Mircea Cărtărescu la trântă cu evidențele!
(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat „Noul Vadim si PSD-ul Mare”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-noul-vadim-si-psd-ul-mare-957086.html)
Mircea Cărtărescu este astăzi nervos și își ridică fustele în cap. Ne demonstrează că, în majoritatea timpului și circumstanțelor, doar pozează în băiat subțire, în persoană echilibrată, sensibilă la adevăr și precepte umaniste, el fiind în realitate subiectiv, intolerant, dogmatic și cu țâfnă de bodegă când îi intră un fir de nisip la vreo bătătură.
Nu am fost niciodată un votant PSD și, cu atât mai puțin, un susținător al lui Ion Iliescu. Le știu păcatele și, la vremea respectivă, le-am simțit efectele pe pielea mea. Cu toată șovăiala și bâjbâielile sale, abulicul popor român i-a sancționat însă până la urmă cu armele democrației. Nu i-a mai votat. Iar eu, mulțumit de rezultat, am arhivat trecutul transferându-mi vigilența pe prezent și viitor.
Ca să constat acum că aceia care au preluat puterea sau o sprijină, pun între paranteze prezentul și viitorul, considerându-le prea împovărătoare pentru ei, și devin brusc interesați de arhive.
Pentru orice om normal, cu percepția evidențelor, Ion Iliescu nu reprezintă azi, în 2011, mai mult decât o umbră a trecutului. A te înfoia, ca un curcan stârnit de o fluierătură, la pronunțarea numelui său, când nu suntem la un colocviu despre istoria comunismului ci într-o mașină al cărei șofer încurcă pedalele menindu-ne prăpastiei, mi se pare o iresponsabilă deturnare a atenției de la adevăratele pericole care ne pândesc.
Pe de o parte MC recurge rebarbativ, cu un soi de isterie lingvistică, la un vocabular de faună preistorică (crocodil, pahiderm, dinozaur, cârtițe, reptile), prin care recunoaște caracterul revolut al personajului Ion Iliescu, pe de altă parte încearcă să sperie lumea cu el, numindu-l „eminența cenușie a partidului și adevăratul său șef politic”. Să fim serioși! Propriii colegi din partid nu-i acordă mai mult decât o indulgentă atenție, atunci când ia cuvântul, și asta din ce în ce mai rar.
Duplicitatea domnului Cărtărescu capătă o adevărată veridicitate 3D când, cu o indignare care-l descrie exact, părând însă că-l caricaturizează, stabilește capetele de acuzare.
Ion Iliescu e asemănat cu un porc care grohăie nestingherit pentru că îndeamnă partidul să fie solidar cu Adrian Năstase în dosarul „žMătușa Tamara”. Cu ce ar fi trebuit asemănat atunci Traian Băsescu, când l-a numit pe Gabriel Oprea „žșeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”, ca apoi să-l „žreevalueze” și să-l ungă ministru al apărării? Asta nu ne mai spune MC.
Victor Ponta este un aiatolah care debitează monstruozități pentru că a spus, referitor la corupții puterii, că, dacă va ajunge prim ministru, o să-i bage la închisoare. Uită însă Mircea Cărtărescu faptul că, într-o formă mult mai sangvinică și discreționară, exact același lucru a făcut și Traian Băsescu atunci când a promis că va umple Piața Victoriei de țepe.
