca si, cand ai timp si chef vii la curatenie: delete, delete, delete. O desfatare!
Ti-am retinut sfatul si o ma uit in locurile mentionate, ca sa aflu de acolo daca iti faci blog si ce se vorbeste. Mai vedem.
@Hendrix
Recititi va rog fraza: „Nu isi au rostul comparatiile cu Basescu sau cu altii din PD-L sau alte partide. Nici din punctul de vedere al pregatirii profesionale, nici al calitatii umane.” Deci?
Nu sunt fana niciunui politician roman, insa, la ora actuala, il consider pe Crin Antonescu singurul capabil sa ii infrunte pe Basescu si ai lui. (Asa cum, de altfel, a facut-o dl. Tariceanu cat a fost premier.) Nu este nici tzatza, nici un butoi gol, asa cum il gratuleaza multi. Nu isi au rostul comparatiile cu Basescu sau cu altii din PD-L sau alte partide. Nici din punctul de vedere al pregatirii profesionale, nici al calitatii umane. Faptul ca a repetat un an, doi sau nu stiu cat nu reprezinta nimic. D-na Zoe Petre, alti profesori sau fosti colegi spun ca a fost un student foarte bun. Cat priveste „lenea” lui, a se scuti. (Dl. Coposu a fost considerat de atatia [inclusiv de unii intelectuali] doar un sportiv care a stat in umbra lui Iuliu Maniu, nu? Despre Rege nu se spunea ca este un balbait, care a tradat tara etc.? Asta este romanul si aici ii dau dreptate Contelui: absolut oricui i-ar fi gasite defecte si vini.) Asa cum sustin unii ca este, lenes, repetent, o tzatza, Crin Antonescu a venit in 2009 cu ideea Johannis, iar acum a inteles ca exista o singura sansa pentru partidul sau, dar si pentru tara asta, care trebuie scapata de molima Basescu-PD-L. Nu mai este vorba despre idei, cum sustin unii, idei pentru care „iti dai in cap” sau il jignesti pe un altul. Aici este vorba despre prezentul si viitorul nostru si al acestei tari; cum spunea o doamna profesoara acum cateva seri: „Ne-au calcat pe cap.” Exact asta s-a intamplat. Te strivesc pe zi ce trece. Si distrug si tara aceasta de parca ar fi fost lasata mostenire de stramosii lor: nici Bucegii, nici Retezatul nu scapa, sarmanii, de foamea termitelor portocalii.
Spune Piticul Prono: „Nu se stie sigur nici daca Antonescu va candida. Insa daca va fi bun si isi va juca bine cartile, va castiga. Daca nu este destul de bun, de ce ne-am face griji ca nu castiga ? Nu e varu-meu!” Nu este nici al meu, domnule; nu este nici prietenul meu, insa va fi o adevarata catastrofa pentru toti (pro-basisti si anti-basisti) daca va iesi candidatul/candidata PD-L-ului. Asta nu inteleg pro-basistii. Ca tara asta se va duce de tot de rapa, din cauza prostiei, a incompetentei, a setei crescande de avere. Or, PD-L depaseste toate celelalte partide la un loc din acest punct de vedere. Si toti, absolut toti, vor simti pe pielea lor acest lucru. Asa ca, draga Pitic Prono, ne va durea rau, daca vom mai apuca sa traim pana atunci.
Nu cred ca InimaRea este un pro-basist disimulat. Ba chiar indraznesc sa afirm ca nu il simpatizeaza pe presedinte. Il vad doar ca pe un tip care nu il agreeaza pe Crin. Oricum, nimeni nu ii da dreptul, daca nu ii convin bazaconiile plicticoase spuse de gogomanii care comenteaza pe acest blog, sa jigneasca pe toata lumea, la gramada. Elegant ar fi fost sa fi trecut pe aici, sa fi citit, sa fi strambat din nas si sa se fi abtinut de la jigniri. Simplu.
Corina, nu aveti dreptate intr-o singura privinta (In rest, jos palaria!): in postarea anterioara, InimaRea s-a legat de tinerii liberali, „tineret bovin”…Sunt de acord ca ti se strange inima atunci cand vezi laolalta 7000-8000 de tineri care aplauda cand vorbesc liderii formatiunii din care fac parte. Nu se poate sa nu te gandesti la manipularea tineretului de catre Hitler sau Zelea-Codreanu. Dar, scuze, aici era vorba de cu totul altceva.
Basescu nu va renunta la putere, pentru ca stie ce dosare prafuite il asteapta. Nu isi permite asa ceva. De unde stie InimaRea ca noi dorim sa-l vedem spanzurat sau tras in teapa? A, da, primitivismul nostru psihic. Ei, se insala domnul scriitor. Cred ca fiecare trebuie sa plateasca pentru greselile lui, iar pe acest individ care a ruinat tara, continuand cu brio si depasind chiar opera PSD-ului, chiar vreau sa-l ascult vorbind, din boxa sa, in fata tribunalului. Nu intr-o inscenare de proces, ca la sfarsitul anilor ’40 sau inceputul anilor ’50, ci intr-unul adevarat. Si dar-ar Domnul ca acel moment sa fie cat mai aproape! Altfel, vai de noi!
P.S. Poate ar trebui ca InimaRea sa citeasca „Mendebilul” lui M. Cartarescu, sa vada ce dulce si inofensiv este scriitorul: ce frumos descrie uciderea unor animalutze. O fi fictiune, dar este un minunat „exemplu” pentru elevi, nu?
Mi-e greu să înțeleg cum de te simți vizată de o discuție la care n-ai participat – doar fiindcă, după aceea, ai intrat în vorbă? Ca să ne-nțelegem – ceea ce găsești deplasat în „caracterizările” mele se referă la proprietarul blogului și locotenenții săi – Piticul și Hendrix. Și nici acelea nu sînt chiar caracterizări ale persoanelor, ci descrieri ale impresiei pe care o face atitudinea lor, din anumite postări.
Îți puteai da și singură seama de asta, observînd cum Corina nu s-a simțit defel vizată de acele „împunsături”.
Mă rog, poate că intenționezi „un discurs de recepție” – și-atunci, e logic să-ți îndrepți agresivitatea spre „iamicul nr 1” conjunctural, pentru a dovedi că meriți un loc în linia întîi a bătăliei pentru – ce-o fi acolo.
Cineva a pomenit de atacul lui IT Morar („Biju”) asupra lui Antonescu, pe blogul pe care-l ținea la vremea aceea. Dacă acel blog ar mai fi disponibil, s-ar putea vedea cum am combătut, atunci, porcăria lui Biju. Și, tot ca aici, acum, „m-a dat la cîini” Biju, și-au început sicofanții din curtea lui – căci, nu știu cum dracu’ se face, dar există pe multe bloguri specia asta, domnule, poți să-nnebunești pe chestia asta! – să mă toace în fel și chip dar toate murdare cît cuprindea.
