PNL „“ spre dezintegrare prin prostie
Â
Cred că am mai povestit cândva, pe acest blog, mica mea idilă cu PNL. Era prin anul 1993, după ce PNL tocmai ratase pragul È™i nu intrase în parlament. Un prieten de familie, senator liberal în mandatul care tocmai se încheiase, mi-a propus să pun umărul la renaÈ™terea acestui partid, care ajunsese într-un moment de răscruce.  Am acceptat, È™i pentru prima oară (È™i ultima, până în prezent) m-am trezit în buzunar cu un carnet de partid. Devenisem membru PNL. După un an primisem chiar distincția internă de „žmembru de onoare”. Apoi s-a schimbat echipa de conducere È™i, pentru noii veniți, nu am mai prezentat niciun interes. Am făcut cuveniții paÈ™i înapoi, până m-am regăsit la fel de „žliber politic” ca înainte. Adică liber să fiu (cum mă simțisem mereu) în marea familie a celor cu afinități liberale dar È™i liber să-mi văd de profesie, după ce experimentasem, câteva luni bune, viața subjugantă de politician.
Cred că, formal, È™i acum sunt încă membru PNL. Dacă nu cumva, neplătind nicio cotizație, nu mi s-a retras, între timp, carnetul.
Sentimentele mele liberale au mai fost cât de cât încurajate È™i revigorate pe vremea mandatului lui Crin Antonescu. După care, însă, … amorțeală totală.
***
PNL-ul de azi a ajuns o adevărată caricatură. Fără pic de misogonism, aÈ™ spune „žo caricatură cu femei”. E adevărat, penelul (PeNeL-ul) îl ține o mână de bărbat, dar chipurile din pânză care fac, grotesc, elogiul batjocoririi electoratului, sunt de femei. Iar culmea contrastului È™i a disimulării este că aceste chipuri feminine care iradiază ipocrizie au fost alese să fie chiar plăcute (dacă ne limităm la trăsături). Răul, cu alte cuvinte, nu a vrut să apeleze la urât! A tinut morțiÈ™ să fie recunoscut prin meritele sale intrinsece, mai presus de aparențe.
Să ne amintim: o vreme a fost Alina Gorghiu. Apoi a urmat Raluca Turcan. Aparițiile lor televizate s-au dovedit, de fiecare dată, adevărate demonstrații de anticomunicare. După care PNL-ul mai pierdea câteva sute, dacă nu mii de susținători. Ce le detaÈ™a la impopularitate pe cele două drăguțe doamne era renunțarea lor deliberată la  pudoare, atunci când încercau să transmită, cu orice preț, punctajul stabilit de partid. Practicau o formă de ridicare a fustelor în cap care, departe de a transmite feminitate È™i speranță, declanÈ™a, mai degrabă, alarmele antifurt.
De ceva timp, acestui fatidic (pentru PNL) duo feminin i s-a mai adăugat, în caricatură, È™i o a treia killeriță plină de avânt: doamna deputat PNL Hildegard Brandl. Și dânsa, cu o figură luminoasă, cu un zâmbet împlinit, creează, cu ajutorul unui discurs catastrofal, contrastul ideal pentru alungarea alegătorilor peneliÈ™ti, atâția câți or mai fi rămas după campaniile dezlănțuite ale doamnelor Gorghiu È™i Turcan.
Spre deosebire de retorica folosită de acestea două din urmă, care, totuÈ™i, se ajutau în exprimarea lor ipocrită de o limbă română curățică, doamna Brandl probează un soi de frivolitate dezinvoltă în modul de a-È™i formula argumentele. Nu doar că stâlceÈ™te cuvinte È™i acorduri gramaticale (aici poate avea scuza vorbirii, multă vreme, a altei limbi), dar este total dezinhibată în a spune prostii atunci când spontaneitatea întârzie să o ajute.
Nu voi da acum exemple concrete de „žperle” din discursul doamnei Brandl dar îi invit pe cei care nu mă cred să vizioneze (dacă au nervi) prestația dânsei (aici) din emisiunea Sinteza Zilei de aseară. Vor înțelege, sunt sigur, de ce am intitulat acest articol „žPNL „“ spre dezintegrare prin prostie”.
***
Chiar aÈ™ dori ca PNL să iasă din coma profundă în care a intrat È™i să redevină partidul al cărui susținător să mă declar. Căile pentru atingerea unui astfel de miracol sunt, în opinia mea, următoarele:
- separarea de urgență a peneliÈ™tilor istorici de pedeliÈ™tii oportuniÈ™ti È™i uzurpatori;
- găsirea unei forme de coagulare a dreptei autentice prin unificarea liberalilor adevărați din PNL (cel separat de PDL) È™i ALDE;
- regăsirea identității de partid fanion în politica românească, prin ieÈ™irea de la remorca lui Klaus Iohannis È™i asumarea cu onestitate È™i curaj a problemelor reale ce bulversează È™i dezbină în prezent societatea românească;
- selectarea pe bază de valoare profesională, calități morale È™i charismă, atât a liderilor partidului cât È™i a vectorilor săi de imagine.
