Trei subiecte
Fiind pentru câteva zile foarte ocupat, programul nepermițându-mi ruperea celor două ore necesare scrierii comentariului pentru blog, Â am hotărât să propun vizitatorilor mei, unii dintre ei cu real talent pentru comentarii politice, trei subiecte de analizat:
1.      Operațiunea guvernului de aducere în țară a românilor din Japonia;
2.      Reacția președintelui Băsescu și poziționarea României în legătură cu evenimentele din Libia;
3.      Care ar trebui să fie poziția corectă a opoziției / puterii față de UDMR și față de intensificarea acțiunilor de obținere a autonomiei teritoriale a maghiarilor în forumurile acestora organizate în România.
Cele mai bune comentarii vor fi publicate în cadrul rubricii: „Oaspeți pe blog”.
Vă mulțumesc pentru participare și vă doresc inspirație.
https://www.conteledesaintgermain.ro/trei-subiecte/22-03-2011EditorialeRomania si Libia,romanii din Japonia,subiecte de actualitate,UDMRFiind pentru câteva zile foarte ocupat, programul nepermițându-mi ruperea celor două ore necesare scrierii comentariului pentru blog,  am hotărât să propun vizitatorilor mei, unii dintre ei cu real talent pentru comentarii politice, trei subiecte de analizat: 1.      Operațiunea guvernului de aducere în țară a românilor din Japonia; 2.      Reacția președintelui Băsescu...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
BONUS pentru CONTE
HOPLITES „“ HOW ALL STARTED
In vechea Grecie, tinutul era stancos si singurul mijloc de transport comun era marea. Aceasta a dezvoltat o societate mobila si dispersata, spre deosebire de marile imperii ale vremii. In timp, cum contactele cu alte orase mai puternice, apareau si potentiale conflicte, iar atunci, ca si acum, prima miscare a fost concentrarea puterii in mana unui singur om, talentat si puternic: tiranul. Acest individ avea puteri maxime si lua toate deciziile pentru salvarea cetatii. In mod fortuit, calca pe coada sau mai si executa pe unii care aveau alte pareri. Deci dupa ce pericolul trecea, sau cand o lua razna, inlocuirea nu putea aparea decat printr-o revolta, de obicei armata si snageroasa. Si colac peste pupaza, s-a descoperit un lucru fundamental, necunoscut in politica actuala romaneasca: doua sau mai multe creere gandesc mai bine decat unul, iar tiranii nu prea aveau obiceiul sa asculte de altii.
Déjà vu? Sunt vechi dom”™le!
Ce au inventat baietii: o piata in care barbatii (nu e discriminare, era in general vorba de razboi sau constructii publice, nici acum doamnele nu prea se omoara cu asta) isi alegeau periodic un conducator. Iar daca liderul respectiv isi incalca prerogativele sau se comporta ca un tiran (he,he,he) era ostracizat, adica fiecare scria sau nu numele lui pe o scoica, si daca scoicile cu numele lui ieseau majoritare, nu mai avea voie sa calce prin oras. Marele sef era ALES pe o perioada, si dupa aia ISI CONTINUA viata ca un simplu cetatean. Multe motivatii ca sa se poarte bine. Cum chestinuile statului devenea mai complexe si specializate, ca sa mearga treaba bine, era nevoie de mult timp din partea alesilor si de mai multi alesi. Scarpinandu-se in capatele lor unse cu ulei de masline, grecii au descoperit ca doar cei cu averi pot ocupa functii, fiindca restul nu au ce manca daca faca moca activitati publice. Ori asta ducea la o autocratie, adica conducerea statului de grupuri restranse. Asa s-a nascut salariul suljbasului public, care trebuia sa fie corespunzator, ca sa il faca pe om sa-si lase atelierul de olarit sau maslinii si sa masoare ziduri, sa numere baloti in port sau sa scrie legi. Asta insa era doar pentru cetateni. Strainii erau bine primiti, insa taxati la greu. Se vede insa treaba ca merita. Fiindca nu plecau de acolo, si afacerile erau foarte bine protejate de emulatia democratica de prin agora.