Domnul Cărtărescu se ia la trântă cu evidențele. Mizează pe puterea cuvintelor sale de a ne face să credem că, realitatea care ne sugrumă, „azi o vedem, și nu e”. În situația dată, însă, cuvintele nu-l mai ajută. Au și ele demnitatea lor.
https://www.conteledesaintgermain.ro/mircea-cartarescu-la-tranta-cu-evidentele/09-12-2011PolemiceAdrian Nastase,Gabriel Oprea,Ion Iliescu,Mircea Cartarescu,Noul Vadim,Senatul EVZ,Traian Basescu,Victor Ponta(Comentariu postat la editorialul lui Mircea Cartarescu din EVZ intitulat 'Noul Vadim si PSD-ul Mare', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-noul-vadim-si-psd-ul-mare-957086.html) Mircea Cărtărescu este astăzi nervos și își ridică fustele în cap. Ne demonstrează că, în majoritatea timpului și circumstanțelor, doar pozează în băiat subțire, în persoană echilibrată,...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Daca este adevarat ceea ce scrie A. Majuru, atunci este clar motivul orientarii politice a lui M. Cartarescu:
http://www.cotidianul.ro/impostura-intre-semnatari-si-protestatari-166785/
„…Dintre mai noii semnatari, sclavi ai unor mari staliniști și turnători de prima mână, cum a fost O.S. Crohmălniceanu (fugit în străinătate după 1990, deși țara scăpase de comunism!), se numără și Cărtărescu. Cărtărescu făcea sluj marelui stăpân Crohmălniceanu, de la servietă la pantofi. Dar Cărtărescu a lucrat pe mai multe capete: și cu Crohmălniceanu, dar și cu Ion Dodu Bălan. Dar nu de capul lui, ci cu îngăduința Partidului. Probabil tot din îngăduința Partidului visează la Premiul Nobel. Numai că una este să ți se îngăduie, și alta este să și poți.”
@piticul,
nu mai e timp,din pacate,de lamentari si teoretizari,chiar corecte fiind,despre utilizarea deficitului bugetar pentru recuperarea intarzierilor economice ale statelor est-europene.
Vin vremurile peste noi.
Iata ce spune Declaratia sefilor de stat sau guvern din zona euro la incheierea summit-ului de la Bruexelles:
„We commit to establishing a new fiscal rule, containing the following elements:
„¢ General government budgets shall be balanced or in surplus; this principle shall be deemed respected if, as a rule, the annual structural deficit does not exceed 0.5% of nominal GDP.
„¢ Such a rule will also be introduced in Member States’ national legal systems at constitutional or equivalent level. The rule will contain an automatic correction mechanism that shall be triggered in the event of deviation. It will be defined by each Member State on the basis of principles proposed by the Commission. We recognise the jurisdiction of the Court of Justice to verify the transposition of this rule at national level.”
Si mai departe:
„The Heads of State or Government of Bulgaria, Czech Republic,Denmark,Hungary,Latvia,Lithuania, Poland, Romania and Sweden indicated the possibility to take part in this process after consulting their Parliaments where appropriate.”
Si in declaratia presedintelui Consiliului European,Von Rumpuy:
„Rather rapidly, following consultations with national parliaments, we should know the
number of participating states. I am optimistic because I know that it is going to be very
close to 27. In fact, 26 leaders are in favour of joining this effort. They recognise the euro is a common good.”
Asadar,piticule,zarurile au fost aruncate.Take it or leave it.Daca ne tin balamalele,putem hotari in Parlamentul Romaniei ca noi si Marea Britanie nu semnam Pactul.Putem dupa aceea sa ne jucam cu deficitul in nisip dupa cum ne bate capul mare si destept.
In nici un caz,insa,ceea ce sugerezi tu cu…”niste proiecte cofinantate UE si cu firme din UE le vor inmuia mult vigilenta bugetara” nu mai poate fi o solutie.
Hai sa renuntam la mentalitatea asta de „inselat vigilenta”,asta facem de secole.Hai sa incepem si noi sa devenim seriosi.
@luc, touché! Insa nu fii asa martial, a fost unul dintre summiturile UE, nu Judecata de Apoi. Sa vedem cum se va traduce in fapte de catre toti membrii, sunt dubii serioase asupra modului in care se va implementa si in tarile civilizate! Politica este politica peste tot (sper sa nu fim din nou elevul model cu paduchi in cap). Precum ziceam, abia acum ajunge recesiunea in Europa civilizata „¦.