Cele de mai sus sunt minime condiții de supraviețuire a PNL È™i de revenire, apoi, la statutul de partid major.  Dacă nu cumva cineva doreÈ™te transformarea sa din partid istoric în partid istorie.
https://www.conteledesaintgermain.ro/pnl-spre-dezintegrare-prin-prostie/14-07-2017Editorialeacorduri gramaticale,ALDE,Alina Gorghiu,caricatura,carnet de partid,charisma,Crin Antonescu,Hildegard Brandl,partid fanion,pedelisti,PNL partid istoric,Raluca Turcan,remorca lui Klaus Iohannis,Sinteza Zilei Cred că am mai povestit cândva, pe acest blog, mica mea idilă cu PNL. Era prin anul 1993, după ce PNL tocmai ratase pragul È™i nu intrase în parlament. Un prieten de familie, senator liberal în mandatul care tocmai se încheiase, mi-a propus să pun umărul la renaÈ™terea acestui...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
conte,
eu sunt sigur ca tu nu crezi nici in basme cu soros (dovada e ca din cand in cand bagi o exagerare evidenta si ne vorbesti de reptilieni in aceeasi fraza) nici in basme cu securitatea, si sunt sigur, nici ca eu si luc ne-am cunoaste altfel decat prin scris. de ce insisti nu stiu, cred ca iti place sa ne ciupesti putin. e ok, nu ne suparam, mie unul imi place cum scrii si mai ales admir faptul ca scrii, ai disciplina sa o faci cel putin o data pe saptamana, multi se lasa batuti si nu duc nici un proiect la capat. Doamna Brandl poate ca are dificultatile ei de exprimare, nu stiu, fiind eu insumi imigrant de douazeci de ani am invatat sa fiu mai intelegator cu defectul asta. Un lucru este cert: are cei sapte ani de acasa. Badea nu ii are. In evolutia politica a animalelor din Romania cei ca doamna Brandl, doamna Birchall, doamna Ioana Petrescu sau as indrazni eu Nicusor Dan sunt mancati. Nu rezista pentru ca publicul e format sa ceara circ, de catre cei ca Badea. Cei care rezista si ajung sa conduca sunt cei ca Basescu. Sau ca Iliescu, oamenii cu cei mai mult succes in politica romaneasca. Mass-media formeaza clasa politica din pacate, determina cine are si cine nu are succes.
Badea are cei 7 ani de acasă È™i are bun simț.
Nesimțiții tăi susțin tâmpenii din simplul motiv că sunt afiliați unui grup infracțional.
Nu poți să nu respingi încălcarea drepturilor omului de către niÈ™te instituții staliniste È™i să mai pretinzi că ai È™apte ani de acasă sau bun simț. Din contră, trebuie să fii un mare porc să accepți aÈ™a ceva.
Sunt dispus să-ți repet regulile bunului simț antisecurist ori de câte ori ne prezinți sincopele tale intelectuale, specific ciobăneÈ™ti.
Daca inviti pe cineva la tine acasa (Badea e la el acasa la A3) dupa care ii spui ca nu ai ce vorbi cu el (ea) ca e prea prost pentru tine inseamna ca esti un mare nesimtit. Nu am nici o indoiala ca nu esti de acord cu mine. Sunt sigur ca ai fi in stare sa inviti oameni la tine acasa ca sa-i injuri. Iti sta in caracter.
Nu cred că Badea consideră Antena 3 casa lui È™i mă îndoiesc că el face vreo invitație pentru vreun politruc întors cu cheița.
Păstrează-ți repertoriul de propagandist securist, chipurile civilizat, pentru fazanii tăi de pe contributors sau republica. Aici chiar nu merge să minți porceÈ™te.
„De ce iubim femeile?
„¦pentru că au sâni rotunzi, cu gurguie care se ridică prin bluză când le e frig, pentru că au fundul mare și grăsuț, pentru că au fețe cu trăsături dulci ca ale copiilor, pentru că au buze pline, dinți decenți și limbi de care nu ți-e silă. Pentru că nu miros a transpirație sau a tutun prost și nu asudă pe buza superioară. Pentru că le zâmbesc tuturor copiilor mici care trec pe lângă ele.” http://www.descopera-tee.com/2013/04/de-ce-iubim-femeile-mircea-cartarescu.html
L-ați recunoscult, desigur, pe eternul candidat la Nobel, micuțul È™oarece de bibliotecă emasculat, grabnic pupător de cururi baÈ™iste, Mircea Cărtărescu!
Dar nu să-l elogiez am ales citatul acesta, ci ca să apelez la talentele lui… sau, mă rog, ce-or fi alea… pentru a-mi explica È™i „De ce urâm femeile?”. Păi, când le vezi È™i le auzi pe Hildegard Brandl, Raluca Èšurcan, Alina Gorghiu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu… bleah!… adevărate morți ale pasiunii… jumătate om, jumătate iepure È™chop, îți vine să-i tragi palme lui Cărtărescu în holul blocului È™i să-i strigi:
-Păi bine, mă, maestre, mă! În afară să pupi cururi, ai mai încercat È™i altceva?
Hehehe! Garfield, motanu de pe acoperiÈ™
Se spune că Mircea Cărtărescu a „încercat È™i altceva”. Si anume: a scris È™i încă mai scrie. Scrie literatură, nu „comentarii” anonime pe forumuri ca noi. (Unde ne putem permite, la o adică, să-i tragem palme virtuale, ca să ne dovedim măcar în acest fel … superioritatea.) Iar cei care se pricep la literatură spun că scrie chiar foarte bine. Unii zic că cel mai bine. Desigur, respectivii sunt vânduți politicului, Sistemului, binomului.
Este evident că cineva care se preface că nu È™tie/ înțelege cu ce-È™i pierde timpul Cărtărescu nu poate decât să urască femeile liberale. De unde deducem imediat că le iubeÈ™te pe cele pesediste: Sevil, Olguța, Gabi, Carmen, Rovana…
Sau ordinul pe unitate este ironizarea PNL-ului cu tot mai multă forță pe măsura călcatului în străchini pesedist ?!