Ai reușit să observi corect referirea la congresul tineretului liberal dar ai pus totul între paranteze fiindcă n-ar fi totuna cu autoritarismul de referință. Însă ai spus mai bine decît mine – mai blînd, feminin, ceea ce mie nu-mi e accesibil: Å¢i se strînge inima cînd vezi așa ceva.
Noi sîntem de acord și-am reuși să și comunicăm spre folosul reciproc dacă nici unul dintre noi n-ar plînge la mormînt străin. Și nu vorbesc despre Antonescu ci despre ce se-ntîmplă pe acest blog.
Nu-mi place nici să mă repet, nici să mă citez dar: Antonescu se dovedea cu-adevărat bărbat de stat dacă, înaintea alegerilor prezidențiale, făcea USL ori măcar anunța retragerea sa din cursă, pentru a-l învinge pe Băsescu din primul tur. Acolo, Băsescu nu mai putea face nimic fiindcă Geoană ar fi obținut pest 50%.
Știu – „Geoană?” Dar, dacă-l iubești pe Antonescu, trebuie să-l înghiți și pe Geoană, marele său aliat în lupta împotriva lui Băsescu.
Crearea tîrzie a USL e – pentru mine – semn că acest proiect a existat dar n-a existat curajul de a fi pus în aplicare. Prersupunea un sacrificiu politic din partea lui Antonescu, de care el nu s-a dovedit capabil. Astfel, s-a pierdut cea mai importantă bătălie cu Băsescu. Următoarea n-are nici pe departe importanța aceleia. Cu ori fără Băsescu în politică, țara asta a intrat pe un drum fără întoarcere – cum și trebuia, desigur, dar nu cu semenea costuri și cu sumbra perspectivă a falimentului național. Fiindcă datoria aceea de ‘j de miliarde de euro ar deveni imposibil de achitat, la un moment dat, caz în care ce se-ntîmplă în Grecia nu va mai fi ceva ce se-ntîmplă hăt, la mama supărării, ci ceva al dracu’ de aproape, o cămașă a lui Nessus.
Ei bine, nici Papa de la Roma nu ne-a putea scăpa de acel moment, necum Antonescu ori vreun alt providențial.
Așa că, în loc să-i tragem clopotele lui Antonescu, mai bine ne-am pregăti serios pentru acel moment, cînd peste tot se va auzi „Sauve qui peut!”
Uite că mă-ntind la vorbă deși n-o voiam. Manevra politică a viitorului este retragerea lui Băsescu, în genul celei a lui Iliescu, din 1996. Următoarea guvernare va rămîne descoperită – poate știi că Ro a fost în incapacitate de plată, la nici un an de guvernare cederistă. Dar momentul viitor va fi cu mult mai dificil datorită crizei economice și financiare endemice, din lume. Unde va găsi Antonescu ancora de care să agațe o țară în derivă? Pare-se că n-o va prea găsi, devreme ce unul din membrii Finanței Mondiale, de la noi (Patriciu) „și l-a scos de la suflet”.
Capsici?
Înainte de a avea un preferat politic – un idol, poftim! – trebuie avut în vedere interesul național. Dacă-i prea greu, atunci pe cel individual, care-ți spune că – în maximum 3 ani – nu va mai fi de trăit în țara asta. Iar noi ne-mbătăm cu apă chioară fiindcă ne-o împarte Antonescu. Poate c-o să ne merităm soarta, cum atîția ne-o tot repetă, de-atîta vreme.
Dragă InimaRea,
1. Corina, cu un simț al orientării în timp mult mai ascuțit decât al meu, mi-a făcut surpriza să ne plaseze (pe tine și pe mine), documentat se pare, cu anul nașterii cam în același deceniu. După stil și aplomb eu te credeam cu vreo douăzeci de ani mai tânăr.
2. Din scurte replici pe care le-ai avut cu Oana cred că am dedus și cine ești. Așa că după o scurtă documentare pe net pot spune acum că nu-mi mai ești la fel de necunoscut ca ieri.
Iată cel puțin două motive, mie suficiente, pentru a mă întreba încă o dată dacă asperitățile ce par a ne împiedica să coexistăm fără înțepături în aceeași teacă (blog) nu sunt cumva un relief de puzzle care, bine plasat, s-ar putea să se potrivească într-o îmbinare fără lufturi.
Blogul acesta este al meu dar nu este despre mine. Este blogul unui exasperat dar nu este despre exasperare. Este despre datoria de a spune, în regim de urgență, „așa nu se mai poate”, când unui popor întreg i s-a pus ștreangul de gât; iar picioarele scaunului, pe care acest popor abia de se mai ține pe vârfuri pentru a putea respira, se afundă în nisipuri mișcătoare.
Este forma mea de a striga, cât mă mai țin puterile, „J”™accuse” unor guvernanți iresponsabili.
M-ai făcut orgolios, gogoman, primitiv psihic, frustrat etc., pe cei care-mi împărtășesc opiniile i-ai retrogradat la rangul de locotenenți ai mei (eu ungându-i demult generali). De unde-ți vine toată această luxuriantă revoltă? Ce-nsemn eu pentru tine de-mi acorzi atâta atenție, ca unui personaj ratat dintr-un scenariu subversiv? Eu sunt subiectul dezbaterilor de aici?
Toate acestea pentru a-ți mai spune o dată că, din partea mea, ești binevenit în continuare.
Stimate domn,
Citesc ceea ce se scrie pe blogul lui Liviu Antonesei, al lui Dorin Tudoran si al domnului Gogea., unde dvs. comentati. Acolo eu nu comentez, ci doar citesc. (Asa am si aflat cine sunteti, de fapt.) In schimb, pe acest blog, mai si comentez. Motivele pentru care am intervenit in discutie au fost: 1. faptul ca dvs. ati jignit. Nu cum afirmati acum, sustinand ca ii vizati doar pe Conte si pe cei doi „locotenenti” ai sai. Din cele scrise de dvs., este clar ca ceea ce se scrie pe blog va plictiseste, fiind vorba despre gogomanii. O.K. Nu suntem nici scriitori, nici politicieni, ci simple persoane care sunt ingrijorate de ceea ce se intampla in tara. A-i numi pe Piticul Prono si pe Hendrix, persoane cu idei diferite, „locotenentii” Contelui nu poate fi decat o gluma.
2. Afirmatia Piticului: „Nu se stie sigur nici daca Antonescu va candida. Insa daca va fi bun si isi va juca bine cartile, va castiga. Daca nu este destul de bun, de ce ne-am face griji ca nu castiga ? Nu e varu-meu!”
O alta „gluma” a dvs.: „Antonescu se dovedea cu-adevărat bărbat de stat dacă, înaintea alegerilor prezidențiale, făcea USL ori măcar anunța retragerea sa din cursă, pentru a-l învinge pe Băsescu din primul tur. Acolo, Băsescu nu mai putea face nimic fiindcă Geoană ar fi obținut pest 50%.” In acel moment, cine ar fi acceptat acea idee, domnule? Nici PNL-istii, dar, mai ales, PSD-istii. Crin a facut exact ceea ce trebuia si cand trebuia. A fost, cu siguranta, un sacrificiu sa il sustina pe Geoana. Drept dovada atitudinea atator intelectuali, care „i-au sarit in cap”.