Dilema asta cam cat ar trebui sa primeasca un slujbas public pentru o treaba bine facuta si de ce avem practic o autocratie in politica e inca in dezbatere in Jamahiria Romania, ortodoxa si liberala.
Democratia era o moneda cu doua fete: una era agora. Cealalta era lupta. Nu se putea una fara cealalta. Cetatile libere avea nevoie de armata. In mercenari nu se putea avea incredere si costau mult. Nobilii erau putini si ineficienti si avizi de putere. Asa s-a trecut de la carele de lupta cu vizitiu si servitor ale perioadei homerice la falanga. Un sir compact de soldati in armura, cu sulite. Omul liber, medium class, nu avea cal si servitor, in schimb isi putea permite armura pentru apararea cetatii din banii proprii. Era ieftin si eficient, isi carau singuri mancarea si panoplia. Stilul de lupta era brutal si efficient, un zid de fier si bronz ridicat in calea dusmanului. Obsesia era alinierea scuturilor si precizia loviturilor de sulita. Cand cadea un soldat, cel din spate ii lua repede si fara figure locul. Pentru armatele de tarani, echipati usor manati de la spate de nobili, falanga era moartea. Pentru nobilii calari zidul de sulite era aproape impenetrabil, de obicei fugeau. Oamenii liberi au gasit cea mai buna tactica. Protectia individuala era ridicata: avea scut, platose, coif jambiere de fier. Omul liber era zgarcit cu sangele, de aceea ramaneau mai multi oameni pe campul de lupta din armata oamenilor liberi deci ieseau invingatori. Comandantii erau alesi dintre cei mai merituosi dintre ei. Cum ciocanelile erau dese, aveau de unde alege. Se antrenau frecvent si in vazul multimii. Esecul lor in lupta insemna sclavia lor, a familillor lor si moartea copiilor lor. Nu prea aveau de ales. Prin atrenament meticulos si perfectionarea tehnicilor de lupta a reiesit cea mai feroce armata a timpului lor.
Fara HOPLITI nu ar fi existat democratie. Fara HOPLITI nu ar fi existat Europa, am fi fost toti persani acum.
Deci cum a inceputul totul? Sacrificiu si risc personal. Timp smuls muncii sau distractiei. Tenacitate, incredere unii in altii si camaraderie. Scrie in cartile de istorie de clasa a V-a.
Aducerea Romanilor din Japonia nu cred ca poate fi comentata. De altfel se inscrie frumusel pe linia de totala lipsa de coerenta a autoritatilor din ultima vreme. Mi se pare mai relevanta intamplarea cu Libia. Fara sa astepte sau sa judece, Presedintele Romaniei face o afirmatie categorica, fara macar sa nuanteze. O scalda apoi, cu mecanismele NATO. In final face ce trebuie, adica contribuim cu ce avem si cu ce putem. Iar liderul opozitiei critica prima pozitie, intr-un mod corect, folosind binecunoscutul sau talent oratoric. All, in all, un moment penibil, nicidecum sfarsitul relatiilor Romaniei cu Franta sau SUA, sau alinierea la Rusia. Insa denota faptul ca Presedintele fie nu mai judeca clar, fie pur si simplu e prea absorbit de contractele obscure si de combinagelile politice locale. Nu s-a creat nici un cataclism, doar o temeinica certitudine ca pe Traian Basescu il intereseaza alte chestii decat problemele Romaniei, si ca Antonescu nu e deloc mai chiulangiu ca altii. Iar corul martorilor lui Basescu, care se jura ca Porumbacu’ pleaca la razboi, e complet scos din decor si demonstreaza limitele mentale ale echipei. In fond, sunt si metode inteligente de a face propaganda sefului, decat minicuni grosolane cu Crinuti pe Mig-uri si astenii de primavara. In sfarsit, un om care nu-si respecta alegatorii, cum sa isi respecte opozitia? Chit ca prin respectul opozitiei castigi voturi mai multe decat cu galeata si kilul de zahar, parerea mea. Si oamenii mai simpluti au inceput sa se prinde ca politica e o chestie serioasa, si ca ii poate lovi direct in buzunar un magar asezat in fruntea tarii pe voturi cumparate. Suprinzator si nu tocmai, reactia lui Ghinea din Romania Libera la adresa lui Antonescu. L-am citit si pe contributors, pare un tip care doreste sa miste lucrurile, desi atractia pentru Macovei-Preda nu prea dmonstreaza maturitate politica.