Ce se mai napustira ( in lipsa) bravii masculi ai blogului asupra sarmanei doamne Hilde…mai sa fie,noroc ca duduia respectiva nu se afla (fizic) prin preajma, ca praf si pulbere mi-o faceau vitejii mei…
Dezagreabila desfasurare de marlanie si prost gust.
Dupa interventia ta chiar m-am uitat pe net sa vad cine e doamna Hildegard Brandl, nu auzisem ca nu traiesc in Romania. Si am dat peste o bucatica de emisiune pe youtube
„https://www.youtube.com/watch?v=2C7kpEjm6B0”
in care Mircea Badea declara pur si simplu ca el e prea destept sa vorbeasca cu doamna Brandl. Care doamna e prezenta si in ciuda numelui vorbeste romaneste perfect. Am vazut marlani dintr-astia ? Nu doar ca i-am vazut, dar spre rusinea mea i-am si votat, pe unul chiar de doua ori. Acest Badea este un marlan get-beget care considera ca orice atitudine nemarinareasca este echivalenta cu o slabiciune. Nu stiu daca Basescu l-a creat pe Badea sau marlania lui Badea pe Basescu, dar se potrivesc perfect.
Atata timp cat Romania urmareste emisiuni ca cea a lui Badea si il admira pe un individ care declara nonsalant unei doamne invitate in emisiune ca el e prea destept sa vorbeasca cu ea, singurii care vor fi alesi vor fi cei ca Basescu. Ce rost are sa ne pierdem timpul cu gentlemani ca Ratiu si Coposu cand Iliescu cheama minerii ? De ce sa ne uitam la Stolojan cand de partea cealalta apare unul care ne indeamna sa-i numaram ouale ? Tehnica pumnului in gura e singura de care inteleg Badea si aplaudacii lui. Singura care da roade in climatul asta politic. Daca marlania este fair-play atunci sau il acceptam pe Basescu capitan de trib sau ne folosim de cativa Basescu si sa adunam jumatate de milion de oameni in Piata Victoriei si facem genul asta de politica. Ii punem sa injure pana acopera vocea lui Badea, ca romanul pana la urma se da cu cel care striga si se tiganeste mai tare.
Raducule, imbratisarea asta publica cu Luc nu e o imprudenta? Nu trebuia sa va prefaceti ca nu va cunoasteti si ca n-ati mancat la aceeasi popota?
Una dintre problemele majore ale dnei. Brandl este ca atat cand lauda cat si cand critica obtine efectul invers celui dorit.
Simplul fapt de a evita sa te conversezi cu o anumita persoana este o dovada de inteligenta.Un fel de auto-aparare!
Cu prostii si ticalosii niciodata, dar niciodata, nu trebuie sa porti un dialog, iar MB o stie cel mai bine. Aici nu vorbim de marlanism, topism, si alt ism, vorbim de realitatea factuala concreta!
Madama asta care vorbeste doar in clisee are IQ-ul de maximum 80, asa ca ce mai chichirez galceava? La o testare nationala de clasa a VIII-a, nu stiu zau dac-ar absolvi!
Asa si cu hastagii astia de Romania nu-i mai poate incapea;putini, dar prosti rau, nenicule!
Luc, prostia ucide!La d-na Brandl ma refer.
cata dreptate avea caragiale:
https://www.youtube.com/watch?v=VgWl82rno6U
Da’ È™i prințesa ta behăie în public. N-ar prinde o urmă de subtilitate.
Mai grav este că antreprenoarea de 1400 lei/lună, culmea pentru o politrucă, stă cel mai slab la capitolul capacitate de convingere.
Chiar ca sarmana, cu un venit de 1000 lei/lunar(ca patroana de firma de arhitectura, dupa propria-i declaratie) e un exemplu de antreprenor de succesuri ori de evazionista fiscala!
Hildegard Brandl.INSUPORTABILA.O doamna plina de tupeu, rau cresuta,cu gura mare, atat in debit cat si in continut, gen mahalogioaica, fara pic de urma de bruma de farama de capacitate de NEGOCIERE sau compromis(esentiala in politica, probabil vorba aceea cu inghititul crocodilului cred ca nici nu o stie)nici macar in dialog, dar -mi-te in viat realaSi, nec plus ulta complet STRAINA de Romania.Pana am citi la dvs. eram convins ca este de la Uniunea Stricati Romania.
‘Astia ‘ de afara ce ne conduc aleg papusi defecte , parca special ca sa ne fie cel putin antipatice.Mutatis mutandis, Dna K.
Vad comentarii mai lungi ca articolul, mari exegeti in ale democracelii explicand….nimicul!
Care PNL, care partide?intreb eu? Mai exista asa ceva?
Toate adunaturile astea de-si spun partide sunt paralizate de securismul cel mai crunt, de ipochimeni nu neaparat ofiteri, ci santajabili,care raspund la alta comanda decat cea democratica-a votului obtinut in alegeri-iar PSD -ul nu face rabat! Are cele mai multe cartite-fiind si cea mai mare adunatura-cei mai multi defectori,cele mai multe probleme, aflandu-se la guvernare!
PMP, USR, sunt niste biete umbre, cu oameni rejectati din orice societate si profesie decenta.UDMR? o entitate care, de fapt, nu ar trebui admisa in Parlament din prisma statutului sau!
Singurul politician adevarat, cu anvergura nationala si internationala ramane C.P. Tariceanu, care chiar duce liberalismul care-a mai ramas pe ici pe colo, mai departe!
Singura speranta a mea pt. 2019, ramane Tariceanu, care are vreo 100 de clase peste basau, dracnea, sas-ul cu ochelari de Top Gun,ponta aka in vie cu kovesi, orban-lautarul, crin dormitorul…..etc!