Adu-ti te rog aminte de criteriul Maasticht, oare cati dintre membrii fondatori nu il respectau ? Chiar crezi ca suntem cu mult mai neseriosi decat altii ? Eu zic sa te mai gandesti!
Si in cazul Romaniei, asa, la foarte concret, sau se va taia masiv din sectorul public si se vor privatiza substantial sanatatea si invatamantul, sau vom creste taxele. Sau va fi o noua zona in care nu ne vom indeplini obligatiile europene. Care zici dumneata ca va fi scenariul ?
@piticul,
ai dreptate,criteriile de convergenta de la Maastricht au fost incalcate cu nonsalanta si talent de multi dintre actorii europeni importanti.Printre ei,chiar marii corifei ai noii arhitecturi europene,Franta si Germania.Imi aduc aminte ca acum 2 ani Franta a inregistrat un deficit urias,de aproape 8%,pana si riguroasa Germanie depasind,cu putin,e drept,criteriul lui 3%.Nici in ceea ce priveste criteriul nivelului maxim de 60% din PIB datorie publica,lucrurile nu sunt diferite,Germania,de exemplu,situandu-se in prezent undeva peste 80%.Din punct de vedere formal,aparentele au fost insa salvate,in sensul ca derapajale mentionate s-au facut cu dispensa de la Comisia Europeana,chipurile pentru perioade limitate de timp si doar pentru relansarea economiilor lovite de criza venita de peste Atlantic.
Asta este si motivul pentru care,cred eu,se vorbeste acum de introducerea criteriilor in Constitutiile nationale,pentru a nu se mai baza nimeni pe smecheria cu dispensele comunitare.Nici eu nu stiu cum va functiona asta,cat de serioasa este de fapt treaba.Pana una alta observ ca referirea este la 0,5% deficit structural,un deficit cu o componenta ciclica,care permite niste marje de manevra chiar mai mari de 3% pentru deficitul bugetului consolidat.
Piticule,Europa este in panica.Si este mai divizata ca niciodata in ultimii 20 de ani,in ciuda pozei de grup in care da bine si frumos.Dupa parerea mea,Europa va trebui sa dea jos in urmatorii ani multe dintre podoabele cu care s-a impopotonat.Avantajul nostru fata de frantuji sau nemti este ca,in timp ce ei au unde sa mai coboare,pentru noi mai jos de-atat nu se poate
@luc, ce parere ai ? Traim intr-un stat de drept? Avem un presedinte normal ?
http://www.mediafax.ro/politic/basescu-am-informat-ce-ca-aderam-la-acord-daca-parlamentul-vrea-altceva-e-treaba-lui-9050392/
Constitutia Romaniei
„ARTICOLUL 61
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.”
http://agenda.ro/news/news/49760/basescu-anunta-modificarea-constitutiei-pe-tema-deficitului-pana-la-sfarsitul-lui-2012.html
Daca si in modificarea Constitutiei imi spui „asta e Basescu”, „afirmatii politicianiste”, „sa-l vedem acum pe Antonescu”, etc, case close.
Esti de acord sper ca traim niste atacuri asupra elementelor de baza ale Constituiei ? Agitatia din Bruxeles este folosita pentru o modificare abuziva a Constitutiei! Daca insista, trebuie destituit, nu crezi ?
@piticul,
nu,nu cred.Modificarea Constitutiei nu o face presedintele tarii,ci Parlamentul si apoi poporul.
@luc, tot ce spui este real si indica faptul ca va fi o noua invalmaseala politica ca sa fie aprobate in fiecare din tari prevederile acordului, intr-o forma sau alta. Va dura cel putin doi ani, majoritatea politcienilor nu fac misto de propria constitutie „¦ Nu vad de ce tocmai Romania ar trebui sa aprobe pana de Anul Nou Constitutia, mie mi se par aberatii. In timpurile astea derapajele presedintelui mi se par extreme de periculoase.