Mi se pare hilar, daca nu ar fi trist, cum se debiteaza catehismul Crin Chiulangiu si superficial, cand practic Romania nu mai are prim ministru de la Calin Popescu Tariceanu, iar presedintele camerei deputatilor are probleme cu aritmentica. Nu mai vorbim de celbra inteligenta noului prieten, presedintele senatului, dar sa fim corecti cu contele portocaliu, nu e vina lui Basescu.
In plan extern se contureaza cum ca sangele apa nu se face, Franta, Anglia si SUA au copliarit impreuna, raman impreuna, chiar daca Franta are probleme de ego. Interesanta dar nu neasteptata este si pozitia Germaniei, o mostra de RealPolitik de catifea, in care sunt foarte suparati pe Ghadaffi, dar trebuie lasat sa omoare oameni, ca nu se stie cine vine in locul lui si cum va evolua conflictul. Normal, conflictul o sa se termine greu, e o societate tribala, dar nu e Irak: sunt oameni putini si dispersati, o placere pentru avioane, iar mercenarii vor veni si din partea cealalta, de la rebeli, nu e nevoie de US MARINES. Ghadaffi are conturile blocate, lucrativa afacere pe timp de criza pentru unele state europene, deci la un moment dat va ramane fara fideli. Ma unge pe suflet reactia celor doi lideri latino, care desi sunt niste mari panarame, nu s-au lasat santajati de un dictator ticalos si l-au trosnit sanatos. Sunt total dezamagit de comentariile din ziare, romanii au continuat linia partidului, cu agresorul imperialist. Normal, Rusia si China n-or fi imperii si vor sa vina in Libia din dragoste, nu pentru contracte de infrastructura, armament si petrol. Cel mai tare comentariu a fost: de ce au distrus un tanc, ca doar ala nu zboara! Normal prietene, cu tancul omori oameni la sol, ala trebuie lasat in pace? Oricum ideea de Europa unita se zguduie din balamale, insa parerea mea e ca e doar inceputul consolidarii coerente. Germania e total lipsita de talent politic, iar Franta e prea narcisista. Tot batranele vulpi anglo saxone trebuie sa naseasca conspirativ o constructive politica coerenta, e anoraml oricum sa lasi intreaga planeta doar pe SUA.
Cu maghiarii lucrurile sunt impartite. UDMR a lucrat bine si decent pana acum si a obtinut drepturi europene pentru maghiari. Au cultivat realmente relatiile bue intre cele dopua etnii si au scos Romania din topul nationalistilor. Tot respectul, desi nu i-am votat m-au ajutat. Insa au cazut intre cele doua masini politice, FIDESZ si PDL, care daca nu dansau cum li se canta erau scosi de pe scena politica. Basescu e super star in HARCOV, a carti contra lui e de rau. Basescu are antecedente la concasat partide, nu a demolat doar PSD si PNL, era gata sa rupa in doua si UDMR-ul. Pariciparea a doua unitati politice separate ale maghiarimii ar fi dus la caderea sub pragul parlamentar, si ar fi lasat cele doua formatiuni la mila mai marilor politici, fara parghii reale de negociere. Lucru rau, pentru ca o minoritate puternica trebuie sa aibe reprezentati in Parlament. E adevarat ca e sacaitor, UDMR in govern se inscrie in retele de sanatate ceausiste gen „Nici o masa fara peste”, dar mai bine asa decat invers. In definitiv, daca maghiarii ar fi oferit libertati minoritatilor, nu ar mai fi existat Romania Mare (adica tara nu revista). Acum nu stiu ce discutii se poarta cu UDMR in spatele usilor inchise, dar din partea mea UDMR are toata intelegerea si circumstamtele atenuante.