Pana si faimoasa DNA se screme sa-l scoata din joc, cu dosare fabricate, cu …rasini, si degeaba!
Hei, Tudorele, venim si noi cu legea raspunderii magistratilor, sau o frecam pe duda???!
Stimate domn, imi pare rau ca va plictiseste ce spun, oricum nu va obliga nimeni sa cititi.
Intimplator aici ne intilnim oameni cu vederi social democrate – Paul e unul, cu oameni cu vederi liberale – sunt unul din aceia, si uite ca avem ce discuta nu doar striga: scuze de lungime, dar nu suntem redusi la onomatopee, blogul Contelui nu e grota de neanderthali. FYI, de felul meu scriu de vreo 7-8 anisori pe blogul unui senator liberal apoi ALDE, il deranjez mai rar pe Conte: statisticile CEDO, comparat cu alte tari, pe care le foloseste ALDE in discutiile pe aceasta tema vin de pe acel blog, directiva europeana a prezumtiei de nevinovatie s-a postat acolo la doar o zi dupa publicare pe site-ul european de pilda, interpelarile din parlament la adresa doamnei Pruna nu vin strict de la Tariceanu, ci au fost mai multe minti care au contribuit. Pe dumneata nu te-am vazut, cu tot dragul, si sa stii ca e nevoie de voci puternice de sustinere.
Il apreciez pe domnul Tariceanu, nu fiindca e Tariceanu, ci pentru ca e unul dintre putinii politicieni romani care stiu ce este un stat de drept sau ce inseamna checks and balances, si nu se sfiieste sa o afirme, in aceeasi masura ma gasesc alaturi de un Mircea Diaconu, Norica Nicolai, de profesorul Astarastoaie sau de Varujan Vosganian si o fac pentru ca sunt „fan” al conceptelor liberale nu al unor oameni. Asa sunt liberalii, se asociaza pentru ca au un acelasi ideal, nu pentru ca au nevoie de un tatuc, sau de un fat frumos sa se bata cu balaurul DNA, niste individualisti…dar nu mai putin au nevoie de un partid bine structurat. (Nu domnule, eu n-am sa inlocuiesc vreodata un iohannis cu niciun fel de tariceanu – l-as jigni chiar pe Tariceanu sa o fac- si cu nimeni altcineva, pur si simplu fiindca fanatismul personalizat nu e o solutie: iti inteleg ardoarea si supararea, dar liberale nu sunt)
Sustin ce spune Contele, doar ca din partea mea nu are rost sa discut strict ce spune dinsul. Din partea mea am gasit oportun sa subliniez importanta existentei unor partide, organizarii si dinamizarii lor, in sensul articolului Contelui, si in fata unui pericol comun tuturor, pe care il consider major, al disolutiei. Cum spun la inceput inclusiv tinind cont ca aici ne intilnim oameni cu inclinatii diferite – nevoie de organizare, coerenta, specializare e si in psd, s-ar evita atunci situatia actuala in care dupa un program prezentat ca solid se ajunge la improvizatii naucitoare facute de te miri cine: Se numeste curtoazie, poate, fata de oameni cu care am mai discutat si care au alte perspective decit mine, sa gasim limbajul comun. Imi doresc social democrati puternici chiar daca au vederi opuse mie in anumite domenii, asa cum imi doresc liberali puternici, altfel de ducem toti intr-un haos din care nu ne mai scoate nimeni, cel al tehnocratilor bilbiiti sustinuti de nu stiu care Soros si interesele lui, al licuricismelor de facebook si fanatismului tamp, al securistilor si ficusilor de ocazie de la treicoceni din deal.
[Va rog nu ma faceti sa va intreb care sunt elementele esentiale in gindirea ALDE tocmai pe dumneavoastra sustinator Tariceanu, nu vreau sa va produc vreo jena, caci nu, modul lor de a gindi nu se opreste la raspunderea magistratilor sau la Toader. Va dau o trimitere la ce inseamna liberal in contextul romanesc, ca sa nu scriu eu prea mult – cum site-ul ALDE e in mentenanta folosesc alta sursa https://octavpelin.wordpress.com/2015/07/07/partidul-liberal-reformator-continuatorul-partidului-bratienilor-crezul-liberal-1923-si-legea-luptatorului-liberal-nihil-sine-deo/ Poate asa ne gasim un limbaj comun…sau nu. Oricum nu va obositi sa raspundeti la acest moment, deranjez rar]
Nimic surprinzator, doua partide post-decembriste, PNL si PNTCD create la ordin ca sa avem opozitie, cand au incercat sa se ia in serios au devenit tinte pentru a fi distruse de partidul de securisti ascunsi a lui TB (impreuna cu sarpele cu ochelari), prima data PNTCD a fost decimat in perioada 96-2000, cu PNL a fost mai greu, s-au incercat diverse fuziuni si manevre care nu l-au distrus complet dar acum a ajuns o caricatura si va fi distrus , doar TB e inca in parlament, trebuie sa-si finalizeze misiunea…
La unirea pnl-pdl am inmarmurit: Nu e poate nimic mai daunator decit sa distrugi prin compromisuri rau mirositoare si prin ipocrizie valorile de dreapta, sa iei liberalului din nascare posibilitatea de a fi reprezentat.