Aceste decizii critice trebuie luate de un palament cat de cat reprezentativ, nu mi se pare DELOC reprezentativ actualul parlament, cu droia de transfugi care isi vand votul. De acord, este inutil sa il acuzam exclusiv pe Traian Basescu, sunt de acuzat in primul rand cei care accepta mita si apoi cei care i-au adus in politica (Gabriel Oprea si Cristi Diaconescu sunt fosti PSD-isti, celebra Elena Udrea si faimosul Flutur sunt fosti liberali, lista poate continua). Insa nici nu pot tolera situatia!
Nu ma pricep cum e cu consolidarea bugetului, nu sunt de la stat, insa din ce zici reies posibilitati de aranjare a bugetului, la care faceam si eu referire. Iar cu ciclicitatea, ai dreptate, dar in urmatorii 2-3 ani va functiona contra noastra, sa nu ne facem iluzii!
Postez,ca să vă enervez,un comentariu al meu la un articol al lui Nicolae Manolescu din Adevărul.
Aha,vasăzică asta a fost:securitatea l-a trădat prima pe Ceaușescu dar a fost decimată de armată.Atunci a aplicat planul B de acaparare a puterii economice,respectiv de preluare în interesul ei a economiei lui Ceaușescu.Dar ce nu vrea să spună Manolescu este că Securitatea avea și un plan C:acapararea puterii politice.Pe care a obținut-o prin PD și băSSecu.Acum fosta Securitate și actualul SRI au pus mâna și pe economie și pe puterea politică și,prin băSSecu,fac ceea ce știu;poliție politică!Toate-s vechi și nouă-s toate!
Cititi textul de mai jos si gasiti, in limita a 60 secunde, cinci cuvinte care n-au legatura cu un text corect. In logica si forma.
„Pe de o parte MC recurge rebarbativ, cu un soi de isterie lingvistică, la un vocabular de faună preistorică (crocodil, pahiderm, dinozaur, cârtițe, reptile), prin care recunoaște caracterul revolut al personajului Ion Iliescu, pe de altă parte încearcă să sperie lumea cu el, numindu-l „eminența cenușie a partidului și adevăratul său șef politic”. Să fim serioși! Propriii colegi din partid nu-i acordă mai mult decât o indulgentă atenție, atunci când ia cuvântul, și asta din ce în ce mai rar”.
O alta provocare, in cat timp va dispare postarea?
Nu am gasit cuvintele, domnule. Va referiti la faptul ca unele dintre animalele acelea exista si azi? Si ce? Oricum, nu e nici o incorectitudine clara si importanta, asa cum ati dori.
Postarea Dvs. nu va disparea, odata ce a aparut, dar sper ca asta nu va va incuraja sa persistati in plictiseli si despicarea firului in patru. Cine stie, poate sunteti in stare de mai mult.
@spiru, este vorba de paleontologie, nu-i asa ? Sa pui in aceeas oala saurienii cu pachidermele si cartitele, e o confuzie serioasa de ere! Se impune o vizita la Grigore Antipa!
Cat despre dinozaurul comunist Iliescu, nu prea vad cum conduce partidul „“ e echivalentul lui Djuvara al liberalilor. Oamenii politici romani se ghideaza exclusiv dupa cine le poate da bani, iar aici sta cam prost, a impartit ce era de impartit in alte timpuri „¦
@piticul,
Eu te-ntreb de Antonescu,tu-mi vorbesti de Basescu…In fine…
Bineinteles ca Basescu va specula cinic de maiastru Pactul european de guvernanta fiscala.Va vorbi de inadecvarea USL care cere reduceri de taxe si cresteri de pensii/salarii in timp ce toata Europa a imbracat haina stramta a austeritatii si reducerii deficitelor de tot felul.Va spune ca,iata,Europa face ce Romania a facut inca de anul trecut.Va lauda guvernul Boc care,chipurile,a facut ceea ce o intreaga Europa face,adica taie de peste tot.Va acoperi toate esecurile si gafele guvernarii PDL sub faldurile conceptelor de criza economica europeana sau situatie de urgenta.In fine,va cere modificarea Constutiei in concordanta cu prevederile Pactului,dar va strecura cu aceasta ocazie si celelalte marote constitutionale.Exact cum spui tu,sub justificarea ca o Constitutie nu se schimba ca o masina,la 7-8 ani,si daca tot o facem,hai sa bagam si unicameralul,de exemplu.