Ce propuneti dvs., de fapt? O utopie: „Manevra politică a viitorului este retragerea lui Băsescu…” Omul acesta nu va renunta niciodata la putere; va urma, probabil, modelul lui Putin.
Da, viitorul se arata sumbru pentru noi, romanii, dar macar trebuie incercat ceva. De ce sunteti atat de sigur ca nu va gasi Antonescu ancora de care sa agate tara in deriva?
P.S. Dl. Ioan T. Morar nu reprezinta pentru mine un model, deci parerile dansului nu ma intereseaza. Un domn cu gura mare, care a facut orice pentru a ajunge intr-un post caldut, pentru care nu are niciun fel de calificare. A, da, este cunoscator al limbii franceze. Hi, hi!
Oana, multumesc pentru aprecieri, sunt cel putin egale din parte-mi. In rest, ramane cum am inteles…fiecare. 🙂
„Mesajul de dincolo” era pur si simplu mesajul lui de la articolul anterior.
Eu vad altfel lucrurile. Adevarata duritate vine de la tine si de la Hendrix. InimaRea e cu nonsalanta, care poate fi mai rea cateodata.
„Obraznic” era … downright inappropriate.
Faptul că m-ai făcut coleg de duritate cu Hendrix estompează surpriza de a vedea că pentru tine „primitivismul vostru psihic” se încadrează în definiția nonșalanței.
Pentru situații de felul ăsta, când cineva la care ții te descoperă brusc altfel, surprinzându-te și pe tine ce monstru ai putut fi fără să-ți dai seama, ultimul lucru înțelept care îți rămâne de făcut este să accepți, chiar dacă nu esti de acord.
@CSG Eu unul nu sunt deloc deranjat de afirmatiile @Corinei, chiar daca sunt nedrepte. Amandoi spunem lucrurile direct in fata, transant, fara ocolisuri, barbateste. ADEVARUL DERANJEAZA, n’asa? Pe mine nu ma surprinde absolut deloc pozitia Corinei, avand in vedere ca ea a fost aceea care i-a facut PR portocaliului camuflat @inima rea. Ceea ce face ea acum nu este loialitate, este un cuvant mult mai dur si mai urat, pe care prefer sa nu-l spun.
Hendrix, e clar, nu ne putem intelege. Asa o fi militantul partinic la…toate varstele.
Uite peste ce am dat, fara sa vreau, cautand articolul pe care ti l-am aratat anterior
http://old.cotidianul.ro/editorial_sminteala-39473.html
La 48 e Inimarea, „fan” Basescu in toata regula. D’apoi daca ar fi sa caut cu dinadinsul? Sunt sigura ca as avea recolta bogata. Pentru tine, insa, e degeaba.
Mulțam fain!
InimaRea, cu placere, n-ai pentru ce. Gandeste-te la un blog personal, cum iti ziceam. Dorin Tudoran tocmai e in concediu, am vazut.
Dialogul presupune sa alegi o tema de interes comun, sa elaborezi o argumentatie decenta, sa iti respecti partenerul si sa fii pregatit sa ii accepti argumentele decente. Rezultatul ar trebui sa fie un teren comun pentru ambii participanti. Gasiti vreunul din inidicii de mai sus in ultima parte a posturilor ? Eu nu.
Daca esti de cealalta parte a baricadei, dar doresti dialog (foarte laudabil daca esti de buna credinta!) nu incepoi cu intransigentii, ci cu moderatii. Scuzati-ma, dar enunturi, pamflete si retorica partinica (imbracata in limbaj elevat!) nu pot fi parte a dialogului. Sau poate am eu sensibilitatea unui joagar si logica unui angrenaj de roti dintate „¦.
…parerea mea personala este ca cel mai trist lucru, in toata povestea asta, este faptul ca persoane de inalta factura intelectuala ajung „sa-si dea in cap” pentru niste idei… la un moment dat Contele ma provoca sa raspund la o intrebare si anume daca recunosc faptul ca acest blog este vizitat de oameni de alt nivel intelectual, comparativ cu majoritatea forumurilor… am admis fara rezerve, pentru ca este intr-adevar si parerea mea vis-a-vis de intelectualitatea vizitatorilor… au fost pe ici pe colo postari distonante, dar nu ele fac obiectul comentariului actual…
…tocmai prin prisma asta subliniez ca este pacat ca oameni care gandesc si se exprima la un nivel mult peste medie, nu pot gasi o cale amiabila de comunicare si dialog, chiar daca sustin idei diferite”¦
…in ideea asta premiul pentru deschidere in dialog si arta polemicii l-as acorda fara rezerve piticului prono dar as mentiona si atitudinea Corinei sau a lui radu (exprimarea „Ce spune InimaRea makes sense, desi nu-mi place” i-a atras aprecierea mea)…
…poate si prin prisma varstei nu sunt atat de impetuos ca luc sau InimaRea si incerc sa-mi cantaresc mai mult raspunsurile… trebuie sa recunoasteti ca de fapt Contele in articolul de fond a dat cel mai tare in mine 🙂 , cu exprimarea:
„Această din urmă replică (aparținând cuiva care vrea să pară altcineva) este chintezența ipocriziei pro-băsiste din această primăvară de avarie.”