Permiteti o mica discutie, haideti sa vedem contextul:
Capacitatea destructiva a unei asemenea manevre e completata de dorinta de a elimina stinga ca si cum ar fi o „ciuma”. Amindoua fenomenele sunt justificate in fel si chip de unii. Desigur sunt incununate cu acea bomboana pe coliva „toate partidele=aceeasi mizerie” care pune covor rosu in fata ONGurilor, care de care mai obscure si finantate de Dumnezeu stie cine, asa numitilor „tehnocrati”, si bazaconiilor fara contur si doctrina gen USR, ong-ul politizat.
Toate ajung, ca o gangrena, pina in fibra constitutionala a unei natii: Daca va ginditi bine, Constitutia insasi e un contract intre societate si individ, politica doar reflecta echilibrul intre societate si individ, de aceea vedeti aceasta necesitate reprezentata in orice tara democratica prin existenta de partide care pun accentul pe societate de o parte, pe individ de cealalta, si alternanta lor la putere mentine un echilibru institutionalizat fara de care fie individul fie societatea sufera si in final ambele se dizolva in haos ori dictatura. Eliminarea unui talger al balantei fiindca e „ciuma rosie”, dar si procesul de amorfizare intru mediocritate a dreptei fac o tara deschisa unui viitor greu de prevazut si cert ingrijorator. Dar iata ca romanul s-a lovit de curind si de experimentul apartinic, tehnocrat – a adus vreo imbunatatire? Cert a adus acel calcat in picioare al fundamentelor unei Constitutii si statului de drept: „drepturile fundamentale sunt un lux”. adica nu, nu sufar de optimism ca o societate fara partide, tehnocrata, ar aduce ceva bun.
Desigur, romanul de toate zilele are justificarile sale in dorinta sa de a se departa de partide traditional stinga si dreapta, dar chiar si de notiunile de stat si Constitutie: dupa fiecare alegeri se loveste iar de neputintza institutionalizata a unora sau altora dar si de un bun plac si deridere fata de lege atit de deranjante, incit ajunge sa dea unei institutii coercitive, DNA-ului, un statut superior discutiei politice, de arbitru necontrolabil al luptei politice – in fond noul „partid” al unora e DNA, constitutia lor e facebook-ul, iar un caracter avid de putere, cum e o doamna Kovesi, e incintata. Iar partidele mari sufera de o miopie greu de justificat.
Peste toate, acel splendid deep state romanesc, securistoid, pare sa fie dracusorul care incinge ciorba cu ingredientele pe care le mentionez mai sus, si invirte spiritele cu furca rizind in barba.
Sa mai arunc o idee in discutie. In era informatizarii vorbim despre o putere distributiva, cea informationala. Aceasta favorizeaza deopotriva exprimarea individului -care e esenta liberala, dar si amorfizarea, gindirea de turma, deschisa in final oricarei manipulari si demagogii. Sa distrugi capacitatea de reprezentare a individului cu minte si opinii proprii, liberal, mai ales in contextul informatic de acum, sa-i iei capacitatea de a-si canaliza exprimarea prin reprezentarea de catre un partid liberal, il face neputincios, neauzit, infim, in fata turmei behaitoare. Behaiala in partide, behaiala oriunde se intoarce, liberalul ramine aidoma acelui Bèrenger din Rinocerii care, bietul, striga „Am să mă apăr împotriva lumii întregi, mă voi apăra, mă voi apăra! Sunt ultimul om și voi rămâne așa până la cea din urmă suflare. Nu capitulez!” dar se intreaba si daca limba pe care o vorbeste el chiar exista in rinocerita generalizata.
Ce vreau sa spun este ca vorbim de o problema cu mult mai serioasa decit elucubratiile, ori behaielile, unor turcan, busoi, gorghiu ori brandl. E bine ca in acest context exista un ALDE, dar imi este teama ca nu poate aglutina in jurul sau un numar important de sustinatori, nici nu mi se pare ca s-ar stradui, ca intelege dincolo de straduintele sale pentru drepturi ale omului si tente liberale in economie , ca are o responsabilitate care trece mult de existenta la guvernare, aceea de a da voce individului si individualismului, organizat, reprezentativ, institutionalizat, intr-o era ultra tehnologizata si supusa pericolelor pomenite mai sus. Nu intru in aspecte concrete fiindca as lungi discutia prea mult, dar daca vorbim de o problema atit de complexa ar fi bine la un moment sa discutam si solutii concrete. Masurile pe care le enumerati sunt bune si trebuie completate.
*****
[O carte recenta, captivanta, este The End of Big a lui Nicco Mele: discuta, in contextul informatizarii, despre o globalizare insotita de atomizare, de distrugere a institutiilor traditionale. Despre acest fenomen la nivelul politicii in Statele Unite spune: „The speed with which outside challengers can maneuver unencumbered by the hierarchy and weight of traditional institutions leaves the political establishment dangerously exposed.We have reached a critical juncture.If we sit back and do nothing, the two Big Parties will continue to lose influence, and the public good will suffer at the hands of small groups with rabid, fringe views.” http://www.politics-prose.com/book/9781250021854 – e doar o prezentare, nu va speriati de pret, e accesibila, pe amazon, editia kindle e vreo $9 sau 10, nu stiu daca s-a tradus si publicat in Romania.
