Scorul acestui articol
[Total: 14 voturi. Media: 3.6]

 

Azi-noapte am avut o scurtă întâlnire de taină cu mai multe statui vorbitoare. M-au asigurat, prin mediumul care ne înlesnea comunicarea, că primiseră mandat de la mai marii Panteonului planetar care-i învoise pentru această consultare cu mine să încerce a mă ajuta la clarificarea unor nedumeriri legate de o tema foarte actuala. Au mai precizat, însă, că li s-a dat dreptul doar la o singură intervenţie, pentru a se evita astfel polemici nesfârşite şi inevitabile ciocniri de orgolii.

I-am informat pe oaspeţii prezenţi:

  • subiectul acestei consfătuiri este ura. Ura ca sentiment, ca emoţie umană. Pentru că, din nefericire, în aceste zile constatăm multă ură în jur, domnilor!  Mult prea multă, după părerea mea. Şi mă întreb, şi vă întreb: oare spre ce ne conduce asta, spre mai bine sau spre mai rău?

Domnul Mussolini a intervenit primul, într-o italiană tunătoare:

  • “Lăsaţi-ne să mergem cu crucea între dinti, cu bomba în mâini şi cu ura nemărginită în inimi”.

 

  • Totuşi, El Duce, mi se pare o poziţie cam radicală – am comentat cu jumătate de gură. Totuşi, ura este considerată un sentiment inferior şi, tocmai de aceea…

N-am apucat însă să-mi termin ideea pentru că lordul Byron, specialist în sondarea sentimentelor de toate calibrele, a vrut să pună punctul pe “I”:

  • “Ura este, mai presus de toate, cea mai îndelungată plăcere. Oamenii iubesc în pripă, dar urăsc liniştit, până la moarte”.

Din solidaritate poetică cu lordul Byron, dar şi din elan naţional, aflându-se în faţa unui compatriot, domnul Eminescu m-a privit în ochi şi a adăugat, ca de la român la român:

  • “Rău şi ură dacă nu sunt, nu este istorie”.

Totuşi – am ţinut-o eu pe a mea, încurajat că îmi vorbeşte cineva şi în română – este verificat că ura conduce aproape întotdeauna la greşeli. La multe greşeli…

Alexandre Dumas tatăl, simţindu-mi nevoia de confirmări, mi-a sărit, patern (cum altfel?), în ajutor:

  • Într-adevăr! “Numai ura poate să facă atâtea prostii ca şi iubirea”.

Da, maestre – i-am răspuns – vă mulţumesc, dar, într-o astfel de atmosferă înfierbântată, dacă mă leg cât de puţin de ura lor încercând s-o mai potolesc, o mulţime de furioşi sar să mă critice, chiar să mă insulte.

Domnul Goethe, de pe soclul lui, mi-a făcut cu ochiul, consolator:

Şi mie mi s-a întâmplat adeseori. “Când spun o prostie, toată lumea mă tolerează. Când spun un adevăr, toată lumea mă urăşte”.

Mda – baritonă Victor Hugo ca un judecător care anunţă o sentinţă:

  • “Ura nu-i inteligenţă iar insulta nu-i discuţie”.

Ceva mai uşurat de această ridicare la fileu am inspirat adânc şi am adăugat, pe expiraţie:

  • constat însă o imensă solidaritate în jurul acestui sentiment de ură. Solidaritate pe care nu o văd să se manifeste la fel de plenar în jurul altor cauze, considerate juste după criterii creştine…

Se grăbi să-mi explice blând, din mult hulita Rusie, însuşi didacticul domn Cehov:

  • Află tinere (pot să-ţi zic aşa, nu? Eşti, totuşi, cam cu 100 de ani mai jun decât mine): dacă până şi blândul meu unchi Vania s-a lăsat copleşit de ură şi a apăsat pe trăgaci, înseamnă că e cazul să tragem o învăţătură din asta. Iar învăţătura este una tristă, din păcate. Anume că “Iubirea, prietenia, respectul nu unesc oamenii atât de puternic ca ura comună faţă de ceva”.

 

  • Şi atunci, în concluzie, cu ce rămânem după această consultare? – am întrebat grăbit, pentru că bateriile mediumului erau pe sfârşite şi începuse să-i pâlpâie un led roşu. Să fim optimişti sau pesimişti?

Domnul Dostoievski, înţelegând situaţia şi realizând că va fi ultimul vorbitor, se hotărâ să renunţe pentru o clipă la recunoscutul său scepticism cu note tragice şi desăvârşi succint (după cugetarea confratelui Cehov) contribuţia geniului slav la încadrarea corectă a urii:

  • “Eu am constatat că, cu cât urăsc mai mult indivizii luaţi in parte, cu atât dragostea mea pentru umanitate în general e mai fierbinte”.

Cine s-ar fi aşteptat, tocmai de la sumbrul Fyodor Dostoievski la o concluzie atât de luminoasă?

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/02/Caragiale.pnghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2025/02/Caragiale-150x150.pngContele de Saint GermainEditorialeaforisme despre ura,celebritati,discutii imaginare,Eminescu despre rau si ura,paneon  Azi-noapte am avut o scurtă întâlnire de taină cu mai multe statui vorbitoare. M-au asigurat, prin mediumul care ne înlesnea comunicarea, că primiseră mandat de la mai marii Panteonului planetar care-i învoise pentru această consultare cu mine să încerce a mă ajuta la clarificarea unor nedumeriri legate de o...Blog politic si polemic