…eu sunt cel care a postat replica la care face Contele referire… si totusi am incercat sa iau „dojana” ca atare si sa nu vad altceva personal… putea suna a ipocrizie din partea mea?… mi-e greu sa spun, pentru ca eu cand am scris stiam ca n-o fac la modul ipocrit, dar asta stiam eu, dinafara poate se „vede” altfel… nu voi reveni in acest comentariu la neutralitatea mea (probabil ca nu voi fi crezut niciodata) dar ce vreau sa va spun dragii mei, este ca politicienii indiferent de culoare nu sunt prietenii vostri, la fel cum nu sunt prietenii vostri agentii imobiliari, de exemplu… nu merita sa va dati in cap de dragul unuia sau altuia… se pot discuta idei, pareri, directii de actiune, dar politicianul X sau Y, nu merita polarizarea societatii, pentru ca politicianul X sau Y tot ce face, face pentru el… mi-ar place sa spun ca o face pentru o ideologie (care poate sa ne placa sau nu), dar nu pot s-o fac, pentru ca nu cred ca exista la ora actuala in tara politician manat de o ideologie (ma refer la cei din primul esalon, la cei vizibili)…
…de aceea apreciez ideea piticului prono care voia sa discutam despre un tip, nu un nume… si de data asta nu sunt de parerea Contelui ca nici Isus nu ar fi imaculat daca i s-ar opune lui Basescu…
…daca vrei sa auzi parerea mea piticule prono, am sa-ti enumar calitatile principale pe care le vad eu necesare la un lider, fara sa am pretentia ca este o tratare exhaustiva…
-trebuie sa fie un bun diagnostician (politic si economic)… numai cu un diagnostic bun pus situatiei actuale poti lua masuri pertinente
-trebuie sa fie adaptabil”¦ societatea este in continua „miscare” si trebuie sa te poti adapta rapid situatiei impusa de moment, trebuie sa poti lua decizii potrivite rapid mai ales in momente de criza”¦
-sa fie constient ca nu exista nici o cale morala de-a influenta opinia publica”¦ opinia publica nu o influentezi, ci o formezi … deci nu incerca sa vinzi vorbe fara acoperire…
-fara pete de imagine directe, vizibile… si aici subliniez, draga Conte, petele de imagine care distrug… este adevarata atitudinea lui Crin Antonescu fata de activitatea lui de parlamentar, platit din banii publici pentru asta?… daca da, atunci este o pata de imagine distructiva… daca nu, atunci trebuie demontata cu dovezi… o asa zisa „pata de imagine” nedistructiva este faptul ca a repetat un an sau doi (cati or fi) in facultate… asta este o problema a lui personala, pentru care nu trebuie sa dea socoteala nimanui… la fel este situatia lui matrimoniala, chiar daca se leaga unii de ea, este o problema personala…
…cam la asta am vrut sa ma refer cand am facut postarea initiala… ca este prea tarziu pentru a cauta omul, sau cartile sunt facute si afisele tiparite, asta este o alta poveste, eu discutam o idee… dar chiar si asa, chiar daca afisele sunt tiparite, tot se pot face multe pentru prezentarea afisului corect…
…dar inca odata va spun… daca cei care sunt manati de cele mai bune intentii nu gasesc o cale de discutie, este grav… o societate atat de polarizata va fi greu de condus, indiferent cine va veni la putere…
Da’ situatiei lui matrimoniale ce au a-i reprosa, ca nu sunt la curent?
@Corina,
…mai jos este un copy-paste legat de anii facultate si de declaratia lui Crin Antonescu… nici un cuvant nu-mi apartine… dupa parerea mea nu ar fi trebuit sa dea nici o explicatie, era problema lui personala…
„În urma atacurilor din partea jurnalistului Ioan T. Morar, Crin Antonescu a declarat că a repetat doi ani în timpul facultății, odată ca un gest de nonconformism față de sistemul comunist, È™i a doua oară pentru că a dorit să ramână în BucureÈ™ti alături de soția încă studentă.”
…in privinta situatiei lui matrimoniale, ma refeream la vocile care sustin ca ar fi fost o legatura intre el si Adina Valean premergatoare mortii sotiei… oricum nu cred ca stie cineva care a fost situatia si indiferent care ar fi fost nu are importanta … din nou este doar problema lor personala, care nu afecteaza electoratul
Dacă-ți parvine acest mesaj, află că nu-i locul tău aici. Vino pe blog la Liviu Antonesei, Dorin Tudoran, Vasile Gogea, și vei vedea că acolo se poate respira fără pericolul de a fi suspectată c-ai vrut să tragi pe cineva în piept.
Aici, e ceva-n neregulă, altminteri – de unde atîta încrîncenare neprovocată, de neînțeles – la o adică?
Deocamdată, ești protejată de autoritatea propiretarului blogului – căci sper că-ți dai seama că n-ai parte de același tratament din partea Piticului și-a lui Hendrix, doar din acest motiv.
Sfatul meu e să pleci pînă nu e prea tîrziu, cînd pleci în lacrimi și – Doamne, ferește – convinsă că așa sînt toți bărbații. Ei, nu sînt toți la fel: cei învrăjbiți sînt fel de fel, ca și cei liniștiți – de ce să n-o recunoaștem? Dar unii și alții nu sînt la fel, asta-i clar. Depinde de tine să-ți alegi felul răspunzînd nevoii tale de comunicare civilizată.
Ca să-ți faci o idee despre pericol, caută o carte a lui Breban – Buna Vestire.
Gargara ta insirata pe mai multe fraze, betia de cuvinte careia i-ai cazut prada au in final un sens: demascarea in stil portocaliu a lui Crin Antonescu!!! Bravos mey tovarase, asa mai vii de acasa. Pai de ce n-ai spus de la inceput ce te doare?
Ticalosia ta este fara margini atunci cand il acuzi pe Crin cu toate ,,armele” propagandei portocalii. Mai lipsea doar @inima rea ca sa faca apologia chiulului antonescian. Stii ce m-a iritat cel mai tare? Ticalosia ta atunci cand afirmi urmatoarele:,,faptul ca a repetat un an sau doi (cati or fi) in facultate”. Asculta, mey tovarase, tu chiar n-ai rusine??? Tu chiar n-ai auzit de imensa lui durere prin care a trecut odata cu moartea tatalui sau? Cum iti explici ca pana la ,,repetintie” era un student stralucit? Adevarul gol-golut este acela ca a RENUNTAT la anul de studii, in niciun caz n-a fost repetent asa cum sustin pupincuristii basescieni. Iar un pupincurist portocaliu esti si tu!
N-am inteles prea bine la ce te referi atunci cand il acuzi pe Crin de ,,situatia lui matrimoniala”. Ce vrei sa spui? Sau vrei sa insinuezi precum ticalosul de ba-secu, idolul tau nedeclarat, ca ar fi cumva vinovat Crin de sinuciderea sotiei sale? Eu inca n-am uitat cuvintele rostite de ba-secu pe 14 noiembrie 2009, la Cluj, in campania electorala, cand monstrul securist de la Anvers ii reprosa lui Crin ca ,,n-a avut grija de ea”. Tu ce ii reprosezi lui Crin, mey tovarase? Sper sa ai minimul bun simt sa raspunzi. Ai asa ceva?
…in momentul in care vei avea minima decenta sa-ti controlezi limbajul impertinent, suburban si care denota un grobianism fara limite si o infatuare care depaseste de departe nesimtirea, de-abia in acel moment voi mai da dovada si eu de o minima decenta in a raspunde intrebarilor tale…
… evident toata activitatea descrisa mai sus, pe care ar trebui s-o desfasori, trebuie precedata de scuzele de rigoare pe care ar trebui sa mi le adresezi…
Excelsior, trebuie sa recunosc de data asta, alaturi de Hendrix, ca si pentru mine esti suspect cu reiterarea acuzelor dusmanilor lui Antonescu. E ceva parsiv in strecurarea lor in textul tau.
Ce ma exaspereaza este nu optiunea politica in sine, ci incapacitatea de a vorbi direct si constructiv. Dincolo de Basescu si Antonescu, ce conteaza este daca suntem in stare sa avem dialog sau doar mistocareala. Si sincer ma simt insultat un pic cand vad sloganurile lui Boureanu si Udrea pe un blog care incearca sa ridice un pic stacheta. Cred ca asta e si of-ul Contelui.