Din punctul asta de vedere,nimic nou sub soare.Basescu este intruchiparea oportunismului politic perfect,a lipsei oricaror scrupule.
Piticule,de acord cu tine,tinta de deficit nu ar trebui sa faca neaparat obiectul modificarii Constitutiei.Si totusi,Germania a facut-o in 2009,Spania si Italia se pregatesc s-o faca,asa incat,la Romanica,unde deficitele bugetare zburda libere pe campii,cum sa n-o faci?Tu vorbesti de acord tacit.Uauu,nu zau ???La Romanica ??? Never…
Si inca ceva,piticule.Basescu va specula,fara scrupule si fara morala,incompetenta USL.Cata vreme marinarul a simtit de unde bate vantul inca de anul trecut,adormita din padurea fermecata introducea in dezbaterea bugetului 2012 zece conditii care presupuneau toate cresterea deficitului bugetat.Contratimp total si fatal.
@luc, daca Antonescu nu a zis nimic despre acest subiect e normal. Nu e vreun mare economist si ii plac discursurile (se si pricepe!) deci exista potentialul unor gafe intr-un domeniu critic. Mi se pare OK sa nu sari cu gura cand nu esti FOARTE stapan pe subiect.
Nu sunt de acord cu tine ca „deficitele umbla libere pe campii”, altfel eram in aceeas barca cu grecii. Un deficit fiscal se transforma rapid intr-un grad de indatorare crescut, ori nu e cazul, hai sa nu exageram.
Au existat in trecut subiecte pe care a fost unanimitate, gen UE, privatizare si NATO. De aia s-au si intamplat, si chiar in forma bearca de azi, e mult mai bine ca in „™92.
Argumentul cu reducere de taxe vs deficit e unul pentru oameni cu carte. E nevoie de chestii mult mai populiste pentru alegeri, ceva Vanturi, Poponei, ponei, etc.
Mecanismul juridic de implementare a tintei de deficit ar trebui sa tina cont de fiecare tara. Avem nevoie de mai multi bani pentru modernizare decat Spania, Italia , Germania. O implementare prea rigida a deficitelor in Romania nu dauneaza doar Romaniei, este contra intereselor comerciale ale Germaniei si Frantei, care ar trebui sa isi aiba partea lor de profit din modernizarea Romaniei. Atat vreme cat sunt contracte decente, nu pot decat sa ma bucur ca banii raman in familie, chiar daca noi suntem ruda saraca.
Deficitele asumate cu un curaj cavaleresc se vor transform intr-o mica mare recesiune europeana, si va fi un mare recul. Circul se va relua, sa speram insa ca vom asista la o discutie mai civilizata. Despre Romania ? O mica tristete (nu spun numai eu http://www.economist.com/node/21541402) care va conta mai mult decat toti baseii, pontiacii si antonescii la un loc.
Pe fond, esenta problemei este sa ai deficite DOAR pentru proiecte decente, nu pentru sali de sport sau tuia. Stii cum vine cu investitiile, esti de prin biznis. Vom vedea cum va reactiona si Europa, criza nu i-a muscat decat pe estici pana acum „¦ Si niste proiecte cofinantate UE si cu firme din UE le vor inmuia mult vigilenta bugetara. Iar de infrastructura, e nevoie, trebuie sa recunosti, daca o tinem tot asa ajungem la nivelul anilor „™50.