Depinde de noi daca folosim aceasta putere distributiva corect sau nu, spune. Si cred ca stie ce spune, e artizanul campaniei on line a lui Obama, in 2007 parca, ceva ce a promovat grassroot-activismul pe facebook si twitter la un nivel nemaiintilnit pina atunci – noi cu acea campanie de la 2014 si cu telefoanele licurind in Victoriei suntem un soi de epigoni de ferentari fata de aceasta, iar coregrafii lor, fata de un Mele, sunt in Speilhosen http://www.cotidianul.ro/omul-care-a-coordonat-campania-pe-internet-a-lui-iohannis-251676/… dar mai departe, fatza de aceasta intelegere si mobilizare, scuze, deopotriva liberali adevarati si social democrati romani sunt la stadiul de molusca) Nu-l acuz pe Mele de cinism, aceasta realitate nu depinde de el, el doar a folosit niste conduite informationale. A deschis o cutie a Pandorei, atit, oops : „Yeah, yeah, but your scientists were so preoccupied with whether or not they could that they didn’t stop to think if they should” https://www.youtube.com/watch?v=9nazm3_OXac ]
Interesante observații/considerații, peste tot partidele s-au depreciat din cauza liderilor, care au devenit tot mai mult slugile oligarhiei corporative, financiar-bancare È‹n special, de aia avem niÈ™te caricaturi sinistre pe post de lideri, oligarhia nu are interesul să promoveze lideri de valoare ci doar niÈ™te marionete, ea vrea sa distrugă orice stângă autentică, care apără interesele celor mulți, o face È™i prin propagarea doctrinei libertariene, neoliberale, care vrea diminuarea rolului statului, adică un stat minimal È™i o piață pe care corporațiile să-È™i facă de cap cum vor, statul bunăstării sociale bazat pe ideile lui Keynes a fost practic renegat, se vorbeÈ™te de nesustenabilitatea modelului social european, normal È‹n loc de cheltuieli sociale, de protecție socială trebuie să avem protecția profiturilor neruÈ™inate ale marilor corporații, Soros vrea È‹nlocuirea statului cu o adunătură de ONG-uri, care ar reprezenta chipurile pe tehnocrați, dar mulți ongiÈ™ti sunt doar niÈ™te profitori de duzină de teapa multor politicieni, da politicul este È‹n criză peste tot È™i nu se prea È‹ntrevăd soluții pentru ieÈ™irea din acest marasm, nici tehnocrații adevărați, puțini la număr, nu au soluții pentru inechitățile sociale existente, sunt unii ca Stiglitz care vorbesc despre ele, dar tot sfera politicului ar trebui să le rezolve, politic care ar trebui reformat profund, dar de cine? È‹ngrijorarea lui Nicco Mele pare pe deplin justificată, establishmentul politic este subminat de lideri populiÈ™ti È™i iresponsabili, avizi de putere, dar incapabili să rezolve marile probleme cu care se confruntă umanitatea azi!!
De curind am avut o discutie despre structura partidului traditional de tip occidental. Si am luat un exemplu: CDU. Programul CDU dar si ajustarea permanenta a politicilor sale in diferite domenii se face in comisii de specialitate, Bundesfachausschuesse/Fachgremien. https://www.cdu.de/partei/fachgremien Existenta lor este prevazuta in statutul CDU si au un regulament foarte clar, de zeci de ani. Acestea sunt si pepinierele pentru oameni cu diferite profesiuni care vor sa adauge o dimensiune politica profesiunii lor. Asa se selecteaza ulterior in ierarhia partidului predominant nu papagali care nu stiu despre ce vorbesc, nu cei o mie de specialisti inexistenti ai aliantei civice, ci exista o structura interna din care oricind poti sa promovezi oameni care stiu sa construiasca politici pe un anume domeniu. Mai mult, aceasta este si legatura permanenta cu societatea civila, cu specialistii de diferite domenii si legatura pe diferite specialitati in interiorul partidului in teritoriu. De ce sa ajungi sa pui la un minister sau altul indivizi care n-au habar? De ce sa rupi un partid de specialistii diferitelor domenii din societate cind poti avea un contact permanent cu acestia si poti sa le dai satisfactia ca ideile lor sunt auzite si puse in practica? In opinia mea, acesta este un model care poate rezista si profita de informatizare si care poate canaliza opiniile oamenilor de o profesiune sau alta din societate care vor sa aiba si voce individuala auzita si reprezentare, in loc sa creezi frustrari si alienare mai departe conducatoare la ce numeste Mele „small groups with rabid, fringe views”, as traduce liber grupuscule anarhoide cu vederi radicale, extremiste.
(Traduc aticolul 1 al regulamentului comisiilor CDU: https://www.cdu.de/system/tdf/media/dokumente/160530_bfao.pdf?file=1 „Comisiile de specialitate au sarcina de a contribui la formularea si dezvoltarea programului CDU, de a fi un partener competent de discutie cu specialistii din societate, de a intretine relatiile profesionale intre partid, institutii si organizatii profesionale. Ele au de asemenea sarcina de conecta/sincroniza politica CDU in landuri, in federatie si pe plan european. Munca in comisii foloseste de asemenea schimbului de idei cu membrii de partid interesati de aceste domenii si pentru promovarea pepinierei de tineri politicieni.” )
La ora aceasta in Romania auzi ca programul PSD e facut de Valcov (de un singur om ???), PNL nu are asemenea structuri, aduna specialisti de diferite domenii strict electoralist si de care ulterior uita, nici ALDE nu prezinta asa ceva, USR nici atit desi sunt tehnocrati rau. Sa te mai miri ca in diferite comisii parlamentare si ministere e doar un clabuc de pafarism? Dar va aduc aminte de ceva, PNL a avut asemenea comisii, au fost facute una cu pamintul de Antonescu in 2010-2011: acesta le-a pus pe butuci si a venit cu ideea de guvern din umbra – oricum gresita din start ca exprimare, termenul corect este de cabinet din umbra si se refera la capacitatea partidului in opozitie de a contracara, combate, politicile pe un domeniu sau altul puse in practica de partidul la putere. Comisia de specialitate e cea care nu doar raspunde, se da in spectacol sa spunem, e doar fatzada media, ci e cea care construieste un program.