Din pacate, nu acelas lucru pot sa il spun despre maghiari. Singura linie directoare a politicii lor pare a fi abolirea Trainonului. Normal, frumos, politicos, fara razboi, ca in caz de conflict o sa o fure: nu vorbim doar de Romania, ci si de Serbia si Slovacia. Insa raman aceias oameni draguti, care au trimis Garda de Fier in PE si spanzura papusi in piata publica. Da, stiu e un extremist, dar extremistii nostrii faceau statui cu Iancu si vopseau bancile in tricolor, nu l-am vazut pe Vadim si pe Funar spanzurand papusi cu Horthi sau cu Kosuth. Ce-i drept, comicul sef la noi e chiar seful statului, care pune tepe in piata, deci nu ca am fi mai buni, dar iredentisti nu suntem.
Pe termen lung, aici zicem vreo 50-100 de ani, solutia ar federalizarea Ungariei si a Romaniei, cu un sediu politico administrativ la Sibiu, problema este ca pe badea Ion il mai poti lua la sentiment, dar Istvan e cu Crucea cu Sageti forever. Nasol moment, nu prea am incredere in maghiari pentru combinatii politice, li se urca repede sangele la cap daca nu sunt sefi. Ideea ar fi OK, un stat foarte tapanos, care sa domine Balcanii si Marea Neagra, mai ales daca incepi sa ii tii aproape si pe Sarbi. Oricum turcii si rusii au prins aripi, ar fi momentul pentru o solutie europeana. Ideea nu e neaparat noua, pe Vremea lui Iancu de la Hunedoara si Ioan Corvin, Principatele Romane si Ungaria erau umar la umar, si au reusit sa-i opreasca si pe Turci, care erau SUA acelor vremuri.
Din pacate, cu niste oameni care plang dupa trecut nu poti cladi viitorul. Problema asta o au si romanii, nu le ies din cap Ceausescu si Iliescu. La drept vorbind, astia chiar o sa ramana in cartile de istorie, si nu numai cu lucruri rele.
@Oana
Uite de ce i-a pus sa plateasca, daca tot era operatiune umanitara:
Basescu si Funebriu discuta despre salarizarea profesorilor.
– Le-ai oprit 25% la profesori, Daniele?
– Da!
– Si mai vin la scoala ?
– Da!
– Sa le mai tai 25%! Dupa un timp :
– Daniele, le-ai taiat ?
– Da!
– Si mai vin la scoala?
– Da!
– Mai taie 25%!
– Daniele mai vin profesorii la scoala?
– Da!
– Taie ..
– Sunt ultimii 25%!
– Taie-i! Dupa un timp:
– Mai vin profesorii la scoala?
– Da!
– Formidabil! I-a pune-i sa plateasca la intrare!
Bref: pentru ca asa gindeste orice smenar ajuns la butoane: fa-l pe fraier, chiar daca-i sarac !
😀
Domnilor, si eu mai vin pe-aici, e drept, mai mult va citesc decat scriu, din lipsa de timp.
Domnul conte portocaliu (ori ba, Dvs stiti ce culoare de elastic alegeti : )) ) imi amintesc, totusi, ca Herr Basescu a zburat la un moment dat de pe Valea Prahovei spre insorita noastra capitala atunci cand era DN1 blocat,daca retin bine.. : )
La subiectul unu’ m-as incumeta sa-mi spun parerea: indiferent de cat de la stanga sau dreapta se decide a-si sustine politica un partid care este la guvernare, in fata unor evenimente precum cel din Japonia nu e admisibil sa nu-si ajute compatriotii cu transportul inapoi in tara. Romanii care au decis sa aleaga drept stat adoptiv o astfel de tara sunt, majoritatea, oameni valorosi care nu au cutremurat Asia cu matrapazlacuri si alte mizerii umane, cum s-a intamplat si se continua prin batrana Europa. E drept, sunt si mai putini decat prin Spania, Italia et Co, da’ orisicat. L-am auzit la radio pe Domnul Boc declarand ca nu-si asuma aducerea lor inapoi in tara pe cheltuiala statului,dar nu cred ca a si argumentat de ce; poate o fi un soi de pedeapsa ca oamenii aia au ales alta viata si alta tara unde sa-si plateasca taxele, sau urnele cu voturi de sorginte japoneza nu s-or fi ridicat la nivelul asteptarilor acum aproape doi ani..