Raspuns la portretul robot:
– Capacitatea de diagnoza e un pic demiurgica. Propun inlocuirea cu capaciatea de a alege consilierii si de intelege expertii;
– Adaptabil „“ pas mal, dar la noi adaptabil are de obicei conotatie negativa;
– Influentarea opiniei publice „“ m-ati pierdut pe drum, nu pricep
– Fara pete de imagine vizibile „“ asta nu e calitate in sine, tine mai degraba de politica de PR, sau cum bine zicea EBA, de notorietate si credibilitate; Inlocuim cu bun comunicator ?
As adauga:
– standarde morale clare, nu neaparat inalte;
– capacitatea de a crea o viziune sintetica dar cuprinzatoare a realitatii
Acum fiindca m-ati ispitit cu exemplul concret, tin sa va declar ca mi se pare absolut normal ca un lider de partid sa nu piarda prea mult timp in parlament, mai ales in cel romanesc, care nu prea mai este for legislativ. Daca sunteti oripilat de banii publici, hai sa numaram consilierii primului ministru, ai presedintelui, plus ICR si restul, fara sa mai numaram gardurile vii si salile de sport si o sa realizati dimensiunile reale ale „pagubei” produse de Antonescu. Bonus, lipsa de facto a primului minsitru, demnitate impartita de facto intre Traian Basescu si Mugur Isarescu (ultimul explicand de ce nu ne-am dus de tot pe copca). Salariul secretarului general al PDL, Dl Emil Boc, nu se mai pune la socoteala ?
InimaRea: Multumesc pentru invitatie, oi vedea. Nu-mi e familiar niciunul dintre locurile respective, e destul de putin probabil sa gasesc ceva de spus in casa unor literati printre ai lor, desi am vazut ca e vorba de persoane foarte deschise. Poate la Dorin Tudoran sa fie mai „incapator.”
De cand tot tragem de tine sa-ti faci blog si nu te induri! Nu intelegi ca esti iertat de punctualitate, consecventa etc.? Banuiesc ca ai o viteza mare la tastat, altfel ai fi mai zgarcit in a scrie atat de mult intr-o gramada de locuri.: )
Bunavestire de terminat, dupa aproape 20 de ani, ok. Sa cobor de pe muntele vrajit mai intai. 🙂
Dragă Excelsior,
A fost ceva straniu în postarea ta căreia i-am răspuns prin fraza „Această din urmă replică (aparținând cuiva care vrea să pară altcineva) este chintezența ipocriziei pro-băsiste din această primăvară de avarie.” Pe la sfârșitul primului paragraf, după „am simțit nevoia imperativă să intervin”, apare un caracter care pe calculatorul meu se vede ca o ideograma chinezească, exact acel caracter cu care se semneaza pe forumuri un fost găzduit pe acest blog care mă urmărește și mă înjură peste tot pe unde public. Am crezut că ți s-a substituit (pentru că știe că pe numele adevarat nu-l mai gazduiesc) și de aici atat duritatea raspunsului cât și remarca „aparținând cuiva care vrea să pară altcineva”. Chiar dacă dezacordul cu cele susținute de tine acolo se menține, dacă aș fi știut că tu, autenticul Excelsior, ești la capătul celălalt, aș fi fost mult mai prietenos în exprimare. Tu știi (deși după povestea asta ți s-o fi strecurat o undă de indoială) că prețuiesc moderația intervențiilor tale. Te asigur că nimic nu s-a schimbat.
@CdSG
…nu-ti fa probleme draga Conte… asa cum am mentionat am luat totul ca atare, ca o „dojana” si nu ca un raspuns dur la adresa mea…e drept ca mi s-a parut dojana un pic cam aspra 🙂 dar acum, dupa mentionarea amanuntului cu ideograma, neintelegerea s-a rispit… m-am uitat si eu sa vad despre ce e vorba si da, ai dreptate e acolo semnul ala cabalistic… s-a vrut un zambet, ca urmare a unei replici pe care Corina i-a adresat-o lui InimaRea, daca nu ma insel, dar cred ca din viteza am mai atins si alta tasta si s-a format, accidental, un cod ASCII… in fine, ideea este ca eu am fost… habar n-am daca cineva a incercat vreodata sa se dea drept mine, dar in cazul de fata am fost eu… deci, ca si inainte, nu sunt unde de indoiala intre noi…
Scuze! Am incurcat persoanele. Este vorba despre Tudor George:
http://timpul.ro/ro-numar-pdf-ianuarie-2010-87.html
Da, despre mine era vorba acolo.
Nu, Conte, nu la dvs. ma refeream. L-am intrebat pe domnul care isi spune InimaRea daca este poetul/scriitorul Nicolae Turtureanu.
Pe ce ma bazez? Pe ceea ce a spus odata dl. Cristian Teodorescu referitor la o recenzie a unei carti facute de Liviu Antonesei (in revista „Timpul”.)
Ma amuza Kriegspileurile si scenariile. Nu se stie cine va fi contracandidatul lui Antonescu la viitoarele alegeri prezidentiale. Nu se stie exact cand vor fi tinute. Nu se stie sigur nici daca Antonescu va candida. Insa daca va fi bun si isi va juca bine cartile, va castiga. Daca nu este destul de bun, de ce ne-am face griji ca nu castiga ? Nu e varu-meu!
Pot insa sa va atrag atentia la urmatoarele:
-in PDL se urmareste un succesor al lui Emil Boc, nu al lui Traian Basescu. TB ramane papusarul, este insa nevoie de cineva cu ceva priza la publica, insa absolut manevrabil. Imi pare rau, dar tehnocratul de avarie, Mugur Isarescu, nu se califica.
-desi marele adversar al lui Crin Antonescu, in cea mai grozava si mai corecta cursa electorala din Romania moderna, Calin Popescu Tariceanu ramane ferm in PNL, si este seful grupului parlamentar PNL. Adica tartorele voturilor PNL. Iar Varujan Vosgania este in anturajul lui Antonescu. Nu mi se pare ca s-a pierdut ceva din know how fostei guvernari, Cristi David, Adriana Saftoiu si Adrian Cioroianu, mai bine lipsa. Cred ca sunt destui care sa umple „bidonul gol” al lui Antonescu, la momentul potrivit”¦.Dar sa nu anticipam „¦
Pozitia unora de pe blog este intransigenta, si asta pare a deranja pe alti musafiri. Am incercat, alaturi de cei care fac, pe buna dreptate, apologia dialogului, sa elevam discutia, sa vorbim de principii, de calitatile pe care ar trebui sa le aiba liderul ideal. Desprinderea de personajeconcrete ar fi trebuit sa incite si sa genereze un dialog real si nepartizan. Am fost ignorat. De „neconditionatii lui Crin/antibashiti”, poate e normal. Dar oare de ce am fost ignorant de cei care declara ca iubesc dialogul si polemica? Insa isi pun sperantele intr-un personaj care inca nu exista, dar pe care refuza macar sa il defineasca ?
