Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Acest comentariu a fost propus spre publicare la articolul lui Andrei Plesu intitulat „Pesimism”, articol publicat in Dilema Veche nr. 382 din 9-15 iunie 2011, ce poate fi citit accesand linkul http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/pesimism)

 

Grijă și îngrijorare pentru sine „“ asta ne transmite la tot pasul autorul. Eul domniei sale, supus unor permanente agresiuni, este pretext de acidă cronică globalizantă și detector de rău național ancestral.

Prima parte a articolului reprezintă cronica indispozițiilor unui VIP autohton obligat, ce supliciu, să călătorească prin străinătățuri la clasa regular. Suntem informați, aluziv desigur, cum se cuvine din partea cuiva atent la nuanțele modestiei, că autorul este obișnuit cu  restaurante scumpe, care uneori, fiind ele mai mult pentru snobi, pot fi și proaste, că s-a setat, by default, pe confortul zborurilor diplomatice, raportat la care serviciile companiilor aeriene internaționale, după care visează atâția muritori de rând, mai put câteodată, că, în fine, se situează la un nivel de rafinament  estetic de unde arhitectura mai proletară a unor clădiri, probabil sociale, îi alterează plăcerea degustării plenare a unor Paris și Berlin, deja uzate de admirația mediocră a atâtor neinițiați, voiajând cu companii low cost și practicând turismul de grup, adică la grămadă.

Partea a doua a articolului, mai consistentă, este dedicată țărișoarei și românașilor. Ni se aduc la cunoștință cu acribie, deși ne sunt binecunoscute, defectele consolidate: provenind din genă, din tradiție, din specificul național. Curios însă, la nivelul acestui inventar pe care Andrei Pleșu îl scrie ținându-se de nas, descoperim din nou eul ultragiat al autorului autoapărându-se cu măturoiul:

„Își vor parca mașinile în poarta ta, în curtea ta, în sufletul tău și, dacă protestezi, te vor înjura exterminator”, „ziarele vor evita orice urmă de decență și de noblețe. Limba se va strica zi de zi, televiziunile vor atinge culmi de manipulare și trivialitate”, „Toate scursurile vor ajunge vedete, toți derbedeii vor deveni campioni ai dreptății. Vom fi sufocați de proastă creștere, de incultură”, „Comunismul va reînvia, roz și cochet, cu sprijinul unor băieței de bani (și idei) gata, semidocți și trendy, netrăiți, iresponsabili, grăbiți să găsească înainte de a căuta. În schimb, icoanele vor fi evacuate din viața publică, în numele unei libertăți de conștiință care nu știe încă nici ce e libertatea, nici ce e conștiința”.

E destul de simplu de observat că domnul Pleșu a optat pentru a ne prezenta în această largă enumerare, doar defecte ale românilor pe care domnia sa nu le are. În toate citatele produse mai sus transpar dureri reînviate în mai vechi sau mai noi cicatrice ale autorului. AP reclamă indirect că nu este îndeajuns ascultat si respectat (vezi chiar comentariul de față), că i se face morală de către „derbedei care se cred campioni ai dreptății”, că televiziunile, evident altele decât cele la care este dânsul invitat, manipulează și îl critică în mod trivial, în fine, că icoanele din viața publică (la cine s-o fi gândit? că doar nu la Doina Cornea sau Regele Mihai!) trăiesc teroarea evacuării.

În schimb, aparent de neînțeles pentru un filozof și un moralist, domnul Pleșu nu se atinge deloc de deficitul de virtute al poporului român. Nu suflă o vorbă că am fi, ca popor, lași, trădători, oportuniști, lipsiți de valori morale solide, de onoare, de demnitate individuală și națională, de altruism, de spirit de sacrificiu. Și nu suflă o vorbă despre toate acestea nu din vreo accidentală amnezie ci pentru că ar risca să se apropie de o paletă a griurilor caracterologice care i-ar putea intersecta pe alocuri și dânsului contururile și care nu se practică deloc în iconografia personalităților din viața publică.

P.S. În legătură cu titlul: eu înțeleg că pesimismul este o stare pur individuală. Asta însă nu-l condamnă să fie, automat, autobiografic. Uneori, prin excepție, poate fi născut și din generozitate frustrată, ceea ce-i dă o anume noblețe.

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,defecte ale romanilor,Dilema Veche,pesimism  (Acest comentariu a fost propus spre publicare la articolul lui Andrei Plesu intitulat 'Pesimism', articol publicat in Dilema Veche nr. 382 din 9-15 iunie 2011, ce poate fi citit accesand linkul http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/pesimism)   Grijă și îngrijorare pentru sine '“ asta ne transmite la tot pasul autorul. Eul domniei sale, supus unor...Blog politic si polemic