@Hendrix
Dialogul cu tine reprezintă de fapt un monolog. Ești atât de pătimaș încât orice schimb de idei este sortit eșecului. De aceea voi trece la subiect: dacă te mulțumește, să știi că ești cel mai bun agent de contraspionaj pe care l-am întâlnit în lunga mea carieră de postac potocaliu. Ești singurul care m-ai mirosit că sunt și @contele, și @luc și @inginerul și @alex valahul și @dracul și mama lu dracul și…mă rog. Acum sunt în curs de asimilare a nickului @piticul prono.Te asigur că este o onoare pentru mine. E de mirare că eu singur , lucrând sub atâtea nickuri am făcut praf un blog liberal, cel al lui M.Voicu. Sau poate sunt doar foarte bun. Sau poate, vorba ta, am atacat în gașcă.
Totuși… nu crezi că blogul ăla nu mai mișcă pur și simplu din cauza proprietarului ? Domnul în cauză nu a mai scris vreun articol și nu a mai intrat în dialog cu comentatorii din 7 martie… În condițiile acestea ce-ar fi trebuit să facă comentatorii? Să țină blogul în viață în locul proprietarului?
Blogul este ca o grădină, trebuie îngrijit permanent. Vizitatorii trebuie să vadă viață, culoare, nu flori uscate sau neîngrijite. Nu-i așa, Conte de Saint Germain? 🙂
@Piticul Prono
Domnule, se pare că și d-stră ați fost demascat ca fiind agent portocaliu. În acest caz nu vă mai rămâne de făcut decât să recunoașteți cinsit că sunteți… eu. Adică @Piticul Prono este @contele, deci evident și @luc, bineînțeles și @Emil, cu certitudine și @contele de nu știu ce,de @ingineru nu mai vorbesc…
Alooo!! În afară de mine și CSG mai scrie cineva pe blogul ăsta?!
O să prestez eu…fără bani. Și numai pentru pct.2. Dar vă rog să nu mă votați!!!
La noi opoziția politică înseamnă așa: dacă stă Băsescu, de ce nu merge; dacă merge, de ce nu stă; dacă prin absurd, și merge și stă, de ce nu zboar㔦
Eu am mai atras atenția că stilul acesta de a face opoziție decredibilizează opoziția politică. Dar asta nu mă prea intereseaz㔦 pentru că nu este în folosul cetățeanului ca opoziția să pară mai serioasă și mai competentă decât este în realitate. De fapt mă interesează credibilitatea opoziției doar în măsura în care la o atitudine CU ADEVÄ‚RAT greșită a Președintelui voi privi sceptic avertizările opoziției, pe principiul c-am mai văzut eu cum se agită aiurea. În același timp îmi arată și valoarea, substanța „žcelor ce vor veni”. Iar asta chiar mă interesează.
Nu mai departe, mă uit la Antonescu. În 2007 îi cerea lui Boc să se retragă din Irak iar atunci nu era vorba decât să se respecte niște angajamente militare pe care nu Boc și Băsescu le-au luat.
În 2011 îi trimite la război în condițiile în care multe țări sunt extrem de prudente în a face acest pas. SUA intenționează să cedeze comanda Marii Britanii sau NATO și să asigure doar un rol de suport. NATO ezită, Norvegia se oprește,Germania și încă alte câteva state nu fac nici un gest militar, Turcia se opune. Aud că Liga Å¢ărilor Arabe se răzgândește.
Iar Opoziția dorește să mergem pe mâna acestui pseudoNapoleon numit Sarkozy ce se află în căutare de procente pentru viitoarele alegeri.
Eu sunt convins că Opoziția știe foarte bine că ce susține este extrem de riscant ( ar fi și mai grav dacă ar crede în poziția lor) dar s-a hotărât să nege orice poziție pe care ar lua-o actualul Președinte. Plus că dă bine insinuarea că, vezi Doamne, dictatorii se ajută între ei.
Mă gândesc ce lamentări, ce țipete, ce avertizări apocaliptice s-ar fi auzit dacă Băsescu s-ar fi implicat ferm în conflict.
Cred că în ce privește demagogia Antonescu face parte și el din categoria grea.
Neee, fara un premiu de 12000 de Euro nu scriu nimic 🙂