Va alintati,Conte.N-ati curentat pe nimeni,nici pe la deghizamente,nici altundeva.Dealtfel aveti o manie,pe aici prin gradinita,sa vedeti peste umar la tot pasul numai deghizati,infiltrati,agenti,travestiti,disimulati si simulati si alte lighioane,ceva de groaza !
Tre’ sa fie tare tare neplacut sa stai cata-i ziua de lunga toot cu pusca la picior…
Sînteți chiar plicticoși, cu gogomăniile voastre. N-am pretenția să știe toți cît sînt eu de băsist, dar tot gogomănie rămîne să crezi că cineva l-ar urî pe Antonescu fiindcă-l găsește necompetitiv. De urît o fi cum o fi – n-am cum ști, n-am în dotare chestia asta – dar, de iubit, îți iubești apropiații – din casă, din neam – nu politicienii. Să ajungi să iubești unul ca să poți urî altul, mi se pare că ține de un suflet chinuit.
Găselnița cu disimularea adevăratelor sentimente o practicau și bolșevicii, care cereau entuziasm față de comunism, altfel era de rău! Å¢ine de un spirit maniheist – unde „entuziastul” se-nchipuie totdeauna de partea Binelui, că e nazism, fascism, comunism, antisemitism, anticapitalism șamd. În lumea de azi, se poartă – ori măcar se recomandă – toleranța față de alte păreri, față de alteralitate, adică de dreptul fiecăruia de a trăi după cum îl duce capul, iar nu după cum îl mînă conducătorul turmei.
Cu „moștenirea” Băsescu, e altă poveste: la cîtă polarizare a introdus în spațiul public românesc, nu-l mai salvează nici dracu’ de linșaj – de toate felurile – după ce nu mai e apărat de funcția supremă în stat. Orice-ar planifica el acum – și-orice și-ar închipui c-ar putea face pentru a rămîne la butoane – se va duce de-a dura, chiar a doua zi după ce pleacă de la Cotroceni.
A, că ați vrea să-l vedeți spînzurat ori tras în țeapă, în Piața Universității – eventual – e pentru că primitivismului vostru psihic nu-i este accesibilă ideea de judecată, voi vreți doar pedeapsa, direct, pe loc. Or, asta nu se poate – și e bine că nu se poate, și-așa am ajuns de poveste c-avem o adevărată pasiune în a ne omorî conducătorii, de parc-am fi descins direct din grote, unde bătălia pentru impunerea noului mascul alpha se lăsa, obligatoriu, cu jertfirea fostului. N-ați vrea să-l și mîncăm – crud ori gătit cu dichis, după o rețetă milenară?
Chiar nu-nțeleg de ce-mi pierd vremea cu voi, doar sînt și alte locuri unde foșgăie frustrări de toate soiurile – și care de care mai soioase. Din parte-mi, n-aveți decît să vă alimentați furia dacă așa socotiți voi că-i de trăit într-o societate modernă.
Ei, așa mai merge. După ce cade voalul, mireasa își arată adevărata față. Sub fard nu se ascunde nubila acnee juvenilă ci o furunculoză în toată regula, de aia de mâini murdare.
Dragă InimaRea, scuză-mă că te-am provocat să te demaști. Pentru a ne servi derbedeisme cu gogomani și primitivi chiar nu merită să te ostenești a te deranja sa ne onorezi. Pierde-ți vremea prin celelalte locuri unde foșgăie frustrări soioase și iartă-ne că nu ne ridicăm la nivelul tău. Cu regretul de a-ți fi dat jos voalul (regret pentru ce-am găsit acolo), din partea unui bolșevic.
In cazul dansului (al lui InimaRea, adica) nici nu poate fi vorba de acnee juvenila. Spunea odata pe blogul lui Liviu Antonesei ca face parte din generatia ’50.
Sunteti cumva poetul Nicolae Turtureanu, stimate domn?
Nu, nu. Mai incearca! 🙂
Urata treaba, Conte. Devine personal. Pentru mine nu ai dat jos nici un voal. Raman la parerea mea despre InimaRea. Admit numai ca ne pune la grea incercare pe noi, cei exasperati de Basescu si interesati de o victorie mai rapida si neta a Opozitiei. Se desfata literaturizandu-si rezervele fata de cel pe care noi il consideram unica solutie. Pentru el nimic nu pare imperativ sau vital in materie de politica. Dar daca nu ne permitem luxul de a-i asculta si pe scepticii cu adevarat independenti, ne condamnam, in timp, la o armonie stearpa si claustranta. In plina admiratie reciproca, vom fi impacati si nefrecventabili.
Corina, știi că pun preț pe opiniile tale. De data asta te înșeli. Dacă o fi devenit o problemă personală, e numai din partea lui. Eu habar n-am cine este InimaRea, ce-a produs înainte, prin ce s-a remarcat. L-am primit cu bunăvoință, am tăcut la început condescendent la analiza caracterologică cu care mi-a onorat persoana privită de el ca personaj (negativ, evident), mai apoi i-am dat puțin cu nuielușa peste stridențe, doar-doar o reveni din re minorul infatuării în do majorul armoniei. C”™așa-i la filarmonică, se cântă pe note, nu ca la nuntă, după ureche.
Cineva, poate tu, poate Niels, nu-mi mai amintesc, a introdus atunci un apel la concordie, sugerând că InimaRea și cu mine am putea, dacă supraviețuim primelor îmbrățișări pătimașe care deja se manifestau la acel moment, să descoperim în viitorul apropiat și pe termen lung o compatibilitate de-o măreție… electronică.
Sceptic, dar docil ca o gazdă dedicată total oaspeților ei, am recuperat ceva cenușă din ultima pipă (virtuală) și mi-am turnat-o, public, pe cap. Generos, InimaRea mi-a acceptat din vârful buzelor propunerea de armistițiu. Apoi a tăcut blajin vreo lună, după care, regretându-și probabil slăbiciunea, s-a reîntors zilele acestea să recupereze prin agresivitate.
Voalul la care mă refeream reprezintă granița, uneori insesizabilă, de data asta însă evidentă, între polemică și obrăznicie.
„Se desfata literaturizandu-si rezervele fata de cel pe care noi il consideram unica solutie”. Păi să se desfete sănătos, că nimeni nu-i interzice asta, dar literaturizând, nu mahalagizând. Sau poate el crede că urmând modelul de pamflet practicat de Vadim Tudor și epigonizat de Mircea Mihăieș, folosindu-se de gingășii gen „primitivismul vostru psihic”, s-o chema că face literatură și, în același timp, că dovedește toleranță față de alteralitate.
Pentru că-i apreciez talentul și chiar detașarea de dramele în mijlocul cărora literaturizează, voi păstra deschise paginile acestui blog pentru textele lui InimaRea. Cu o condiție: să-și respecte partenerii de dialog / cititorii, cât de gogomani și frustrați și plicticoși i se vor fi părând lui că sunt.