Solutii sunt deci chiar in cadrul unui partid traditional, se pot adapta schimbarilor din societate, pot da unui partid o structura antifragila (in acceptul antifragilitatii a lui Taleb) din pacate cele de la noi au in conduceri in proportii covirsitoare nu oameni capabili sa promoveze asemenea structuri si mecanisme ci sinecuristi, papagali si mai ales miopi care nu vad decit cercul imediat apropiat de sicofanti si scopul imediat electoral si de profit personal Intre neputinta, rigiditati, orgolii, construite pe interese si izolare de societate, subminate permanent de deep state-ul securistoid, aceste partide ale noastre se invirt pe o spirala destructiva. Hai sa intreb altceva ca sa subliniez importanta lor pentru noi toti ca tara: In aceste conditii, cind nu ai nici structuri reprezentative politic capabile sa creasca programe coerente sustinut, si mai ales sa creasca si sa adune oameni care sa lucreze la cel mai mic proiect, discutii ca cele despre un proiect de tara sunt inutile. De alta parte nici nu poti construi un proiect de tara, care inseamna sinergism si organizare, doar de un presedinte cu facebookul si strada, nu?
[Desigur, Paul, puteti sa veniti cu orice contrargument legat de Germania, CDU, Merkel, sa-mi spuneti ca nu e neaparat un model fiindca iata si o structura atit de puternica are interese dincolo de ceva atit de atragator programatic… FYI, sunt „fan” Helmut Kohl, nu Merkel, Kohl a fost acel leader care a impus politici liberale in CDU, constituirea comisiilor, legatura cu specialistii din afara CDU, sobrietatea celui care nu arunca noroi in adversar si nu face spectacol de Schadenfreude – a impus tacere si respect la detronarea lui Willy Brandt. Dar hai sa luam si ce e bun la altii, nu doar ce e rau sau doar gargara.]
schimband doar in cuvant in titlu se pot obtine si alte afirmatii adevarate:
Romania „“ spre dezintegrare prin prostie
sau
Omenirea „“ spre dezintegrare prin prostie
Conte,
uneori poate că nu-i un cataclism să ne și asumăm misoginismul, mai ales dacă-i o alegere conjucturală. Adică dacă persoana în chestie bate cîmpii major, de ce să nu spunem, cu subiect și predicat, că-i proastă, tută și exagerat de bărbierită la circumvoluțuini? Pourquoi pas?
Excelent ultimul exempl ales pentru a demonstra decăderea PNL-ului. Cucoana Brandl, într-o proporție încă și mai mare decît kir Johannis, poate fi bănuită de orice, dar nu și de competențe antreprenoriale în materie de limba română… (Apropo de cît de „žantreprenoare” e madama!) Nevorbind ani mulți limba strămoșească, ea înțelege greu, puțin și foarte prost orice aserțiune care incumbă și altceva decît subiect, predicat și complement direct, după cum n-are acces la fraze mai lungi și cu un grad de abstractizare ceva mai ridicat. Depășită la nivel de înțelegere, ea face pasul înapoi și în materie de formulare. Femeia nu poate comunica decît chestii concrete, nesimbolizate. Cînd e pusă la zid de infamanta-i neînțelegere, se apără mestecînd clișeele furnizate de punctajele partidice. La loc de cinste, firește, lupta anticorupție.
Ciuvică a încercat să-i explice că nu poți fi liberal și avocat al statutului de drept dacă declari doar un venit la nivelul salarului minim. Nivelul de trai și vestimentația și mașina nu pot fi întreținute cu 1400 roni lunar. Asta miroase a evaziune. Păi nu, că eu sînt antreprenor și am alte surse de venit. Ok, de ce nu le declari? Aha, domnul Ciuvică, nu știam că vă pricepeți la toate…
Cam așa raționează matracuca, așa decurge un (fals) dialog cu dînsa.
Pentru mine e un spectacol permanent cucoana. Mă fascinează și mă excită prostia ei, ca și tupeul, ca și aroganța, ca și suficiența, ca și dezinvoltura delirului, ca și maladiva siguranță de sine. Oare cine o ține în PNL? O fi venit pe filieră cotrocenistă?
Oricum, impresionant personaj!
Asta cu excitatul, mai greu, de la o asa persoana.Dar, la sado-masochisti poate. In limba romana , termenul se foloseste cu sens restrans,avand conotatii sexuale sau in biologie, fizica. In limba romana exista verbul a incita care se potriveste mai bine situatiei descrise. Spun asta, fara a avea intentia de a face o critica gramaticala, doar ca nu pot nici macar sa ma gandesc cum cineva ca Brandl asta ar putea produce cuiva acea stare,atribuita cel mai adesea termenului de excitare, la cea sexuala, ma refer. Stiu, sunt misogin, dar numai in ceea ce le priveste pe Brandl si Turcan.
Serios, chiar ma excita la modul propriu, recunosc ca-s masochist, dar ma fascineaza diferenta intre numarul de la sutien si cel al Q.I la personajul citat! In sensul asta ma excita, intelectual desigur, mi se pare un oximoron demn de epoca lui Caligula ori de filmele lui Tinto Brass.
@ clerc
N-o lua si tu in serios, ca nu ma refeream la tine!Ziceam si eu asa, la general.Era doar o mica gluma.
Interesant punctul de vedere asupra nr. de la sutien si QI.As fi si eu interesat sa stiu raportul dintre cele doua.
