Guvernul ca un atlet: sprinteur sau maratonist?
Orice guvern nou instalat, in orice țară, se confruntă în primele luni ale funcționării sale cu o turbulență cauzată de 3 forțe majore, în general neconvergente: presiunea venită din interior (partidul / alianța ce-i asigură susținerea), presiunea transmisă de opoziție și presiunea problemelor  critice ale țării. (mai mult…)
Aventurierul Sebastian Lăzăroiu și scenariile sale halucinogene
Sebastian Lăzăroiu este sociolog. Se închipuie, totodată, și un teoretician al păstrării, fără îndreptățire, a puterii. Din acest motiv caută neobosit Lăpușneni ("Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!"), pe care să-i convingă că el deține soluția salvatoare atunci când salvarea pare a fi utopică.  Prin astfel de disperați ajunge să experimenteze fantezii dictatoriale, de  conducere  în condiții de  ilegitimitate a unui popor amorțit. (mai mult…)
Lucian Mândruță, un prost care doare
Citesc în Cotidianul despre o nouă dovadă de prostie care doare a lui Lucian Mândruță, gândită cu neuronul muribund din dotare. Ar fi scris pe pagina sa de Facebook următoarele: (mai mult…)
Prim – ministru pentru un weekend
Ca observator al gangsterismului politic din România și ca "beneficiar" direct al măiestriei guvernanților noștri de a ne face viața un perpetuu coșmar, mi-e imposibil să evit momentele de naivă nedumerire și să nu mă întreb, din când în când, DE CE? (mai mult…)
Domnului Florin Negruțiu, cu simpatie
Florin Negruțiu este editorialist la ziarul Gândul. Îl citesc cel mai adesea cu încuviințare, pentru că Â raționamentele lui mi se par curate, și intotdeauna cu plăcere, pentru că are talent. (mai mult…)
Diaspora, o altă Românie?
Diaspora românească actuală, cea consolidată prin rădăcini trainice în afara țării (cetățenie, familie, locuință stabilă) este, preponderent, rezultatul a două mari migrații:Â migrația din epoca Ceaușescu și migrația post-mineriade. (mai mult…)
Exorcism și zvârcoliri
În calitatea sa de funcționar public, vicepreședinte la Institutul Cultural Român, Mircea Mihăieș ar fi trebuit să se ocupe de cultură și nu de politică. Cum însă ceea ce îl recomandă pentru cultură este doar o uriașă impostură, domnia sa putându-se lăuda cel mult cu mutilarea limbii române (fapt pe care l-am  exemplificat în repetate rânduri), a ales politica. (mai mult…)
De la complexul staturii la complexul danturii
Ion Cristoiu este cam de statura lui Emil Boc. Mereu în pericol să dea cu capul de clanța ușii, niciodată obligat să se aplece când vrea să privească prin gaura cheii. (mai mult…)
Politică externă și diplomație (2)
Au trecut mai mult de 10 ani de când de politica externă a României se ocupă un singur om. Și se ocupă pornind de la o premisă fundamental  greșită: că politica externă se poate face ca și politica internă: pe bază de bătut cu pumnul în masă, de persiflat oponenții, de mutat pionii cu dosare dintr-o parte în alta a rezervațiilor parlamentare,  de vândut minciuni ambalate frumos pe post de adevăruri solide. (mai mult…)
Politică externă și diplomație
Tușa Aglaia e cea mai tare din sat la pus și vândut varză murată. Are trei putini mari și asta i-a dat curajul să-și facă un SRL, ca să intre în legalitate cu comerțul. (mai mult…)