Conte, in mesajul lui de dincolo nu jignea inca pe absolut nimeni. Ai urmat tu cu Bula al tau. Iar dintre comentarii, reciteste postarea lui Hendrix si gandeste-te daca reactia nu e justificata. Nu se face sa-l acuzi de obraznicie pe un om de varsta ta, care nu e cu nimic mai prejos decat tine.
Iata cum, cu un răspuns scurt, m-ai trimis la o documentare pe text.
Mi-a luat mult să găsesc „mesajul lui de dincolo” „“ Doamne, în ce ritual spiritist m-ai băgat „“ și nici nu sunt sigur că l-am găsit pe cel la care te referi. Au fost la vremea respectivă mai multe încrucișări cu InimaRea, în subsolul mai multor articole; fără a avea răbdarea să glosez pe acea corespondență te pot asigura că tensiunea contrelor a înregistrat un permanent crescendo, cu el tot mai ofensiv, mereu la frontiera-voal de care-ti vorbeam in raspunsul anterior, ciupind uneori și din „fâșia arată”, teritoriu de evitat. Eu, în defensiva ospitalității, mereu cu un pas în urmă, reactiv, l-am dezlegat pe Bulă (de care pomenești) doar când urmele luatului pe arătură mi s-au părut peste convenția jocului.
Reacția lui InimaRea poate fi justificată la postarea lui Hendrix (pe care eu însumi am încercat să-l temperez în mai multe situații, chiar l-am cenzurat uneori) dar modul în care ea a fost formulată ne viza pe toți. Dacă nu ar fi fost așa, revenea măcar ulterior, cu o atenuantă.
Cum fac eu acum, acceptând că poate „obrăznicie” a fost cam … inaccurate.
Observ, amuzat, un paradox: el, detașatul, serenul, reflexivul, devine extrem de iritat și intolerant când i se pune de-o replică cu solidă structură de rezistență; în vreme ce eu, warrior-ul bolșevic, canibal, pot să accept, pentru a doua oară, că am și eu partea mea de vină.
Am stat mult sa ma gandesc ce raspuns merita postul tau. Cel mai adecvat este ca nu ma inspira de loc Basescu apranzurat sau tras in teapa. . Gatit nici atat, desi dupa atata uischi ar trebui sa aiba un gust destul de bun. Mai degrama o lupta in noroi intre Elena Udrea si Adraiana Saftoiu … ce ziceti ?
Dragii mei, a fi pdl-ist nu inseamna pentru mine sa fii ciumat sau tradator. Insa imi pare rau, daca nu accepti alternativa, inseamna ca proliferezi status quo-ul. Hai sa fim sinceri, poate ca nu il iubiti pe Basescu, insa prin criti-crinsm il legitimati pe El Lider Maximo, va rog sa admiteti acest lucru. Tehnica „domn”™le Iliescu asta nu e prea grozav, dar partidele istorice sunt groaznice” te duce la „Dom”™le, Ceausescu asta nu e prea grozav, dar ungurii si rusi sunt rai si stau cu ochii pe noi!”. Si chiar mai oribil, atitudinea asta te duce in Romania arhaica a lui „Moieti-si posmagii?”. Nu prieteni, posmagii nu sunt moi, dar sunt singura alternative care exista. In lupta cu un presedinte imaginar, plin de virtuti, Crin Antonescu nu poate sa iasa decat pe locul doi. Cum insa il interpui ceilalti doi lideri ai partidelor, cat se poate de concreti, Basescu si Ponta, oare care o fi mai breaz? Ziceti dvs!
Esenta disputei insa e alta: stilul de conducere; personalitatea. Unii prefera instinctiv vataful, omul forte din specia care nu lipsea din nici o fabrica socialista mai importanta. Celalalt este profesorasul de tara, un pic strain in lumea marilor sacali politici, predispus la tovarasii si discursuri. Care il preferati ? caci aici e vorba doar de lideri, o competitie directa nu mai are cum sa mai aiba loc. Competitia de fapt a avut loc in 2009, si a fost castigata de fapt de Crin Antonescu, el fiind eliminat de fapt de lipsa „masinutei electorale” si nu de calitatile sale. Eu unul gasesc foarte sanatos faptul ca un profesoras de tara e liderul opozitiei. Asta nu se putea intampla acum zece ani. Suntem mai normali decat ne credem.
Ce spune InimaRea makes sense, desi nu-mi place. E o problema!
Dar: nu „Basescu” ca persoana e problema, ci mostenirea Basescu si ceea ce pupincuristii numesc „proiectul Basescu”. Abia cu asta va trebui sa se lupte Crin, sau cine-o fi, sa zicem „candidatul PNL”. Deci, batalia va fi una intre proiectul PNL (indiferent de prezidentiabilul sau) si mostenirea Basescu (indiferent cine-o va incarna).
Imi place ca InimRea e profet. Si mie-mi plac profetiile. Si eu cred ca portocalii il vor scoate la incalzire pe Mugurel, ca baiatul ala de la SIE e moartea pasiunii si Udrea se va borshi rau pana atunci.
Hai, sanatate.
Am citit si eu comentariile de la postul precedent, incercand sa inteleg ,,argumentatia” unor fani portocalii declarati ca @luc sau a unor falsi neutri care doar disimuleaza basescianismul lor, precum @excelsior ori @inima rea. N-am intervenit, incercand sa vad pana unde merge tupeul celor trei menestreli portocalii. Sunt mult mai scarbit de modul gaunos in care gandesc unii ca @inima rea ori @excelsior, pentru simplul motiv ca n-au barbatia sa spuna pe sleau ca le place securistul de la Anvers, ca-l urasc pe Crin Antonescu. De ce le pute Crin? Grea intrebare! Oricate fandari pseudotelectuale ar face vajnicii tovarasi, nu vor reusi sa convinga nici macar o baba de la tzara…Rusine lor!
In 1996 ilici era la fel de urat precum este ba-secu acum. Atunci se formase CDR ca miscare politica menita sa inlature fesenistii de la putere. Dupa moartea lui Coposu din 10 noiembrie 95 portdrapelul antifesenist fusese luat de Emil Constantinescu, care a si ajuns presedinte pe 17 noiembrie 96. Mesajul era si atunci Jos iliescu! Era el corect ATUNCI, mey tovarase @inima rea? Si daca era corect, de ce n-ar fi ACUM corect mesajul Jos ba-secu, mey tovarase @inima rea?
Sunt absolut indignat ca acest @inima rea vede in opozitie doar o miscare Jos ba-secu. FALS, mey tovarase. Judeci exact ca pedeleprele!!! Gandesti exact ca ei. Matalutza chiar nu intelegi ce penibil esti?