In rest @luc, nu se stie ca pamantul. USL are destule carti in maneca. Daca nu stie sa si le joace, nu merita sa castige, nu ? Singura problema este sa nu se triseze asimetric, mai mult la PDL si mai putin la USL. Cred cu tarie ca vor fi multe miscari inainte de alegeri, e o ceata totala asupra alegerilor, cum vrei sa-mi dau cu parerea asupra castigatorului, daca nu stiu data, forma si structura alegerilor ?
Nu stiu daca afirmatia privind cele 10 conditii puse de USL pentru votarea bugetului este urmarea unei erori de documentare sau dovada unei intentii de manipulare.
Asa cum rezulta de aici – este vorba de cu totul altceva.
Intimplarea asta ma obliga ca, pe viitor, sa folosesc lupa atunci cind iti voi citi mesajele.
Cu parere de rau – nu o fac totdeauna. Azi am facut o exceptie datorita subiectelor dezbatute.
Si am regretat … sa constat ceea ce ti-am semnalat.
@arogantu,
in niciun caz nu este intentie de manipulare,ci,mai degraba,o oarecare lejeritate formala in exprimare.Ai dreptate,stricto senso nu toate cele 10 masuri sunt generatoare de deficit,dar faptul ca se prevad si 5 masuri de „crestere a incasarilor bugetare” nu schimba cu nimic ideea exprimata de mine,anume ca,in ansamblu,cele 10 propuneri USL sunt generatoare de deficite suplimentare.
Asadar,in loc de „…zece conditii care presupuneau toate cresterea deficitului”,riguros formal ar fi fost sa scriu „…zece conditii care presupuneau in ansamblu cresterea deficitului”.Multumit?
Nu-ti voi invoca,in sprijinul sustinerilor mele, analiza Ministerului de Finante care estimeaza efectul masurilor USL la o sporire de deficit de aprox 3,8 puncte procentuale.Uite ce sustine dl Ponta:
http://www.ziare.com/victor-ponta/presedinte-psd/matematica-lui-ponta-pentru-boc-de-unde-ar-taia-bugetul-usl-1139289
Daca doresti,putem continua punctual analiza cu materialul clientului.Eu pot identifica,in viziunea mea si la o privire succinta a planului prezentat de dl Ponta,cel putin 3 aberatii economice majore.Daca vrei,putem intra in detalii.
Si,chiar te rog,continua sa-mi analizezi cu lupa postarile.
@luc, incetarea batai de joc numita „investitii publice” si reducerea taxelor celor cu venituri mici mi se pare o idée excelenta (acum tu esti maestru in bugete de stat, ma rog) insa pot sa iti spun ce nesimtiri am vazut cu ochii mei:
– Drumuri perfecte, raschetate de pomana. Borduri bune schimbate;
– Tuia de trei metri puse in spatiul verde. Fantani cu luminiute. Locuri de joaca amenajate cu aparate de sport!
– Scos trandafiri de pe insulele de pe mijlocul drumului si pus tuia si lemnarie Feng Shui, de nu mai ai vizbilitate sa te asiguri;
– Lucrari la metrou incepute in 2011, in plina criza!
– Nu e vrajeala, si fetita mea a primit acest cadou electoral http://mariusmina.blogspot.com/2011/09/udrea-nu-mai-merge-cu-pomeni-electorale.html
Iti mai aduci aminte de Doamna Udrea „Toata tara este un santier?” sau de „Avem bani de investiti, insa trebuie sa ne imprumutam pentru consum ?”