Pai sa facem un club de fani ai temei si s-o angajam pe Lulutza sa fie investigator sef. Si ea sta bine cu numerele, de la marimea pantofului la cantitatea de achitari, nu?
corect,zbarlici, chiar produce efect contrar…sunt convins ca nu are si nu a avut si nu va avea „ever” vreun partener straight la suflet si la s…imtire;m-am uita pe CV ;pe langa Fac.arhitectura Ion Mincu(?????intrata si absolvita corect???dupa 1989??sa fim seriosi, acolo sunt oameni DESTEPTI, culti,peste media nationala), nimic desptre starea civila.Nu m-as mira sa fie ‘moderna” si la acest capitol.
Masurile pe care le-ati enumerat at trebui luate de toate partidele.
Dupa cele doua doamne stimabile ce au fost nasite se pare de catre domnul KIWI ca mari sefe pe la noul PD-L asa zis liberal, iar partidul a cazut in cap la recentele alegeri parlamentare si locale, acum membrii noul PD-L si-au ales un nou prezident la carma!!?. Este vorba de domnul Ludovik Orban. Nu a trecut mult timp sa ne convingem cum domnul in cauza este mai catastrofal decat cele doua Kivute, Alina Gorghiu Baklini Kilowat Oltannu Isar si oita Raluca a lui Turcanu! Printre primele gesturi savarsite de Orban in public ca nou prezident a Pnl-ului, a fost sa plimbe ..Maimuta..printr-un targ de provincie , sa cante la un festival popular la taragot!!??Asta da activitate politica a noului prezident liberal!!? . Dupa cum bine spuneti domnule Conte, dezintegrarea Pnl-ului nu este departe. In atare situatie se pune o intrebare de bun simt. Oare actualul PNL se mai poate mandri cu originile Bratienilor ??!!Sau se mandresc cu originile Basiste!! . Se pare domnule Conte, cum Baiatul Ala Mic Cu Capul Mare, ce poarta cu mandrie sigla fostului PNT-CD la brelocul cheilor de la masina , ii asteapta cu bratele deschise catre centura politicii dambovitene, adicatelea catre cimitirul politici romanesti! Partidele politice, sunt caii la carul de aur a istoriei romanilor, cand devin gloabe , romanii le vor trimte la abator fara mila. Dixit Petre Tutea. Noii liberali habar nu au de acest lucru!. Pacat, mare pacat!
Să fim serioÈ™i conte, blondele peneliste nu sunt nici frumoase nici deÈ™tepte, Mona Muscă era o femeie inteligentă È™i finuță, de aici i s-a tras, i-a scos dosarul Băse, e drept È™i ea a mizat greÈ™it pe matroz, È‹n rest despre ce lideri vorbim, niÈ™te caricaturi, niÈ™te È‹nchipuiți, vai de capul lor, È‹n plus deÈ™tepții nu È™i-au susținut nici oamenii de valoare, cum este Aristotel Căncescu, păi ce a făcut omul ăsta È‹n județ se cunoaÈ™te, l-au lăsat È‹n ghearele DNA, aÈ™a a pățit la Baia Mare È™i primarul, È™i mai sunt È™i alte exemple (RuÈ™anu, cei de la Iasi), liderii mai acătării au trecut la ALDE, liderul de facto este Johannis, păi È‹ți dai seama că dacă ăsta conduce PNL atunci partidul va avea aceiaÈ™i soarta cu PNTCD, dacă regret dupa un partid acela era PAC, din păcate condus de un om fără abilitati de leadership, erau È‹n conducere oameni de valoare, dar Manolescu era o catastrofă, era nevoie de un partid al intelectualilor, ne uităm la peisajul politic È™i ne È‹ngrozim, păi caricatura asta sinistră USR se poate numi partid?? Putem dezbate pe subiectul dacă renaÈ™terea partidelor istorice era necesară după 89 sau era nevoie de noi partide, cert este că popularitatea partidelor istorice la sate era redusă, să ne amintim că majoritatea populației trăia la țară È‹n mizerie, era corupție mare, era o oligarhie, era È‹napoiere È™i sărăcie, idealizarea perioadei interbelice este o prostie, a fost ceva libertate economică, dar 50% din populație n-avea nici È™coală nici vreo proprietate, social eram la pământ, acel model după care oftau liderii țărăniÈ™ti nu se mai potriveÈ™te zilelor noastre!!
Am convingerea ca un partid al intelectualilor e o utopie, macar din cauza ca sub aspectul moralitatii nu ar fi cu nimic deasupra celorlalte partide! Daca nu cumva ar fi cu mult mai jos. Unde scrie ca un intelectual e mai putin fripturist, tradator sau curva decit ceilalti? Sigur, un intelectual are o mai mare capacitate decit ceilalti in a-si disimula, sub vorbe mestesugite si lozinci ipocrite, tradarile, abdicarile si curvasariile de orice fel. („Interesul national, moncher|”) Dar asta nu schimba, cu nimic, esenta!
Si, stii ceva? Am convingerea ca printre tarani avem un procent mai mare de oameni verticali si onesti decit printre intelectuali.
Intimplator, am o obsesie mai veche, in materie: necesitatea imperioasa ca statutul de intelectual sa fie conditionat nu doar de numarul de carti citite / scrise, de preocuparea constanta pentru distilarea, in retortele mintii, a esentelor tari ale cunoasterii, ci si de o statura morala ireprosabila.
Ca de-un exemplu: merita unul ca Liiceanu, statutul de intelectual? (Nu ca n-as putea da multe alte exemple similare)
Sigur, cineva ar putea sa ma contrazica amintindu-mi ca politica e o curva si, prin urmare, un partid al intelectualilor s-ar mula perfect. 🙂 🙂