@Hendrix,
… doar o idee vreau sa subliniez, pentru ca polemica se pare ca o respingi apriori, inchistat fiind in prejudecatile tale… orice miscare, de orice natura, care a esuat, a primit cele mai grele lovituri din interior… nu dusmanii inving miscarile, ci proprii „sustinatori”… istoria e plina de exemple… daca partizanatul sustinut pe acest blog va avea castig de cauza, nu se va datora atitudinii si reactiilor tale, dar daca va pierde, poti sa fii convins ca tu si cei ca tine sunteti una din cauze…
…inca o chestie Hendrix la care sa cugeti… apropos de faptul ca esti un „dur”, cu un limbaj agresiv si cu etichetari adresate fara drept de apel, formulate pe ton inchizitorial, dar si fara argumente logice, doar clisee „afective”…
…iti ofer un citat:
„Å¢ară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei…
Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști…
Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală”.
…stii cine a spus chestia asta?… am sa-ti spun eu, Octavian Goga in 1916… si atunci tara era pe marginea prapastiei si atunci era in situatia ca mai rau nu se poate si atunci erau doua tabere care se incaierau pe viata si pe moarte si atunci erau noi sau ei si nimeni acceptat intre… chestia e ca tocmai noi, astia neutri suntem cel mai bun barometru, cei care subliniem si amendam greselile fie de-o parte, fie de alta, dar cei ca tine in orbirea lor partizana, nu pot intelege neutralitatea… esti ca un luptator, manat poate de cele mai bune intentii, dar care, legat la ochi fiind, loveste cu sabia, orbeste, in stanga si in dreapta fara discernamant… in orice lupta si deci si in cea politica, castiga cel care-si pastreaza cel mai bine cumpatul, cel care isi mentine sangele rece…
Există și soldatul japonez – cel care mai luptă mult după terminarea războiului. Căci mi se pare că-ți scapă ceva Msgr de CSG: la următoarele prezidențiale, numai Băsescu și Iliescu nu-i pot fi contracandidați lui Antonescu.
Dar eu nu cred că Antonescu va rezistă pînă atunci. Ai și o variantă de rezervă ori te călugărești dacă iese din joc „singurul care”?
Logic ar fi ca PD-L să n-aibă candidat la prezidențiale, să-l susțină pe Isărescu, ca să cîștige, totuși – fie și prin adopție.
Ei, pe cine-ai vota, atunci, tot pe Antonescu? Mi-e că te-ai trezi cam singur, pe-acolo.
Acesta e pericolul construirii discursului politic pe o singură idee – Jos Băsescu, de pildă. Pică Băsescu – pleacă, moare, treaba lui – ce mai spui lumii, că n-ai să fii al doilea Băsescu? Toată lumea știe că așa ceva nici n-ar mai fi posibil. Atunci, nu mai ai ce-i spune.
Dacă te bagi în „economic”, riști să-ți prinzi urechile, nu doar fiindcă nu ești economist de anvergură, ci și pentru că toate – absolut toate, da? – angajamentele lui Băsescu va trebui să fie respectate ad litteram. Altminteri, FMI te declară insolvent, rău-platnic, ceva de nu mai scoți capu-n lume.
Pînă reușești să inversezi trendul – cît de cît și dacă reușești – aproape c-a trecut mandatul. Ei, abia pentru acela trebuie să se pregătească urmașul lui Băsescu.
Bat prea departe pentru tine, Msgr de CSG? Nu cred. Tu intenționat mergi doar cu faza scurtă, se potrivește cu votre esprit guerrrier.
Vai, vai, InimaRea, chiar atât de superficial? Să fii tu doar un personaj al textului, fără organ pentru subtext? Să fie o consecință a lenei ca valoare autodeclarată de patrimoniu individual ieșirea ta atât de șovăitoare din ea, din tine, spre aventura, necesitând un minim efort, a înțelegerii unor realități aproape triviale?
Deci tu crezi că Băsescu își va ține si el o dată cuvântul și, după ce-și termină al doilea mandat, se va retrage din politică? Eventual pe mare? Te fericesc. Și, iată, găsesc o primă explicație serenității tale pe aceste vremuri de restriște.
Eu cred că Băsescu va face totul să rămână în politică (și nu în orice fel de politică ci în cea mare, la vârf) și după 2014. Și mai cred că orice președinte ne-ar veni, Doamne ferește, dinspre PDL, la noile alegeri, va fi un președinte așa cum a fost și Boc premier: pus de Basescu, o fantoșă a lui Băsescu.
De-asta am spus că meciul e între Antonescu și Băsescu. Adică între actuala opoziție, care s-a cam pronunțat pentru primul și actuala putere care înseamnă cel de-al doilea.
Mi-am luat însă precauția de a nu fi trimis să mă călugăresc precizând că apariția unui nou candidat din partea opoziției mi se pare imposibilă „în condiții normale”. Pentru că există și altfel de condiții… Știm cu toții prea bine de ce e în stare „The Godfather”, când simte că e groasă. Fabricarea unor „fleacuri de ciuruit” gen un dosărel Porumbacu sau alte petardute din arsenalul Secu”™, binecunoscut protagonistului, poate deveni o îndeletnicire extrem de eficientă, chiar și fără probe solide, în febra săptămânilor electorale. Să dau exemplul „fraudei cu calculatorul” invocate apocaliptic de către TB între tururile alegerilor avându-l ca adversar pe Adrian Năstase? Sau să plictisesc insistând pe votatul ca rafală de mitralieră exersat la ultimele prezidențiale pe poligonul de la Ambasada României din Paris?
Îți mulțumesc pentru exemplul cu Isărescu. E și el lămuritor pentru arsenalul defensiv al disimulatorilor; vine și pentru aceștia un moment în care aspiră să-și depășească condiția, să pară nu doar obiectivi dar și cu soluții. Și atunci lansează ipoteze de tip labirint, ca-n jocurile virtuale.
Să înțeleg că ai avea încredere într-un astfel de om propus de un astfel de președinte într-un astfel de context? Ar însemna că-l bănuiești pe Isărescu ca fiind șantajabil din greu ca TB să-l propună și el să accepte.
Dragă InimaRea, eu nu exclud posibilitatea ca tu să ai ochelarii de distanță iar eu pe cei de-aproape. Asta însă ar înseamna că dacă suntem pe buza prăpastiei, cum tare mi-e teamă că se întâmplă, ca să ajungem unde bați tu trebuie mai întâi să ne salvăm pășind pe unde spun eu.
@CdSG
…receptionat mesajul draga Conte… in plin :-)… deci touche… poate asta este si motivul pentru care am inceput sa postez din ce in ce mai rar, nu numai aici, dar si pe forumul EvZ… nu-mi ramane decat sa spun ca timpul va da dreptate unora sau altora… din pacate – nu pentru mine – deznodamantul, indiferent care va fi el, pentru mine va avea implicatii aproape nule, in timp ce pentru marea majoritate a romanilor poate sa fie catastrofal… o zi buna iti doresc…