Si toate aceste magarii in timp ce mai marii zilei (si fanii lor) sforaie cumpatarea si se lauda cu chivernieala lor, cum echilibreaza ei bugetul! Scuza-ma, dar nu servesc explicatia „si Ponta va face la fel”. Pe vremea lui Iliescu si a lui Nastase stiam cand o sa avem alegerile, stiam cum o sa fie, si nu erau demnitari de vanzare. Acum sunt gata sa te ascult, dar fa te rog un efort de memorie si iti amintesti cum domnul Presedinte a afirmat „cresterea TVA este o greasela”. Sau, daca esti bun la bugete, compara bugetul Parlamentului cu al Presedintiei si al SRI-ului. Si acum, striveste-ma cu ignorant lui Ponta. Despre ignoranta (sau minciuna sfruntata a Presedintelui) am scris mai sus.
Cred că dl.Cărtărescu a înnebunit!Sau poate se droghează!Fiindcă nu poate exista o altă explicație pentru jurnalistica lui sinucigașă.Chiar nu înțelege că își face un mare deserviciu ca artist?!Au existat mari scriitori care au fost îngropați în uitare datorită prestațiilor lor politice sau publice.Îmi pare rău de Cărtărescu fiindcă am trăit totdeauna cu ideea(se pare falsă!) că marii creatori au,pe lângă talent sau geniu,un suport moral aprioric.În fine,dacă ar depinde de mine,i-aș da premiul Nobel lui Cărtărescu și apoi l-aș spânzura.
Poate ar merita sa iei in considerare inversarea celor doua momente … 😀
Un naimit furios pe naimirea lui. Editorialele lui sunt voit neglijente, scuipate. O injosire sa le citesti.
Fara indoiala ca tribulatiile dlor Cartarescu,Plesu&co ofera combatantilor din teatrul de razboi subiecte suculente si apetisante.Scrie dl Cartarescu despre neghiobia lui Ponta,pac cu replica !Scrie dl Plesu despre sminteala dlui Gadea,pac cu replica!Scrie dl Mihaies despre inconsistenta liderului actual al PNL,pac cu replica !Mai nou,zgomote de pac-pac s-au facut auzite si in directia venerabilului domn Djuvara.Nu ca n-ar fi pasionant,dar…totusi…
Sunt zile de restriste europeana.Cum pe acest blog activeaza cativa fini analisti si cunoscatori ai (re)actiunii liberale,ma intreb si va intreb:care este pozitia oficiala a liderului PNL Crin Antonescu cu privire la noul Pact de guvernanta fiscala in UE ? Pana acum dsa a tacut malc,sau a stralucit prin absenta,sau nu are habar,sau joaca inteligent,lasandu-l pe Ponta sa se umple de ridicol cand abordeaza teme europene.Fara ironie,ma poate lamuri cineva ?
PS L-am auzit in seara asta pe co-jupanul USL Victor Ponta declarand ca sustine prevederile Pactului,este de acord cu modificarea Constitutiei in sensul unui deficit bugetar de cel mult 3%,validand implicit pozitia Romaniei la summit,dar conditioneaza totul de alegeri anticipate in februarie 2012.Altfel zis,de acord,primesc,urcam in trenul european,da’ noua,opozitiei,ce ne iese ? Tipic dambovitean…
@luc, deci:
– Se pare ca avem un consens politic asupra deficitului bugetar, chiar daca este tacit. Chestia asta ar trebui sa ne bucure, nu sa genereze replici acre!
– De ce nu incepi cu inceputul, cu afirmatia Presedintelui ca TREBUIE sa avem tinta de deficit in Constitutie, „ca sa fim credibili”, e gogonata. Esti credibil cand faci ceea ce zici, cand faci la fel ca aia dinainte desi ai promis un partid curat si modernizarea statului, esti doar gargaragiu.
– NU TREBUIE sa avem tinta de deficit in Constitutie, daca nu vrei sa schimbi constitutia ca pe masina (la fiecare 7-8 ani). Recunosc ca este mistocareala legarea alegerilor de modificarea Constitutiei, dar este un raspuns adresat unei propuneri smecheresti.
