Mâna cancelariilor străine
La Bruxelles, ca și la Washington, principiul suveranității naționale s-a fumat demult. Lumea este din nou împărțită în imperii iar în interiorul acestora vasalitatea funcționează la apogeu. (mai mult…)
Complici sau filistini?
Până să apară Traian Băsescu pe rampa de gunoaie a politicii românești, doi politicieni își disputau în clasamentele mele afective titlul de "cel mai detestat": Ion Iliescu și Dan Voiculescu. (mai mult…)
Orgolioșii!
Orgoliul este o formă elevată a răului. Mulți cred că ticăloșia lor este mai puțin condamnabilă dacă o îmbracă în justificări morale, dacă încearcă să o explice nu prin natura lor insuficient evoluată ci prin principii mai presus de reguli. (mai mult…)
Justiție cu zulufi
Doamna Schmidt Hăineală cred că-și petrece o lungă perioadă din viață printre bigudiuri. Lucrul acesta îi dă un soi de umezeală rupestră, un aer de peisaj cu stalactite, de gorgonă cu șerpi mucegăiți  în loc de plete ademenitoare. (mai mult…)
Editoriale – editorialiști
La întrebarea "ce te atrage mai mult, subiectul sau autorul?" răspund fără ezitare că autorul. Atunci când este vorba de editoriale / editorialiști. (mai mult…)
Alina Mungiu Pippidi și patternul academic
Comentariu cenzurat de Romania Libera De multe ori am fost de acord cu analizele politice ale doamnei Pippidi dar, de la fel de multe ori, nu am fost de acord. Explicația e simplă: patternul academic pe care domnia sa îl folosește pentru a-și construi și dezvolta aceste analize uneori se potrivește subiectului abordat, alteori nu. (mai mult…)
Un ziarist decrepit sau triumful șantajului
Ion Cristoiu a îmbătrânit urât. Avid de prim-plan ca un pivot de baschet dar vai, împins de realitate să nu se vadă de tăblia mesei, și-a rezolvat această contradicție încercând să se dea mare la un ziar mic. (mai mult…)
Bală cu zăbală
DEX: BÃLÄ‚, bale, s. f. (Pop.) Monstru, dihanie, fiară groaznică Nu că-mi aparține, dar titlul mi se pare de excepție pentru ce vreau să spun în continuare. (mai mult…)