@luc – pana la aparitia fenomenului politic Traian Basescu, Romania avea doua blocuri politice, cu doctrine diferite, cu nivele de moralitate diferite. Acum, in urma variatelor constructii politice prezidentiale, atat doctrinele cat si moralitatea s-au nivelat (hai sa zicem ca PNL sta ceva mai bine, dar e pandit de disparitie). Viata politica s-a transformat intr-o ciorba lunga, incoerenta. Repetarea adevarurilor valabile acum zece ani nu ar trebui, pentru un partid normal, sa constituie esenta comunicarii. „Votati-ne pe noi, ca nu am facut ce a afacut Nastase”. Asta e clar, si la bune si la rele sunt copii de mingi pe langa Nastase.
Si, imi pare rau, nu suntem in Evul Mediu. Justitia nu e showbiz, baga Vantu, scoate Vantu, agata Patriciu, scoate Patriciu, sus Tamara jos Tamara. Asta e iluzionism, nu procuratura. Altceva a promis.
In catavencii, Barbu are una tare – rezistenta prin cultura.
http://www.catavencii.ro/Barbu_2_1_slide_0.html#
In urma nenumaratelor posture cu si despre intelectuali, succint:
a) Opiniile si prestatia publica a intelectualului SUNT MEDIOCRE „“ de multe ori, manat de vedetism, orgoliu sau lacomie se aserveste bucuros stapanilor vremii sau cade prada extremismelor de tot felul, devenind mai rau decat media;
b) Intelectualul AR TREBUI sa fie MULT mai responsabil de faptele si vorbele sale. Are notorietate (cum zicea EBA) si este, pe segmentul sau, superior celorlalti, deci este considerabil mai ascultat decat semenii sai mai putin daruiti cu talent;
c) Una dintre principalele atribute ale unui intelectual de calitate sunt prezentarea, pastrarea si apararea unor PRINCIPII, IDEI SAU CONCEPTE in numele carora se manifesta public. Trivialul, atacul josnic la persoana, denota specimen degenerate, care ocupa inutil spatial public, fara a duce nimic peren.
Ce e amuzant este nota de isterie care strabate textul. Ce trist, Cartarascu a ajuns sa scrie ca Mihaies !
Cum bine zice Contele, partinirea e evidenta. Oprea, Pinalti, Stolojan sau Flutur, figure pitoresti in sensul grobian al cuvantului din viata politica devin luptatori ai dreptatii prin sfantul botezul portocaliu (probabil intr-o critelnita cu Chivas). Cine nu e cu noi, este impotriva noastra spunea Lenin. Asa este tovarasi ! Nastase si Iliescu, bine mersi in acelas partid, au fost buni de aliati in 2009, acum insa sunt dracul gol. Mai mult Victor Ponta, al carui fan nu sunt, il lasa din brate pe Catalin Voicu si incepe sa dea semne ca ar vrea acelas lucru cu Nastase! Normal, pilotul vrea puterea, si cu santajabili ajungi in locul lui Geoana. Panica maxima, trebuie gasit ceva, ramanem far piesele de baza ale puterii, caii troieni din PSD, Nastase, Mitrea, Vanghelie.
Fanii declarati ai anticoruptilor uita un lucru: Nastase a avut pe mana SUTE DE MILIOANE de euro. Reegula de bun simt zice ca a primit mita MILIOANE, iar anticoruptii aduc dovezi pentru o case si termopane. Sau e incompetenta, sau mai grav, e tainuirea dovezilor, caz penal.
Are dreptate MC sa ne trimita la Orwell, caci doar acolo realitatea se schimba la comanda, si cine era iubit aliat ieri devenea dusman ticalos azi si vice versa. Regimul de la Bucuresti ne ofera 1984 in 2011! Curat DoubleThinking!
De unde nu e – nici Dumnezeu nu cere ! 😀